Συνταγή: Κάνε τα όσπρια καλοκαιρινά - Ρεβίθια με μελιτζάνες και ντομάτα στο φούρνο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Μελωμένα ρεβίθια, μελιτζάνες και ζουμερές ντομάτες ψήνονται στον φούρνο και μεταμορφώνουν τα όσπρια σε απόλαυση για τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου.

Το καλοκαίρι τείνουμε να αποφεύγουμε τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, καθώς τα έχουμε συνδέσει με τις σούπες του χειμώνα. Κι όμως, αυτός ο τόσο πολύτιμος θησαυρός της μεσογειακής διατροφής είναι ιδανικός για τις ημέρες του καλοκαιριού, ειδικά όταν συνδυάζεται με δυο αγαπημένα λαχανικά της σεζόν: την ντομάτα και τη μελιτζάνα. Με ρεβίθια και αυτά τα βασικά υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα πεντανόστιμο θρεπτικό φαγητό.

Σχετικά με τα ρεβίθια, μπορείς να προμηθευτείς έτοιμα (προβρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό) ή να κάνεις μια στο τόσο τη διαδικασία που τα μουσκεύεις από το προηγούμενο βράδυ κι έπειτα τα βράζεις. Αυτό κάνω εγώ: τα μαγειρεύω σε μεγάλες ποσότητες, τα μεριδοποιώ και τα συντηρώ στην κατάψυξη.

Οι μελιτζάνες είναι πολύ εύκολες στη μαγειρική. Τώρα πια δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα όπως παλιότερα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις κόψεις και να τις ψήσεις.

Οι ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού είναι το μυστικό για λαχταριστά καλοκαιρινά μαγειρέματα. Λατρεύω να πηγαίνω στη λαϊκή και να ψάχνω από πάγκο σε πάγκο το πιο λαχταριστό άρωμα ντομάτας. Εδώ τις μαγειρεύω με δύο τρόπους: τις μισές τις βάζω στη σάλτσα και τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβω και τις ψήνω στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Κάνε τα όσπρια καλοκαιρινά: Ρεβίθια με μελιτζάνες και ντομάτα στον φούρνο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

 

Tip: Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για τη διατροφή σου είναι να βρεις ένα μανάβικο ή πάγκο που φέρνει γευστικά και αρωματικά φρούτα και λαχανικά. Μόνο έτσι θα αγαπήσεις τη μαγειρική και έρθεις σε επαφή με τις γνήσιες γεύσεις. Τα επεξεργασμένα, σχεδόν πλαστικά φρούτα και λαχανικά μάς στρέφουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Βάλε στόχο του φετινού καλοκαιριού να βρεις έναν μανάβη που θα σε προμηθεύει με αληθινές ντομάτες αλλά και ροδάκινα, νεκταρίνια κ.ά.

 

Συνταγή για μελιτζάνες με ρεβίθια στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

 

Κάνε τα όσπρια καλοκαιρινά: Ρεβίθια με μελιτζάνες και ντομάτα στον φούρνο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

 

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ρεβίθια, βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • Για γαρνίρισμα
  • φέτα
  • μαϊντανός

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, ρίχνουμε στο ταψί τη σάλτσα, τις υπόλοιπες ντομάτες και τα ρεβίθια, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες.

Πηγή: Ow.gr

Tags

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play