Στρώνουμε το τραπέζι σας και μαγειρεύουμε χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ και πολτοποιημένες ντομάτες. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Για γλυκό, παγωτό μαντολάτο με μπισκότα μάρτσιπαν.
Καλή όρεξη.
Χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 5′
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες (από σπάλα)
1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 ξύλο κανέλας
200 ml κόκκινο κρασί
1 1⁄2 ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες ή 2 κ.σ. πελτές, διαλυμένος σε 1 1⁄2 ποτήρι νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές (ή όσες ελιές θέλετε), χωρίς κουκούτσια
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι με χοντρό πάτο και καπάκι ή ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντάς το με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 3′ - 4′ ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται διαφανές.
Τότε βάζουμε και τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6′ - 7′ συνολικά. Προσθέτουμε την κανέλα και σβήνουμε με το κρασί. Σείουμε το τηγάνι και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι.
Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί.
Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για λίγο τις ελιές σε νερό για να ξεπικρίσουν, για περίπου 3′ - 4′. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να μαγειρευτούν μαζί.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό, ανάλογα με το πάχος της χοιρινής μπριζόλας, θα χρειαστεί περίπου 40′ - 50′.
Στο τέλος, πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και οι μπριζόλες να έχουν γίνει. Μόλις είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #78» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.