Δεν ξυρίζουμε ποτέ έναν σκύλο επειδή αφήνει τις τρίχες του παντού μέσα στο σπίτι, ή επειδή πιστεύουμε ότι θα τού προσφέρουμε ένα «κύμα» δροσιάς.
Η αντίληψη που μπορεί να έχουμε, ότι ένας σκύλος υποφέρει από τη ζέστη εξαιτίας του διπλού μανδύα ή του μακριού τριχώματός του, είναι λανθασμένη.
Η γούνα του σκύλου είναι ένα φυσικό σύστημα θερμορύθμισης

Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης για το μάδημα, είναι το συχνό χτένισμα
«Κάθε καλοκαίρι ακούω το ίδιο πράγμα από τους πελάτες: «Να τον ξυρίσω, επειδή ζεσταίνεται πολύ και λαχανιάζει», ή «Μαδάει πάρα πολύ και δεν αντέχω άλλο τις τρίχες». Η απάντηση που δίνω ρητά και κατηγορηματικά είναι, όχι», επισημαίνει η επαγγελματίας groomer, Τόνια Κυπριώτη.
Γιατί δεν πρέπει να ξυρίζουμε τους σκύλους
Ο λόγος είναι ότι η γούνα του σκύλου, όπως εξηγεί η κα Κυπριώτη, είναι ένα φυσικό σύστημα θερμορύθμισης.
Ειδικά στις φυλές με διπλό τρίχωμα, όπως τα Κοκόνι, τα Χάσκυ, οι Γερμανικoί Ποιμενικοί, τα Ακίτα και πολλές άλλες, το εξωτερικό τους τρίχωμα απομακρύνει τη ζέστη. Παράλληλα, προστατεύει τον σκύλο από τον ήλιο.

Το εσωτερικό υπόστρωμα λειτουργεί σαν θερμομονωτικό, δηλαδή κρατάει τον σκύλο ζεστό τον Χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.
Έτσι, συνεχίζει η ειδικός, αν ξυρίσουμε τον σκύλο μας δεν θα τον δροσίσουμε. Το αντίθετο. Θα ζεσταίνεται ακόμη πιο εύκολα και, εκτός αυτού, θα κινδυνεύει από τον ήλιο, καθώς μπορεί να πάθει εγκαύματα, κ.ά.
Επίσης, αυτούς τους σκύλους, εάν τους ξυρίσουμε, είναι πολύ πιθανό να μη βγάλουν τρίχωμα σε πολύ μεγάλη έκταση του σώματός τους.
Στην περίπτωση που αναπτύξουν καινούργιο τρίχωμα, μπορεί να δημιουργηθούν μπαλώματα, να πάθουν αλωπεκίαση, αλλά και να τους παρουσιαστούν πολλές παθήσεις του δέρματος.
Τώρα, όσον αφορά την πτώση της τρίχας, η κα Κυπριώτη, διευκρινίζει ότι με το να ξυρίσουμε τον σκύλο μας, το μόνο που μπορεί να καταφέρουμε, είναι για κάποιο διάστημα να μην έχουμε τόσες τρίχες στο σπίτι. Αλλά όταν το τρίχωμα μακρύνει -τις περισσότερες φορές- αλλάζει η ποιότητα της τρίχας του ζώου, και από σκληρή γίνεται πιο μαλακή. Αποτέλεσμα; Να μαδάει ακόμα περισσότερο.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η κα Κυπριώτη, όταν ξυρίζουμε ένα σκυλάκι, δεν προστατεύεται και από τα τσιμπήματα διαφόρων εντόμων. Όπως της σφίγγας, της σκνίπας και, γενικότερα, από οτιδήποτε μπορεί να του κάνει κακό.
Επίσης, κάνει ξεκάθαρο ότι το ξύρισμα δεν είναι στη «φύση» του σκύλου.
Σε ποιες περιπτώσεις ξυρίζουμε έναν σκύλο
«Κατά την άποψή μου, η περίπτωση που επιβάλλεται να ξυριστεί ένα σκυλάκι είναι όταν έχει δερματικές παθήσεις. Όπως και όταν ένα μακρύτριχο, έχει πάρα πολλούς κόμπους και δεν υπάρχει δυνατότητα να αφαιρεθούν με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει η κα Κυπριώτη.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την απώλεια της τρίχας
Ο πιο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μάδημα, σύμφωνα με την κα Κυπριώτη, είναι το συχνό χτένισμα. Το χτένισμα πρέπει πάντα να γίνεται με την κατάλληλη βούρτσα – ανάλογα με το είδος και την κατάσταση του τριχώματός. Τη βούρτσα, μόνο ένας επαγγελματίας groomer πρέπει να μας υποδείξει.

Επίσης, στην αντιμετώπιση της απώλειας της τρίχας βοηθά το συχνό μπανάκι με εξειδικευμένα σαμπουάν, κατάλληλα για το κάθε σκυλάκι. Όπως, επίσης, η αφαίρεση του υποστρώματος με ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο κομμωτήρια σκύλων. Οι επαγγελματίες groomers γνωρίζουν τον τρόπο και τα εργαλεία που είναι κατάλληλα για κάθε σκύλο.
Τρόποι αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά τη ζέστη
Τα σκυλάκια, λοιπόν, έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από εμάς, ενημερώνει η κα Κυπριώτη. Οπότε, για να ισορροπήσουν τη θερμοκρασίας τους με αυτήν του περιβάλλοντος, λαχανιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τα βγάζουμε βόλτα τις πρωινές και βραδινές ώρες, και όχι μέσα στο μεσημέρι.
Επίσης, χρησιμοποιούμε ειδικές κρεμούλες για τα πατουσάκια τους, και ειδικό αντηλιακό για σκυλάκια.
Φροντίζουμε πάντα να είναι σε δροσερό μέρος, με άφθονο, καθαρό και δροσερό νεράκι.
Μπορούμε, επίσης, να βρέξουμε μια πετσετούλα, ή να παγώσουμε στο ψυγείο ένα στρωματάκι για να μπορεί να ξαπλώνει πάνω σε αυτά.