Ζευγάρι μπήκε στη διαδικασία της εξωσωματικής, φύλαξαν τα έμβρυα και μετά από δύο χρόνια, όταν αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, τους ενημέρωσαν από το κέντρο ότι χάλασαν τα ψυγεία. Η παραπάνω καταγγελία έγινε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθο Σαββίδη, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα και σε καταγγελίες που φτάνουν κατά καιρούς κοντά του, για γιατρούς που, χωρίς να έχουν εξειδίκευση εμβρυολόγου, έχοντας απλά παρακαθήσει σε κάποια σεμινάρια, δηλώνουν ειδικοί και κάνουν εξωσωματικές. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μίλησε για περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών που πάνε στα κατεχόμενα για να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, με τον κ. Μάριο Παναγιώτου να εξηγεί πως, λόγω του ότι δεν μπορούν οι αρμόδιες κρατικές Αρχές να ελέγξουν τι συμβαίνει στα κατεχόμενα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενημερωθούν μέσω ΕΕ οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές νομίζουν ότι η διαδικασία γίνεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έλεγχοι μόνο επιτόπου
Οι αναφορές του κυρίου Σαββίδη θορύβησαν τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας στη χθεσινή συνεδρίαση, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες ούτως ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν άμεσα τα όσα ανέφερε ο βουλευτής. Για το θέμα των γιατρών, διευκρινίστηκε ότι για να δοθεί άδεια σε ένα κέντρο, προκειμένου να διενεργεί εξωσωματικές, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εργοδοτεί τουλάχιστο έναν εμβρυολόγο, με την επιθεωρήτρια του υπουργείου Μαριλένα Αθανασίου να εξηγεί ότι γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι στα δανειοδοτημένα κέντρα, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Όπως εξήγησε η κ. Αθανασίου, λόγω του ότι δεν έχει δημιουργηθεί, ακόμη, μητρώο δοτών, οι μόνοι έλεγχοι που μπορούν να γίνουν είναι επιτόπου στο κάθε κέντρο, μέσα από το αρχείο που υποχρεούται βάσει νόμου αυτό να διαθέτει.
Αρχείο δοτών
Όσον αφορά το πότε θα είναι έτοιμο το αρχείο δοτών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε ότι στόχος είναι εντός των επόμενων 2-3 μηνών να βγουν σε διαγωνισμό για τη δημιουργία του αρχείου. Για να μπορέσουν ωστόσο να υποστηρίξουν το αρχείο, απαιτείται, όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, η ανεύρεση χώρου μέσα στο Υπουργείο Υγείας για να στεγαστούν, καθώς προς το παρόν είναι άστεγοι.
Εκτός της δημιουργίας αρχείου, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι δότες ωαρίων/σπερματοζωαρίων τηρούν τις πρόνοιες του νόμου, οι βουλευτές ζήτησαν να αυξηθεί το ποσό που δίνεται στη δεύτερη και τις επόμενες προσπάθειες, μιας και τώρα είναι πιο χαμηλό το ποσό από ό,τι στην πρώτη προσπάθεια, ενώ παράλληλα έθεσαν και θέμα επίσπευσης των διαδικασιών που ακολουθούνται στην εξέταση της κάθε αίτησης, διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνει πάνω από τρεις μήνες.