Ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν πλήρως σε 5 λεπτά – Τι ανακοίνωσε η BYD

ΠΟΛΙΤΗΣ AUTO

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Δηλαδή σχεδόν όσο χρόνο χρειάζεται για να ανεφοδιαστεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο με βενζίνη ή πετρέλαιο.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD ανακοίνωσε ότι το νέο της SUV Tang L και το sedan Han L μπορούν να προσθέσουν 400 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις πέντε λεπτά. Δηλαδή σχεδόν όσο χρόνο χρειάζεται για να ανεφοδιαστεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο με βενζίνη ή πετρέλαιο.

Όταν εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία και στα νεότερα αυτοκίνητα, όπου θα μπορούν να προστεθούν πολλά χιλιόμετρα αυτονομίας μέσα σε ελάχιστα λεπτά, τότε θα εξαλειφτεί το άγχος της φόρτισης. Παράλληλα θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όμως το πρόβλημα εστιάζεται στις υποδομές φόρτισης, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ταχυφορτιστών στην Ευρώπη φορτίζουν με χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα για μια πλήρη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να χρειάζεται πολύς χρόνος.

Η BYD βασίζεται πάνω στη νεότερη έκδοση της Blade 2.0, όπου η τροφοδοσία της μπαταρίας γίνεται από ένα ηλεκτρικό σύστημα 945V. Αυτή η τάση είναι πολύ υψηλή και σημαίνει ότι μπορεί να προσθέσει περισσότερη ισχύ στον κινητήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μοντέλα που έχουν την συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούν να φορτίζουν έως και 1.000 κιλοβάτ.

Όμως η φόρτιση με τόσο μεγάλους ρυθμούς παράγει πολλή θερμότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BYD επέλεξε τη λεγόμενη μέθοδο «διπλού πιστολιού», δηλαδή τα αυτοκίνητα διαθέτουν δύο θύρες φόρτισης, καθεμία από τις οποίες φιλοξενεί έναν φορτιστή 500 kW, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.

Από την άλλη, πρακτικά η αυτονομία των 400 χιλιομέτρων που ισχυρίζεται η κινέζικη εταιρεία μεταφράζεται σε 280 έως 320 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Επίσης δεν είναι σαφές αν η πρόταση υπερταχείας φόρτισης της BYD μπορεί να στηριχθεί από το εκάστοτε δίκτυο. Για να γίνει αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτηθούν σημαντικές αναβαθμίσεις του δικτύου. Ήδη η BYD υπόσχεται να εγκαταστήσει σύντομα ταχυφορτιστές και κεντρικά σημεία στην Κίνα και σταδιακά, εκτός απροόπτου και στις άλλες χώρες του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.