Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο που αποσπάστηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής αποκάλυψε στα βάθη από κάτω του ένα ακμάζον οικοσύστημα που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ άλλοτε.
Το παγόβουνο A-84, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος του Σικάγο, αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα George VI της Ανταρκτικής στις 13 Ιανουαρίου 2025.
Αφού ενημερώθηκαν για την κίνηση του παγόβουνου από δορυφορικές εικόνες, οι επιστήμονες που επέβαιναν στο ερευνητικό σκάφος Falkor του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt έσπευσαν στην περιοχή. Φτάνοντας εκεί 12 ημέρες αργότερα, βρήκαν ένα πρωτόγνωρο οικοσύστημα γεμάτο με γιγάντια σφουγγάρια, ψάρια, τεράστιες θαλάσσιες αράχνες και χταπόδια που εκτέθηκαν για πρώτη φορά σε ανοιχτό περιβάλλον, αναφέρει το LiveScience.
Το τι βρίσκεται κάτω από τα περίπου 150 μέτρα πάγου της Ανταρκτικής είναι ελάχιστα γνωστό, αλλά οι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι πρόκειται για ένα γιγαντιαίο δίκτυο ποταμών, εκβολών και λιμνών. Ωστόσο, μόλις πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτός ο κρυμμένος υπόκοσμος φιλοξενεί ζωή.
Χωρίς το ηλιακό φως ή τα θρεπτικά συστατικά που πέφτουν από ψηλά, αυτή η ζωή πιθανότατα συντηρείται από τα ρεύματα βαθιάς θάλασσας που γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια της υφαλοκρηπίδας, αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος.
Αναπτύσσονταν επί αιώνες
Για να διερευνήσουν τον μέχρι τώρα κρυμμένο βιότοπο, οι επιστήμονες έστειλαν το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο SuBastian, το οποίο – λόγω του ότι ο παχύς πάγος εμπόδιζε τα σήματα GPS – πλοηγήθηκε χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα για να φτάσει στον πυθμένα του ωκεανού.

ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute
Μόλις έφτασε εκεί, συνέλεξε βιολογικά και γεωλογικά δείγματα ανάμεσα στα κοράλλια και τους θαλάσσιους σπόγγους της περιοχής. Τα τεράστια μεγέθη ορισμένων από αυτά έδειχναν ότι αναπτύσσονταν επί αιώνες. Οι ερευνητές έστειλαν επίσης άλλα αυτόνομα υποβρύχια για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι λιωμένοι πάγοι επηρεάζουν την περιοχή.

ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute
«Η επιστημονική ομάδα βρέθηκε αρχικά σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για να μελετήσει τον πυθμένα και το οικοσύστημα στη διεπιφάνεια μεταξύ πάγου και θάλασσας», δήλωσε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt. «Το να βρισκόμαστε εκεί όταν αυτό το παγόβουνο αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα αποτέλεσε μια σπάνια επιστημονική ευκαιρία. Στιγμές σαν αυτή προσφέρουν την ευκαιρία να γίνεις πρώτος μάρτυρας της ανέγγιχτης ομορφιάς του κόσμου μας».
Πηγή: cnn.gr