Την αντίθεσή τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες αποκατάστασης εκφράζουν η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην το υιοθετήσουν στην παρούσα του μορφή. Οι τρεις φορείς ζητούν την τροποποίησή του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, όπως υποστηρίζουν, το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών και μόνο.
Ειδικότερα, οι οργανώσεις ζητούν την κατάργηση των άρθρων που εισάγουν κατηγοριοποίηση των κέντρων αποκατάστασης σε δύο κατηγορίες – Α και Β. Εκτιμούν ότι τέτοιες διατάξεις λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της εξειδίκευσης, αλλά και στη δημιουργία νέων δομών στον τομέα της αποκατάστασης.
Υπογραμμίζουν πως κάθε κέντρο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες με βάση την αξιολόγηση και την πιστοποίηση που λαμβάνει, και να αναπτύξει εξειδίκευση σε όποια θεματική έχει την ικανότητα να το πράξει. Θέτουν το ερώτημα γιατί η Κύπρος να ακολουθήσει μια αντίστροφη λογική από εκείνη που υπαγορεύουν οι διεθνώς αποδεκτές καλές πρακτικές, οι οποίες ευνοούν ξεκάθαρα την εξειδίκευση.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν όπως κάθε κέντρο αξιολογείται και αδειοδοτείται για τις θεματικές υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να παρέχει εξειδίκευση. Τονίζουν ότι οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν υπηρεσίες με βάση την εξειδίκευση, και όχι να περιορίζονται σε δύο ή τρεις παρόχους, ενώ παράλληλα ζητούν όπως οι δυνατότητες του κάθε κέντρου αξιολογούνται από αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.
Οι φορείς επιμένουν επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης των μεταβατικών διατάξεων που αφορούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με στόχο όλοι ανεξαιρέτως οι πάροχοι να υποχρεούνται, εντός δεκαετίας από την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες κτιριακές απαιτήσεις.
Επιπλέον, θεωρούν αναγκαίο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να έχουν την υποχρέωση να ολοκληρώνουν τη διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιών τους από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή πριν λάβουν άδεια λειτουργίας ως πάροχοι υπηρεσιών αποκατάστασης.
Όπως αναφέρουν, την τελευταία εβδομάδα είχαν επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν διαβεβαιώσει ότι προτίθενται να στηρίξουν τις τροπολογίες που ζητούνται.
Τονίζουν ότι η ποιότητα στις υπηρεσίες αποκατάστασης αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη και ότι η κοινωνία έχει κάθε λόγο να την απαιτεί. Δεδομένου ότι οι φορείς εκπροσωπούν ακριβώς τα άτομα που κατά κύριο λόγο λαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες, δηλώνουν πως οφείλουν να διασφαλίσουν αυτό το δικαίωμα.
Εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο, στην παρούσα του μορφή, δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό και καλούν τη Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ασθενών και διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.