Η εκμάθηση ξένων γλωσσών διατηρεί ισχυρή παρουσία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, με τα αγγλικά να αποτελούν την κυρίαρχη επιλογή των μαθητών, ενώ η γαλλική και η ρωσική καταγράφουν εντυπωσιακά ποσοστά διδασκαλίας. Παρότι η πολυγλωσσία φθίνει στη γενική εκπαίδευση, η τεχνική εκπαίδευση παρουσιάζει αυξητική δυναμική, διαφοροποιώντας την Κύπρο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διδασκαλία της αγγλικής είναι σχεδόν καθολική στην Κύπρο, τόσο στη γενική όσο και στην επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η χώρα ακολουθεί τη γενική τάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023, το 96% των μαθητών της γενικής εκπαίδευσης και το 80,1% της επαγγελματικής διδάσκονται αγγλικά. Η ισχυρή παρουσία της γλώσσας αντανακλά την ιστορική σχέση της Κύπρου με την Αγγλία αλλά και τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αυξανόμενη παρουσία της ρωσικής γλώσσας στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Περίπου το 15% των μαθητών σε επαγγελματικά προγράμματα διδάσκονται ρωσικά — ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τις ανάγκες της τουριστικής και εμπορικής αγοράς, καθώς και με τη διαχρονική παρουσία ρωσόφωνων κοινοτήτων στην Κύπρο. Την ίδια στιμή που η γαλλική γλώσσα διδάσκεται στο 53,9% των Κυπρίων μαθητών, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα στις υψηλότερες θέσεις της ΕΕ ως προς τη διδασκαλία και αυτής της γλώσσας.
Πτώση της πολυγλωσσίας
Παρότι η παρουσία ξένων γλωσσών στα σχολεία παραμένει ισχυρή, η συνολική εικόνα της πολυγλωσσίας είναι μικτή:
Στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο), το 79,8% των μαθητών στην Κύπρο διδάσκονται δύο ή περισσότερες γλώσσες, ποσοστό ανώτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (59.5%) αλλά με πτωτική τάση σε σύγκριση με το 2013.
Στην ανώτερη γενική εκπαίδευση (λύκειο), το ποσοστό μειώνεται στο 33,2%, με την Κύπρο να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία.
Αντίθετα, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο: πάνω από το 50% των μαθητών διδάσκονται δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες, αύξηση 50,2 ποσοστιαίων μονάδων από το 2013, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Απο τα στοιχεία που παραθέτει η Eurostat προκύπτει ότι πρωτοπόρες στην πολυγλωσσία στη γενική ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η Γαλλία (99,8%), η Ρουμανία (99,1%) και η Τσεχία (98,5%). Αντιθέτως, οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφονται στην Πορτογαλία (6,7%), την Ιρλανδία (10,4%) και την Ισπανία (22,4%). Στην επαγγελματική εκπαίδευση, την πρωτιά κατέχει η Ρουμανία (97,2%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (85%), την Πολωνία (78%) και τη Σλοβενία (71,4%).