Το εστιατόριο ΜΠΕΜΠΑ είναι ένα δημοφιλές στέκι στην οδό Πινδάρου κοντά στα ενετικά τείχη της Λευκωσίας με όμορφη ρετρό ατμόσφαιρα στα πρότυπα μιας νέο αστικής ταβέρνας και μια καταπράσινη εσωτερική αυλή περιτριγυρισμένη από κληματαριές ιδανική για τις ζέστες ημέρες του καλοκαιριού. Αγαπημένος προορισμός για τους κατοίκους της πρωτεύουσας υπηρετεί μια κουζίνα με κυπριακό αλλά και ελληνικό πρόσημο, με κλασικό χαρακτήρα αλλά και με μοντέρνες πινελιές με έμφαση στην εποχικότητα των πρώτων υλών και σημείο αναφοράς την μαγειρική στον ξυλόφουρνο.
Το FLIC και ο POLITIS συνεχίζοντας να τιμούν τους σεφ που διακρίθηκαν την χρονιά που διανύουμε, κερδίζοντας το flic chef award στον θεσμό των χρυσών σκούφων Κύπρου, σας παρουσιάζουμε τον 3ο κατά σειρά βραβευμένο σεφ. Τον άνθρωπο πίσω από τις γεύσεις του εστιατορίου ΜΠΕΜΠΑ, Βαρνάβα Ηλία. Συναντήσαμε τον κύριο Ηλία και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, την οποία και σας μεταφέρουμε .

Κύριε Ηλία. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στον χώρο της γεύσης και σας ώθησε να γίνεται σεφ;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπηκα στο χώρο της γεύσης λόγω αναμνήσεων από αγαπημένα μου πρόσωπα. Ξεκίνησα να εργάζομαι στα δεκαοκτώ μου και μπορώ να πω ότι ο μικρόκοσμος της κουζίνας ήταν που με γοήτευσε. Το αποτέλεσμα των πράξεων μιας ομάδας ατόμων το οποίο κρίνεται άμεσα από τον πελάτη,ήταν και είναι η πρόκληση για εμένα. Ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί τεχνική, φαντασία και μεράκι το κάνει για εμένα ιδανικό.
Ποια ειναι η άποψη σας για την εστιατορική σκηνή στην Κύπρο και πως εξηγείται, το γεγονός ότι τα επώνυμα & ποιοτικά εστιατόρια και ταβέρνες είναι λίγα σε αριθμό στο νησί;
Την στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της αντιμετώπισης του επαγγέλματος του μάγειρα από την κοινωνία. Από την νοοτροπία του <όποιος δεν έχει επαγγελματικές επιλογές, ή βρίσκεται σε αδιέξοδο, επιλεγεί να γίνει μάγειρας> στην νοοτροπία της συνειδητής επιλογής του συγκεκριμένου επαγγέλματος λόγω παγκόσμιας πλέον καταξίωσης. Κοιτώντας στο παρελθόν η Κύπρος δύσκολα θα μπορούσε να παραξει μαγειρικά ταλέντα με σωστές βάσεις που να μπορέσουν να δημιουργήσουν τον πυρήνα για να υπάρξουν αρκετά ποιοτικά και επώνυμα εστιατόρια και ταβέρνες στο νησί. Αυτό βέβαια αλλάζει αφού τα νέα παιδιά πλέον ταξιδεύουν, σπουδάζουν, εργάζονται σε κορυφαίες κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο, και είμαι σίγουρος ότι ονειρεύονται κάποια στιγμή να θέσουν ψηλά τον πήχη, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της κουζίνας σας, και πως αντιμετωπίζει το κοινό την ΜΠΕΜΠΑ;
Η κουζίνα μας έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Όλα ξεκινούν από τις άριστες πρώτες ύλες και την εποχικότητα. Αυτοί είναι και οι δυο άξονες που καθορίζουν την μαγειρική μας ταυτότητά. Όσο κλισέ και αν ακούγεται. Το κοινό αγκάλιασε την ΜΠΕΜΠΑ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορεί να πάρει κάποιος ο όποιος ασχολείται με τον κλάδο, το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να κάνει αυτό που αγαπάει.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον ? Πως ονειρεύεστε το μέλλον σας ?
Τα σχέδια μου όσο κοινότυπο και αν ακούγεται αυτό, είναι να μαγειρεύω με την ψυχή μου. Να κάνω αυτό που αγαπώ με πάθος, κοιτώντας το σήμερα, και αυτό να βγαίνει μέσα από τα πιάτα που δημιουργώ.
Σύντομα η ομάδα αξιολογήσεων του FLIC θα παρουσιάσει αναλυτικά σε ένα καινούριο άρθρο την κουζίνα και την φιλοσοφία πίσω από αυτήν, του βραβευμένου με την διάκριση best Cyprus Cuisine στα FLIC star awards, εστιατορίου ΜΠΕΜΠΑ στην Λευκωσία.
Γράφει ο Γρηγόρης Φιλιππάτος