62 χρόνια από τους φονικούς τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία

ΚΙΚΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Header Image

Εξήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τους φονικούς τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 1964 και σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της περιοχής. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από τις 7 έως και τις 9 Αυγούστου, η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας ακόμη και βόμβες ναπάλμ, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων στρατιωτών και αμάχων, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη την Τηλλυρία.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την περιοχή, αλλά και για τους κατοίκους που βίωσαν τις τραγικές συνέπειες των βομβαρδισμών και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ζουν με τις πληγές εκείνων των γεγονότων.

Σε δηλώσεις του , ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και πρόεδρος του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, ανέφερε ότι η 8η Αυγούστου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που υπερασπίστηκαν την Τηλλυρία το 1964 απέναντι στην τουρκανταρσία, αλλά και για όλους τους κατοίκους που αντιστάθηκαν και κράτησαν την περιοχή ελεύθερη μέχρι σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για μια αποφράδα ημέρα που ανακαλεί τις μνήμες της καταστροφής, καθώς σηματοδότησε την απαρχή των δεινών που εξακολουθούν να ταλανίζουν την περιοχή μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας, οι οποίοι κατέκαψαν ολόκληρη την περιοχή και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες κατοίκους και μέλη της Εθνικής Φρουράς, αποτέλεσαν την αρχή μιας μακράς περιόδου απομόνωσης και εγκατάλειψης. Όπως είπε, η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φθορά του χρόνου και τη συνεχή πληθυσμιακή και αναπτυξιακή συρρίκνωση. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τηλλυρία πλήρωσε βαρύ τίμημα στην προσπάθεια να παραμείνει ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως οι μνήμες από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος του άμαχου πληθυσμού παραμένουν ζωντανές.

«Το 1964 η Τηλλυρία πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα, το οποίο συνεχίζει να πληρώνει μέχρι και σήμερα», ανέφερε, προειδοποιώντας πως εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, η περιοχή οδηγείται σταδιακά σε αφανισμό. Όπως υπογράμμισε, παρά τα 62 χρόνια που έχουν περάσει, οι πληγές παραμένουν ανοικτές και οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμείνουν στη γη των προγόνων τους. Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου επισήμανε ακόμη ότι τα γεγονότα του 1964 οδήγησαν στον ουσιαστικό εγκλωβισμό της Τηλλυρίας, η οποία έκτοτε έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κορμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη τόσο λόγω των γεγονότων του 1964 όσο και εξαιτίας της ύπαρξης του θύλακα των Κοκκίνων, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστός ο δρόμος που συνδέει την Τηλλυρία με την Πάφο και μέσω αυτής με τη Λευκωσία, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Κλεάνθους διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να παραμένουν στον τόπο τους, δίνοντας καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση και τη διατήρηση της ζωής στην ακριτική περιοχή.

Ο κ. Κλεάνθουςεξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στη μη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων. Δυστυχώς όπως είπε το οδόφραγμα των Κοκκίνων δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε στα επόμενα οδοφράγματα που πρόκειται να ανοίξουν . Η ανταμοιβή που πήραν οι κάτοικοι της Τηλλυρίας που έσωσαν την Κύπρο από την πρώτη εισβολή της Τουρκίας το 1964 προτάσσοντας τα στήθη τους και πληρώνοντας με την ζωή του είναι η εγκατάλειψη και η φθορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική για την διάσωση της περιοχής και εάν δεν γίνει κάτι άμεσα και σύντομα, η περιοχή είναι καταδικασμένη. «Εορτασμοί» στα Κόκκινα από τις δυνάμεις κατοχής Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις και ειδική τελετή στα Κόκκινα για την επέτειο των γεγονότων του 1964.

Η τελετή είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10:00, παρουσία του κατοχικού ηγέτη Τουφάν Ερχιουμάν , ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με στρατιωτικό ελικόπτερο. Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, υπογραφή στο ειδικό βιβλίο, ομιλίες από τον πρόεδρο του λεγόμενου «συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων», τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Γιαλούσας-Καρπασίας και τον ίδιο τον Τουφάν Ερχιουμάν, καθώς και περιδιάβαση στον χώρο και προσευχή.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα