Ένα επικίνδυνο φαινόμενο αναδεικνύεται ολοένα και πιο έντονα στην Κύπρο. Αισθητικά κέντρα προσκαλούν γιατρούς από το εξωτερικό, κυρίως από την Ελλάδα, για να εκτελέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ενέσιμες αισθητικές πράξεις, όπως η χορήγηση botox. Οι γιατροί αυτοί έρχονται για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, εκτελούν πράξεις σε ακατάλληλους χώρους και αποχωρούν, χωρίς καμία συνέχεια ή δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών. Το φαινόμενο προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνοδεύεται από καταγγελίες για απουσία ελέγχου και συνείδησης από τους εμπλεκομένους.
«Γιατροί-τουρίστες»
Η δρ Νικόλ Σακκά, δερματολόγος, γραμματέας της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου και λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως αναφέρει, το botox αποτελεί φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική και όχι μόνο για κοσμητικούς λόγους. Γι’ αυτό και η χορήγησή του, βάσει νόμου, επιτρέπεται μόνο από γιατρούς. Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στον τόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται αυτές οι πράξεις. «Υπάρχουν κέντρα που φέρνουν γιατρούς από το εξωτερικό για 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Έρχονται με ένα βαλιτσάκι, πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις μέσα σε ινστιτούτα αισθητικής και φεύγουν. Οι χώροι είναι ακατάλληλοι, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση επιπλοκών», επισημαίνει η δρ Σακκά.
Χωρίς ιατρική υποστήριξη
Όπως τονίζει, σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των ασθενών: «Οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν μπορούν να διαχειριστούν αλλεργικές αντιδράσεις, μολύνσεις ή άλλες σοβαρές επιπλοκές. Δεν διαθέτουν εξοπλισμό, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών μετά τη διαδικασία. Αν προκύψει βλεφαρόπτωση ή περάσει η τοξίνη στο αίμα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;» Σύμφωνα με τη δρα Σακκά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γιατροί αυτοί εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες, αφήνοντας ασθενείς χωρίς υποστήριξη ή καθοδήγηση σε περίπτωση προβλήματος.
Αυτοβαπτίζονται «κοσμητικοί ιατροί»
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά την εκπαίδευση και τα προσόντα αυτών των γιατρών. Η δρ Σακκά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ειδικότητα «αισθητικής ιατρικής» ή «κοσμητικής ιατρικής». Παρ' όλα αυτά, πολλοί από τους «εισαγόμενους» γιατρούς συστήνονται έτσι, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άτομα που απλώς τελείωσαν μια ιατρική σχολή, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει κάποια ειδικότητα. Αυτοβαπτίζονται «κοσμητικοί ιατροί» και ξεγελούν τον κόσμο. Ούτε το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ούτε άλλη χώρα αναγνωρίζει αυτούς τους τίτλους», διευκρινίζει. Επιπλέον, η εισαγωγή ενέσιμων σκευασμάτων και άλλων υλικών αποτελεί μια ακόμη σκιώδη πτυχή του προβλήματος. Σύμφωνα με τη δρα Σακκά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα προϊόντα αυτά φτάνουν στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων ή από αμφιλεγόμενες διαδρομές, χωρίς επαρκή έλεγχο για την ποιότητά τους.
Επιτρέπεται και σε ινστιτούτα
Αρμόδιο για τον έλεγχο τέτοιων φαινομένων είναι το Υπουργείο Υγείας. Η έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, δρ Καρολίνα Στυλιανού, εξηγεί ότι, με βάση τον περί ιατρών νόμο, δεν υπάρχει κατοχυρωμένη ιατρική πράξη, κάτι που επιτρέπει σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι επί της ουσίας έχουν τελειώσει απλά μια ιατρική σχολή, να προχωρούν ιατρικές πράξεις όπως χορήγηση botox. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι, όσον αφορά τα κέντρα αισθητικής, οι αισθητικοί δεν επιτρέπεται να χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα όπως το botox, όμως «μπορεί ένας γιατρός να χορηγεί ενέσιμα εντός ινστιτούτου αισθητικής αλλά είναι ευθύνη του να διασφαλίζει την ασφάλεια του ασθενούς του. Το ιδανικό, βέβαια, είναι η πράξη να γίνεται εντός ιατρείου», τονίζει.
Φοβούνται να καταγγείλουν
Παρά τις σαφείς ανησυχίες και τους κινδύνους, οι καταγγελίες είναι σπάνιες. Η δρ Στυλιανού αναφέρει ότι αρκετοί από τους γιατρούς που έχουν εντοπιστεί να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες είναι εγγεγραμμένοι στο Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επαρκώς καταρτισμένοι ή ότι λειτουργούν εντός πλαισίου. Η ίδια ενθαρρύνει τόσο τους γιατρούς όσο και τους πολίτες να καταγγέλλουν, ακόμη και ανώνυμα. «Όσους δειγματοληπτικούς ελέγχους κι αν κάνουμε, χωρίς καταγγελίες από παθόντες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν όλοι όσοι δρουν παράνομα», αναφέρει. Από την πλευρά της, η δρ Σακκά αποδίδει την απουσία καταγγελιών στον φόβο κοινωνικού στιγματισμού.«Οι πολίτες δεν θέλουν να γίνει γνωστό ότι έκαναν αισθητική επέμβαση. Έχει τύχει να έρθουν κοντά μου ασθενείς, να αναφέρουν ότι πήγαν στο τάδε κέντρο, στον τάδε γιατρό και τους συνέβη αυτό και αυτό και όταν τους ρωτώ γιατί δεν το καταγγέλλουν στην Αστυνομία ή στο Υπουργείο Υγείας, να αρνούνται να προχωρήσουν σε καταγγελία. Δεν καταγγέλλουν, ούτε καν ανώνυμα. Έτσι το φαινόμενο διαιωνίζεται», εξηγεί η δερματολόγος.