Το εκμέκ κανταΐφι αποτελεί ένα παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό, του οποίου η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά, καθώς ο συνδυασμός του σιροπιαστού με την κρέμα είναι αξεπέραστος.
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το κανταΐφι
- 450 γρ. κανταΐφι (καλά ξασμένο)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- 1 λεμόνι, τη φλούδα
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για την κρέμα
- 45 γρ. άνθος αραβοσίτου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 660 ml φρέσκο γάλα
Για την επικάλυψη
- 400 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί
- λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο
- κερασάκια γλασέ (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Κανταΐφι: Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι ώστε να αφρατέψει. Το στρώνουμε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψί και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 2
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄-25΄, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 3
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, μετράμε 8'. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Περιχύνουμε το ψημένο κανταΐφι με το χλιαρό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Βήμα 4
Κρέμα: Ζεσταίνουμε τα 500 ml γάλα με τη ζάχαρη, χωρίς να βράσει. Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στα υπόλοιπα 160 ml κρύο γάλα. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα στο κρύο και έπειτα τα ενώνουμε όλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Βήμα 5
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 6
Όταν το κανταΐφι έχει απορροφήσει το σιρόπι και η κρέμα έχει κρυώσει, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βήμα 7
Για να σερβίρουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με σαντιγί, πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και -προαιρετικά- με γλασαρισμένα κερασάκια για χρώμα και αντίθεση.