Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου - Ποιοι οι κίνδυνοι αν δεν συντηρηθεί σωστά

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για λίγες ώρες

 

 Μεγάλη προσοχή απαιτείται στη σωστή συντήρηση κρεάτων τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη.

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για λίγες ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.

Εάν το κρέας έχει βαριά μυρωδιά, εάν το χρώμα του αλλοιωθεί ή εάν στην αφή πιάνετε κολλώδη μεμβράνη, τότε πρόκειται για χαλασμένο κρέας, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Οι κίνδυνοι από ωμό κρέας αν δεν συντηρηθεί σωστά, είναι μεγάλοι.

Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.

 

Κρέας και κατάψυξη

Πρώτα από όλα, πρέπει να συντηρείτε το κρέας σας σε σωστή θερμοκρασία στην κατάψυξη, στους -18 °C.

Μην αποθηκεύετε κρέας στην κατάψυξη για πάνω από εύλογο χρονικό διάστημα. Η κατάψυξη δεν είναι αποθήκη. Αφήστε το πολύ για 2 μήνες το κρέας στην κατάψυξη. Καταναλώστε το όσο πιο σύντομα μπορείτε. Συντηρείται και παραπάνω αλλά δεν υπάρχει λόγος να το αφήνετε τόσο πολύ.

Να μη βάζετε το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο για κανέλα λόγο. Το κρέας όπως σιγά σιγά καταψύχθηκε και πάγωσε, με τον ίδιο τρόπο πρέπει σταδιακά να ξεπαγώσει. Και πρέπει να ξεπαγώσει σωστά, στη συντήρηση του ψυγείου σταδιακά και σιγά σιγά.

Η μέθοδος απόψυξης στο ψυγείο είναι η πιο ασφαλής, για τον λόγο του ότι η χαμηλή θερμοκρασία των 2 °C που πρέπει να έχει το κάτω ράφι συντήρησης κρέατος, δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνειά του.

Φυσικά, ο χρόνος απόψυξης εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του κρέατος. Ποτέ δε ξεπαγώνουμε κρέας μέσα σε μπολ με νερό και σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.

Μεγάλη προσοχή! Όταν ξεπαγώνουμε ένα υλικό δεν το παγώνουμε ξανά ποτέ, ούτε και όταν μαγειρευτεί. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

 

Τα 3 λάθη στο ξεπάγωμα του κρέατος

  • Λεκάνες με νερό που βουτάτε μέσα τα κατεψυγμένα κρέατα.
  • Κρέας κατεψυγμένο, παρατημένο όλη την νύχτα στον πάγκο της κουζίνας.
  • Κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξεπαγώσει.

 

Πηγή: e-howto.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play