Το νομοσχέδιο για την παροχή δυνατότητας στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα εγκρίθηκε, χθες, από την Ολομέλεια της Βουλής, με 32 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Στη συζήτηση κατατέθηκαν τροπολογίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη δυνατότητα προσφοράς διατμηματικών προγραμμάτων σε άλλη γλώσσα και την εισαγωγή υποψηφίων με βάση εθνικές και διεθνείς εξετάσεις. Το νομοσχέδιο καθορίζει τη διαδικασία καθορισμού διδάκτρων και ορίζει ότι τα προγράμματα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Η προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων δεν θα ξεπερνά το 20% των προπτυχιακών και θα εγκρίνονται μετά από έλεγχο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν ικανοποιεί ο σχετικός νόμος αλλά είναι ένα πρώτο βήμα, κατά την έκφρασή του. «Δεν πέρασε αυτό που θέλαμε, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά είναι κάτι, είναι μια αρχή [..] Νομίζω ότι δεν μας τιμά ως χώρα να μην εμπιστευόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια, να βάζουμε τέτοιους περιορισμούς που νομίζω ότι θίγουν και θέματα αυτονομίας των πανεπιστήμιων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αν και το νέο πλαίσιο φέρνει κάποια θετικά βήματα, παραμένει η αίσθηση ότι οι περιορισμοί είναι αρκετά αυστηροί. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, δεν είναι τυχαίο που τα παρατήματα των ελληνικών πανεπιστήμιων θα προσφέρουν κάτι ανάλογο. Επομένως, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους φοιτητές» πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, το πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει ξενόγλωσσα προγράμματα μόνον αν τα προσφέρει πρώτα και στα ελληνικά, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μπορεί να προσφέρει έως και έξι ξενόγλωσσα προγράμματα και δύο διατμηματικά (δεν θα απαιτείται η διδασκαλία τους στα ελληνικά). Σε σχέση με τη σημασία των διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, ο Πρύτανης είπε ότι αυτά συνήθως περιλαμβάνουν τη συνεργασία πολλών πανεπιστημίων – είναι κοινά προγράμματα σε διάφορες χώρες. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε, ανήκει σε μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων και έχει ήδη ετοιμάσει προγράμματα που θα προσφέρονται από κοινού με άλλα πανεπιστήμια.
Παρά τις ανησυχίες, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας ότι τα προγράμματα που θα προσφερθούν είναι σύγχρονα και διεπιστημονικά, με εξαιρετικές προοπτικές για φοιτητές από Κύπρο και εξωτερικό. Καταληκτικά, ο Πρύτανης υπογράμμισε ότι με την ψήφιση τής εν λόγω νομοθεσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανοίγει την πόρτα σε νέες δυνατότητες, παρά τα εμπόδια που παραμένουν. «Είναι ένα πρώτο βήμα παρά τους περιορισμούς. Αν ξεκινήσουμε τώρα τη διαδικασία, μπορούμε να έχουμε το πρώτο πρόγραμμα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης το φθινόπωρο του 2026» συμπλήρωσε.
Ακούστε την παρέμβαση τού Τάσου Χριστοφίδη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: