Aπόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου για την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά το καλώδιο GSI για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, ώστε Ελλάδα και Κύπρος να εμφανιστούν δίχως διαφορές αλλά με κοινό μέτωπο για την υλοποίηση του έργου, προανήγγειλε o υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας από το βήμα των Διαλόγων της Νισύρου.
Στην ίδια εκδήλωση, υπέρ της ανάγκης Ελλάδα και Κύπρος να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, και κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα του GSI στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει απόφαση στη βάση του ότι η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους, σε ένα σχέδιο που είναι ευρωπαϊκό, από το 2013.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου συμφώνησε ότι το έργο δεν αφορά μόνον τα δυο κράτη μέλη αλλά ολόκληρη την ΕΕ, η οποία το χρηματοδοτεί με σοβαρό ποσό, και είναι ένα έργο που χρειάζεται η Ευρώπη. «Αναμένουμε από την Ευρώπη να σταματήσει να είναι σιωπηλή], τόνισε και προανήγγειλε σχετική παρέμβαση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που είναι στις 15 Ιουλίου.
Τα €125 εκατ.
Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις και έκανε γνωστό ότι η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή θα λάβει απόφαση με την οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση των ποσών που υποσχέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, ήτοι 25 εκατ. τον χρόνο, για 5 χρόνια, συνολικά 125 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώσεις από Exxon Mobil
Ο κ. Παπαναστασίου έκανε επίσης γνωστό ότι, σήμερα Δευτέρα, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στην Κύπρο σχετικά με τον εντοπισμό ακόμη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στο τεμάχιο 10, από την Exxon Mobil.
«H τελευταία γεώτρηση η οποία τελειώνει (Κυριακή) στο βυθοτεμάχιο 10 από την Exxon Mobil, στον στόχο Πήγασος, είναι μία επιτυχής γεώτρηση, την οποία θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα», είπε και εξήγησε ότι «βρέθηκε ακόμη ένα καλό κοίτασμα, το οποίο θα προστεθεί στο όλο φυσικό αέριο το οποίο βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και ήδη υπάρχουν διαβουλεύσεις για συνέργιες μεταξύ των εταιρειών, ώστε όλα αυτά να μαζευτούν και να σταλούν στην Αίγυπτο προς υγροποίηση και εξαγωγή».
Οι τρεις πυλώνες
Ο κ. Παπαναστασίου προέβη σε μια συνοπτική αναφορά για την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
«Ο πρώτος», είπε, «είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, ένα περιβάλλον στην Κύπρο το οποίο να κάνει οικονομική-βιώσιμη την ηλεκτρική ενέργεια στον Κύπριο πολίτη, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή, δηλαδή γεωπολιτική σταθερότητα, να αναπτύξουμε τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και παράλληλα να μην είμαστε το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είναι (σ.σ. ενεργειακά) διασυνδεδεμένο. Επειδή η Κύπρος είναι ένα νησί το οποίο δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες στηρίζεται περισσότερο στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και παράλληλα στηρίζεται και στις οικονομικές συμμαχίες τις οποίες κάνει με κολοσσούς οι οποίοι μπορούν να πάρουν με τον δικό τους οικονομικό τρόπο τη στήριξη μεγάλων χωρών ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων».
Περιγράφοντας τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, εξήγησε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε περιοχή όπου υπάρχουν προκλήσεις. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολλή τόλμη και προσοχή για να μπορείς να προχωρήσεις, ιδίως όταν βρίσκεται βόρεια μία χώρα η οποία είναι εκ φύσεως εχθρική, και όταν λέμε εχθρική, προς τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα. Η χώρα αυτή προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εξηγεί στον έξω κόσμο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, όπως και προσπαθεί μέσα από τουρκο-λιβυκά μνημόνια να θεωρήσει και την Κρήτη και πολλά άλλα νησιά εκλιπόντα. Αυτή η στρατηγική δεν είναι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όμως είναι αυτό που έχουμε στη γειτονιά και δυστυχώς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να έχει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ αλλά όχι3333333333433344 με τον Λίβανο, διότι σταμάτησε η διαβούλευση, μετά την πτώση της εκεί κυβέρνησης».