Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των πρώτων βοηθειών μετά από διαρροή ραδιενέργειας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Σε σχέση με την ψυχολογική υποστήριξη προσώπου που έχει επηρεαστεί από διαρροή ραδιενέργειας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη, Κύπρου είπε ότι «θα πρέπει να γίνει διαχείριση πανικού και άγχους και να παρασχεθεί βασική ψυχολογική πρώτη βοήθεια (π.χ. ενεργητική ακρόαση, καθησυχασμός)».

Ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας που μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, ακόμη και αν η πηγή είναι μακριά (όπως από το Ιράν όπου ο κίνδυνος είναι μάλλον από ραδιενεργά σωματίδια που ενδέχεται θεωρητικά να φτάσουν μέσω της ατμόσφαιρας), καθώς αυτές «δεν αφορούν μόνο τραυματισμούς, αλλά και προστασία από αόρατους κινδύνους», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη, Κύπρου (Saint John Association and Brigade, Cyprus), ιατρός, Γιώργος Παντέλας

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε στοιχεία και βασικές μορφές πρώτων βοηθειών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε διαρροής ραδιενέργειας, ο κ. Παντέλας, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είπε πως, σε σχέση με την ατομική προστασία και απολύμανση, θα πρέπει να υπάρξει προστασία του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος.

Ειδικότερα, επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε το κοινό να παραμείνει εντός κτιρίων (καταφυγίων) με κλειστά παράθυρα και πόρτες και να κλείσει τον εξαερισμό και τα air condition.

«Σε περίπτωση που βρεθείτε εκτός κτιρίων, καλυφθείτε με μάσκα, μαντήλι, ρούχα με μακριά μανίκια», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν ρούχα «που μπορεί να έχουν μολυνθεί (μειώνει έως και 90% τη ραδιενέργεια)» και «να γίνει πλύσιμο σώματος με άφθονο νερό και ήπιο σαπούνι».

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει «χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών για αποφυγή εισπνοής/επαφής».

Αναφορικά με την υποστήριξη σε συμπτώματα ακτινοβολίας, ο κ. Παντέλας είπε ότι αυτή η υποστήριξη αφορά «την αντιμετώπιση ναυτίας, εμετών, πυρετού ή εξανθημάτων, την ενυδάτωση και ξεκούραση και την άμεση μεταφορά σε ιατρική μονάδα για περαιτέρω αξιολόγηση».

Σε σχέση με την ψυχολογική υποστήριξη προσώπου που έχει επηρεαστεί από διαρροή ραδιενέργειας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη, Κύπρου είπε ότι «θα πρέπει να γίνει διαχείριση πανικού και άγχους και να παρασχεθεί βασική ψυχολογική πρώτη βοήθεια (π.χ. ενεργητική ακρόαση, καθησυχασμός)».

Είπε ακόμη ότι στο πρόσωπο αυτό θα πρέπει επίσης να γίνει ενημέρωση "με σαφείς και αξιόπιστες οδηγίες".

Όσον αφορά στον εξοπλισμό πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ραδιενεργούς κρίσης, ο κ. Παντέλας είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει να υπάρχουν κιβώτιο πρώτων βοηθειών με γάντια, μάσκες, επιδέσμους, αντισηπτικά, ραδιομετρητές (αν υπάρχουν) για έλεγχο επιπέδων ακτινοβολίας και να δοθούν οδηγίες έκτακτης ανάγκης σε έντυπη μορφή (σε περίπτωση διακοπής επικοινωνιών).

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εκπαίδευσης και ετοιμότητας.

ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play