Το καλοκαίρι τείνουμε να αποφεύγουμε τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, καθώς τα έχουμε συνδέσει με τις σούπες του χειμώνα. Κι όμως, αυτός ο τόσο πολύτιμος θησαυρός της μεσογειακής διατροφής είναι ιδανικός για τις ημέρες του καλοκαιριού, ειδικά όταν συνδυάζεται με δυο αγαπημένα λαχανικά της σεζόν: την ντομάτα και τη μελιτζάνα. Με ρεβίθια και αυτά τα βασικά υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα πεντανόστιμο θρεπτικό φαγητό.
Σχετικά με τα ρεβίθια, μπορείς να προμηθευτείς έτοιμα (προβρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό) ή να κάνεις μια στο τόσο τη διαδικασία που τα μουσκεύεις από το προηγούμενο βράδυ κι έπειτα τα βράζεις. Αυτό κάνω εγώ: τα μαγειρεύω σε μεγάλες ποσότητες, τα μεριδοποιώ και τα συντηρώ στην κατάψυξη.
Οι μελιτζάνες είναι πολύ εύκολες στη μαγειρική. Τώρα πια δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα όπως παλιότερα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις κόψεις και να τις ψήσεις.
Οι ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού είναι το μυστικό για λαχταριστά καλοκαιρινά μαγειρέματα. Λατρεύω να πηγαίνω στη λαϊκή και να ψάχνω από πάγκο σε πάγκο το πιο λαχταριστό άρωμα ντομάτας. Εδώ τις μαγειρεύω με δύο τρόπους: τις μισές τις βάζω στη σάλτσα και τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβω και τις ψήνω στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά.
Tip: Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για τη διατροφή σου είναι να βρεις ένα μανάβικο ή πάγκο που φέρνει γευστικά και αρωματικά φρούτα και λαχανικά. Μόνο έτσι θα αγαπήσεις τη μαγειρική και έρθεις σε επαφή με τις γνήσιες γεύσεις. Τα επεξεργασμένα, σχεδόν πλαστικά φρούτα και λαχανικά μάς στρέφουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Βάλε στόχο του φετινού καλοκαιριού να βρεις έναν μανάβη που θα σε προμηθεύει με αληθινές ντομάτες αλλά και ροδάκινα, νεκταρίνια κ.ά.
Συνταγή για μελιτζάνες με ρεβίθια στον φούρνο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Υλικά
- 2 μελιτζάνες
- 2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. ρεβίθια, βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- Για γαρνίρισμα
- φέτα
- μαϊντανός
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Στο μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, ρίχνουμε στο ταψί τη σάλτσα, τις υπόλοιπες ντομάτες και τα ρεβίθια, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά.
Γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φρέσκο ψωμί ή πιτούλες.
Πηγή: Ow.gr