Τα… γυρίζει ο 38χρονος Αζέρος - Νιώθει απογοητευμένος και δεν καταθέτει αναφέρει ο δικηγόρος του

ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Header Image
Ο Αζέρος δήλωνε πως δεν επρόκειτο να δώσει νέα κατάθεση στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου χθες Σάββατο (09/10), διαμαρτυρόμενος για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του. 

 

 

Σε μια από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις που απασχόλησαν την κυπριακή Αστυνομία αναδεικνύεται αυτή του 38χρονου Αζέρου. Ο τελευταίος συνελήφθη στον Άγιο Ανδρέα της Λευκωσίας την προπερασμένη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια κι έκτοτε τα σενάρια για τους σκοπούς του δίνουν και παίρνουν. Σενάρια, τα οποία τροφοδοτούνται και από τις εξελίξεις γύρω από την όλη υπόθεση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αζέρος δήλωνε πως δεν επρόκειτο να δώσει νέα κατάθεση στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου χθες Σάββατο (09/10), διαμαρτυρόμενος για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του. Για την πιο πάνω εξέλιξη μας ενημέρωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (08/10) ο Ευστάθιος Ευσταθίου, δικηγόρος του 38χρονου. Μας δήλωσε, συγκεκριμένα: «Η Αστυνομία μας ενημέρωσε για τη μεταφορά του πελάτη μου από τον χώρο κράτησής του στα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου για να συνεχιστεί η κατάθεσή του. Επί του παρόντος, όμως, δεν επιθυμεί να προβεί σε κατάθεση. Νιώθει απογοητευμένος από τον τρόπο που τυγχάνει χειρισμού η περίπτωσή του από την Αστυνομία, αλλά και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Ο κ. Ευσταθίου, θέλοντας να εξηγήσει τη στάση που τηρεί ο 38χρονος Αζέρος, ανέφερε: «Υπάρχει ένας δυσμενής επηρεασμός της υπόθεσης και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θεωρούμε ότι μ' αυτή την κατάσταση δεν διαφυλάσσεται η αρχή της δίκαιης δίκης». Ο δικηγόρος του συλληφθέντα παρέπεμψε στη στάση της Αστυνομίας, η οποία κάνοντας λόγο για «ευαίσθητες πληροφορίες» ζήτησε και πέτυχε για την ώρα όπως οι δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τον 38χρονο διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Εμείς, ως γνωστόν, θέλουμε οι όποιες δικαστικές διαδικασίες, να διεξάγονται χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός οποιουδήποτε θέλει να τις παρακολουθήσει. Είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσει το δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα (11/10) κατόπιν αιτήματός μας» πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου. Απαντώντας σε ερώτημά μας, διευκρίνισε ότι ο πελάτης του σε μια περίπτωση είχε ζητήσει να μεταφερθεί από τον χώρο κράτησής του σε νοσοκομείο γιατί δεν ένιωθε καλά. Ήδη μετά από αίτημα της υπεράσπισης, το δικαστήριο έδωσε οδηγίες προκειμένου η ένορκη δήλωση στη βάση της οποίας εκδόθηκε ένταλμα προσωποκράτησης του υπόπτου, μεταφραστεί στη ρωσική.

Ήταν έτοιμος…

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ευσταθίου είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη (06/10), λίγο μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία είχε εξεταστεί αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης του συλληφθέντα.

Τότε, ο συνήγορος του 38χρονου είχε αναφέρει ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να μιλήσει. Ο Ευστάθιος Ευσταθίου είχε προσθέσει πως ο Αζέρος έδωσε εξηγήσεις στην Αστυνομία αμέσως μετά τη σύλληψή του και ότι την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει και γραπτώς. Είχε προσθέσει: «Προχθές για 6-7 ώρες στο Αρχηγείο Αστυνομίας, προσπαθούσαμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη με τους μεταφραστές της Αστυνομίας, γιατί ακριβώς η πρόθεση του ανθρώπου είναι να μιλήσει. Θέλει να μιλήσει, δεν έχει τίποτα να κρύψει». Πλέον, άλλαξε γνώμη…

Αναποφάσιστος…

Ο Αζέρος από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει σχόλια με τη στάση του. Θυμίζουμε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τη σύλληψή του, έδειχνε ιδιαίτερα… αναποφάσιστος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αρχικά εξέφραζε δυσφορία με την κοπέλα που μετέφραζε στα ρωσικά, δείχνοντας ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί της. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα συνεννόησης αφού πρώτα διαπιστώθηκε πως η μητρική του γλώσσα είναι η ρωσική.

Επίσης, στην ίδια διαδικασία άλλαξε δύο φορές στάση. Αρχικά είπε πως δεν ήθελε δικηγόρο, ενώ λίγο πριν την απόφαση για το διάταγμα προσωποκράτησής του άλλαξε γνώμη ζητώντας νομικό εκπρόσωπο. Ο δικαστής ανέβαλε τη διαδικασία για την επομένη, ωστόσο, ο 38χρονος άλλαξε εκ νέου άποψη λίγο μετά αποποιούμενος του δικαιώματός του για δικηγόρο… Εν τέλει εκδόθηκε διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησής του.

Για τρομοκρατία

Τα γεγονότα, πάντως, οδηγούν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Η θέση του είναι βεβαρημένη, καθώς είναι ύποπτος για 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων κι αυτό της τρομοκρατίας. Έστω κι αν ο δικηγόρος του Ευστάθιος Ευσταθίου είπε πως το μόνο στοιχείο που τον εμπλέκει με τρομοκρατία είναι μια πληροφορία υπαλλήλου του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ…

Όπως προκύπτει, ο 38χρονος πέρα από το πιστόλι που είχε στην κατοχή του, χρησιμοποιούσε και πλαστή ταυτότητα. Συγκεκριμένα, ο ύποπτος ελέγχεται από την Αστυνομία για τα αδικήματα της (1) συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, (2) συνομωσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, (3) συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, (4) συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων, (5) συνωμοσία για φόνο, (6) παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων, (7) παράνομης κατοχής και μεταφορά εκρηκτικών υλών, (8) τρομοκρατίας, (9) πλαστογραφίας, (10) κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, (11) πλαστοπροσωπίας.

Θυμίζουμε ότι συνελήφθη τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου από μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) της Αστυνομίας στον χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας στον Άγιο Ανδρέα. Σε έρευνα που ακολούθησε στο όχημα ενοικιάσεως που χρησιμοποιούσε εντοπίστηκε εντός τσάντας ένα πιστόλι μοντέρνου τύπου που έφερε γεμιστήρα. Στην κατοχή του είχε τρία κινητά τηλέφωνα, πλαστή ταυτότητα και άλλα έγγραφα. Όπως προκύπτει, ήρθε στην Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου μέσω αεροδρομίου Λάρνακας και παρακολουθούσε επιχειρηματία που διέμενε στην Έγκωμη. Φέρεται να ενοικίασε χώρο διαμονής στην ελεύθερη Αμμόχωστο και να ενοικίασε δύο οχήματα. Μάλιστα, φέρεται να χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό σκούτερ και με τη χρήση του να μετέβη κάποιες φορές στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας.

Όταν συνεργάστηκαν Αστυνομία Κύπρου και Μοσάντ…

Η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας που είχε εντοπιστεί στη Λάρνακα τον Μάιο του 2015, ήταν αρκετή για να ισοπεδώσει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο… Ό,τι κι αν ισχύει με την υπόθεση του 38χρονου Αζέρου, το μόνο δεδομένο είναι ότι μοιραία η σκέψη μας -μετά και τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ- πάει σε περιστατικά που προηγήθηκαν και δείχνουν ότι η Κύπρος αποτέλεσε πεδίο μάχης των αραβοϊσραηλινών διαφορών…

Η πιο σχετικά πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή που σημειώθηκε πριν από έξι χρόνια στη Λάρνακα. Ήταν Μάιος του 2015 όταν κατόπιν πληροφοριών που εξασφάλισε η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 26χρονου από τον Λίβανο, μέλους της Χεζμπολάχ. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε 6ετή φυλάκιση για συμμετοχή σε σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες (σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Για την ακρίβεια συμμετείχε στη φύλαξη και μεταφορά των 8,2 τόνων νιτρικής αμμωνίας που εντοπίστηκαν σε οικία στη Λάρνακα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων. Επρόκειτο για 447 χάρτινα κιβώτια που περιείχαν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία. Μια θέση που είχε εκφραστεί τότε από ειδήμονες, ήταν ενδεικτική για το κακό που μπορούσε να συμβεί. «Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να ισοπεδώσει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο» είχε αναφερθεί από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο μάλλον δεν υπερέβαλλε.

Άλλωστε, στη δίκη που είχε ακολουθήσει είχε αναφερθεί ότι η νιτρική αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πρόσμιξή της με πετρέλαιο ως εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Διατυπώθηκε η θέση ότι ένα κιλό από αυτήν την ένωση αντιστοιχεί με 0,82 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε σε διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις νιτρική αμμωνία ως εκρηκτικό υλικό. Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, είναι ενδεικτική για το τι μπορεί να προκαλέσει…

Ο καταδικασθείς 26χρονος τότε Hussein Bassam Abdallah, από τον Λίβανο, είχε παραδεχθεί ενοχή στις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, της αποδοχής διάπραξης εγκλήματος, της παροχής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί από το 2012 μέχρι τις 27 Μαΐου 2015.

Ο Abdallah εξέτισε την ποινή του και ήδη έχει απελαθεί.

Πηγές μας αναφέρουν το προφανές: Ότι τότε στις εξετάσεις για την όλη υπόθεση υπήρξε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ. «Η Αστυνομία Κύπρου τότε είχε κάνει άριστους χειρισμούς, αξιοποιώντας πληροφορίες από την υπηρεσία του Ισραήλ. Κι αυτό είναι κοινό μυστικό» αρκέστηκε να σχολιάσει στον «Π» πρόσωπο με γνώση των όσων είχαν διαδραματισθεί τότε.

Σε ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στις 30 Ιουνίου του 2015, σημειώνονταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «{…}ο κατηγορούμενος, που διαμένει μόνιμα στον Λίβανο και είναι μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, έφτασε στην Κύπρο στις 21/5/2015. Λίγες μέρες προηγουμένως, η Αστυνομία έλαβε πληροφορίες ότι σε κατοικία στη Λάρνακα, που αγοράστηκε από μέλος της οργάνωσης, αποθηκεύτηκαν μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα γίνονταν στη Δημοκρατία εις βάρος ισραηλινών συμφερόντων {…} ο κατηγορούμενος προέβη σε θεληματική κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι μια βδομάδα πριν από την άφιξή του στην Κύπρο ένα πρόσωπο του παρέδωσε το πλαστό φωτοαντίγραφο του βρετανικού διαβατηρίου και του έδωσε οδηγίες να μεταβεί στη συγκεκριμένη κατοικία στη Λάρνακα, για να ενοικιάσει αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μετακινήσει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία. Για τις 9.400 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορουμένου, ο κατηγορούμενος είπε ότι μέρος του ποσού ήταν η αμοιβή του για την αποστολή {…} Η αποστολή του Λιβάνιου ήταν να έρχεται στην Κύπρο μεταξύ 2012 μέχρι και τη σύλληψή του, δηλαδή περίπου δέκα φορές, διέμενε περίπου δέκα μέρες, είχε οδηγίες να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία και ως αμοιβή για τη μετάβασή του στη Δημοκρατία λάμβανε κάθε φορά γύρω στα 3.500 ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι η οργάνωση τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη αποστολή λόγω της διπλής του υπηκοότητας -λιβανικής και καναδικής- της μόρφωσής του, της καλής γνώσης των αγγλικών και επειδή δεν κινούσε υποψίες».

Οι αιματηρές δεκαετίες…

Κατά τις αιματηρές δεκαετίες του ’70 και του ’80 η Κύπρος αποτέλεσε αρκετές φορές το επίκεντρο της… επίλυσης διαφορών μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων. Το νησί μας είχε αποδειχθεί πεδίο δράσης πρακτόρων. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1985 τρεις ισραηλινοί, δύο άνδρες και μια γυναίκα, δολοφονήθηκαν σε σκάφος στη μαρίνα της Λάρνακας από τρία μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Τότε οι Ισραηλινοί «απάντησαν» με βομβαρδισμό του Αρχηγείου της ΟΑΠ στην Τυνησία…

Δράστες του φόνου στην παραλιακή πόλη, ήταν οι Άραβες Κχαλέντ Αμπντέλ Ελ Κχατίβ και Απτέλ Χακίμ Σαάντο Ελ Χαλίφα, κι ο Βρετανός Ίαν Μάικλ Ντέιβιντσον. Θύματα  ήταν η Έστερ Παλτζούρ, ο σύζυγός της Ρεουβέν και ο φίλος τους Απραχάν Απνερί, όλοι από το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της δίκης τους που άρχισε στις 2 Δεκεμβρίου του 1985, οι κατηγορούμενοι που εν τέλει καταδικάστηκαν σε ισόβια, ανέφεραν ότι εκτέλεσαν τα τρία προαναφερθέντα πρόσωπα γιατί ήταν πράκτορες της Μοσάντ. Ο Κχαλέντ Απτέλ Ελ Κχατίβ, είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι ήταν υπεύθυνοι για δολοφονίες και συλλήψεις συναγωνιστών του, καθώς και της δολοφονίας όλων των μελών της οικογένειάς του. Ο δε Βρετανός, ο οποίος δήλωσε διεθνιστής σοσιαλιστής και ότι θεωρεί καθήκον του να πολεμά τον σιωνισμό, είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «και οι τρεις μας σκοτώσαμε από έναν Ισραηλίτη για να έχουμε τις ίδιες κατηγορίες».

Σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Χριστάκης Γιαννακός (ιστοσελίδα dejure.com.cy) και στο οποίο παρουσιάζει το ρεπορτάζ που είχε γίνει για την πολύκροτη δίκη στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Δεκέμβριο του 1985, γίνεται λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στο έγκλημα: «Οι τρεις κατηγορούμενοι τις πρωινές ώρες της 25ης Σεπτεμβρίου 1985 συναντήθηκαν στη Λεμεσό σε ξενοδοχείο με κάποιο άλλο πρόσωπο άγνωστο μέχρι τώρα στην Αστυνομία, που τους προμήθευσε τον οπλισμό που θα χρησιμοποιείτο για τη δολοφονική τους αποστολή. Ο οπλισμός τους αποτελείτο από αυτόματα όπλα, πιστόλια και χειροβομβίδες. Ο άγνωστος αυτός τους μετάφερε με το αυτοκίνητό του στη Λάρνακα έξω από τη μαρίνα όπου βρίσκετο αγκυροβολημένο το γιοτ των θυμάτων πάνω στο οποίο κυμάτιζε η ισραηλινή σημαία.

Ο πρώτος κατηγορούμενος μαζί με τον τρίτο ανέβηκαν στο γιοτ ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος παρέμεινε στην προκυμαία κοντά στο γιοτ καλύπτοντας τους άλλους δύο. Μόλις οι δύο κατηγορούμενοι βγήκαν στο σκάφος, βρήκαν ένα από τα θύματά τους να κοιμάται στο κατάστρωμα και αφού τον ξύπνησαν τον οδήγησαν με την απειλή όπλων μέσα στην καμπίνα όπου κοιμούνταν τα άλλα δύο θύματά τους, ένας άνδρας και μια γυναίκα που ήσαν ανδρόγυνο τους οποίους ξύπνησαν. Έντρομη η γυναίκα μόλις αντίκρυσε τους δύο ένοπλους άρχισε να καλεί σε βοήθεια και προσπάθησε να διαφύγει. Τότε, ο πρώτος κατηγορούμενος την πυροβόλησε με πιστόλι που έφερε σιγαστήρα, αλλά η Έστερ πληγωμένη κατόρθωσε να βγει στο κατάστρωμα και τότε ο δεύτερος κατηγορούμενος που βρίσκετο στην προκυμαία την πυροβόλησε θανάσιμα.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον αστυνομικό που εκτελούσε καθήκοντα στην περιοχή και έτρεξε αμέσως προς το γιοτ όπου ένας από τους κατηγορούμενους που κρατούσε πιστόλι του είπε: «Κρατώ ομήρους πάνω στο πλοίο. Θέλω να έλθω σε επαφή με τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Αιγύπτου και με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

Αργότερα η περιοχή της μαρίνας είχε περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΜΜΑΔ και γίνονταν προσπάθειες να πεισθούν οι οπλοφόροι να παραδοθούν. Οι ένοπλοι έθεσαν σαν όρο για την απελευθέρωση των ομήρων, την απελευθέρωση είκοσι περίπου Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί από τους Ισραηλίτες πριν από λίγες μέρες πάνω σε σκάφος και την ασφαλή μεταφορά των ιδίων στον αερολιμένα Λάρνακας. Απείλησαν ότι αν μέχρι της δωδεκάτης δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους θα εκτελέσουν τους ομήρους. Αργότερα όμως παρέτειναν την προθεσμία χωρίς να καθορίσουν νέα συγκεκριμένη προθεσμία.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, γύρω στις 2.00 μ.μ. οι κατηγορούμενοι παρεδόθησαν στις αστυνομικές αρχές. Όταν η Αστυνομία μπήκε στο κότερο βρήκε τους δύο Ισραηλινούς δεμένους με τα χέρια πίσω, φιμωμένους και δολοφονημένους».

25/01/1973: Δολοφονήθηκε ο εκπρόσωπος της Φατάχ στην Κύπρο Χουσεΐν Μπασίρ κι ενώ διέμενε στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ». Πράκτορες της Μοσάντ φέρονται να τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από το κρεβάτι του. Οι Ισραηλινοί θεωρούσαν τον Μπασίρ μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη», της οργάνωσης που ευθυνόταν για τη φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

15/02/1988: Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να υλοποίησαν σχέδιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΟΑΠ, μετά από έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου τους στη Λεμεσό.

11/05/1988: Παλαιστίνιοι προκάλεσαν τραγωδία στο κέντρο της Λευκωσίας όταν επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σταθμεύσουν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα. Λόγω μεταξύ τους κακής συνεννόησής τους, σημειώθηκε έκρηξη στο γεφύρι του Πεδιαίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα 19. Έχασαν τη ζωή τους ένας εκ των δύο δραστών και δύο ανυποψίαστοι Ελληνοκύπριοι, μία γυναίκα (Ροδούλα Σιαμίδου) και ένας άνδρας (Ανδρέας Φράγκος). Το πρωινό της συγκεκριμένης ημέρας, ο ένας δράστης, οδηγώντας αυτοκίνητο φορτωμένο περίπου με 100 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης, προσπάθησε να σταθμεύσει μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο της βομβιστικής επίθεσης. Ο δεύτερος δράστης βρισκόταν σε μικρή απόσταση, έχοντας μαζί του ένα τηλεχειριστήριο για να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Όταν ο αστυνομικός της πρεσβείας δεν επέτρεψε στον ύποπτο να σταθμεύσει το όχημά του εκεί που είχαν σχεδιάσει, προκλήθηκε σύγχυση. Ο οδηγός προχώρησε με το αυτοκίνητό του βγαίνοντας στον κύριο δρόμο της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, κορνάροντας. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα στον συνεργό του ότι το σχέδιο δεν εκτυλίχθηκε όπως προγραμμάτιζαν. Ωστόσο, το ερμήνευσε ως σινιάλο για να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά… Ο 27χρονος Ομάρ Αχμέτ Χουίλο, που συνελήφθη 200 μέτρα μακριά, βρισκόταν στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του φοιτητή...

Αντίποινα για τον «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος

Επίσημα το Ισραήλ απέδωσε την παρουσία του 38χρονου Αζέρου σε τρομοκρατική ενέργεια που κατηύθυνε το Ιράν. Μια ημέρα μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού του Ισραήλ Channel 12 (Κυριακή 03/10) το οποίο παρουσίαζε τον Αζέρο να ενεργεί για λογαριασμό Ρώσων επιχειρηματιών που είχαν διαφορές με τον δισεκατομμυριούχο Ισραηλινοκύπριο Τέντι Σάγκι, επενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Ματάν Σιντί. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε γραπτώς για λογαριασμό του πρωθυπουργού της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ. «Αναφορικά με το περιστατικό στην Κύπρο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, ότι αυτό είναι τρομοκρατικό περιστατικό κατευθυνόμενο από το Ιράν εναντίον Ισραηλινών επιχειρηματιών που διαμένουν στην Κύπρο. Δεν είναι εγκληματικό περιστατικό και ο επιχειρηματίας Τέντι Σάγκι δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης», σημείωνε στην γραπτή του τοποθέτηση ο Ματάν Σιντί, που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (04/10).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το κρατικό κανάλι του Ισραήλ Kan 11, έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Γκίλι Κόεν, το Ιράν, μέσω του 38χρονου Αζέρου, ήθελε να κάνει αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος της ισλαμικής χώρας πέρσι τον Νοέμβριο. O λόγος για τον πυρηνικό φυσικό Μαχαμπαντί, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ενέδρα στις 27 Νοεμβρίου του 2020 κι ενώ βρισκόταν σε όχημα, με πλήγμα που καθοδηγείτο μέσω δορυφόρου.

Το ίδιο βράδυ ο 49χρονος επιχειρηματίας Τέντι Σάγκι μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας διέψευσε την πληροφορία που τον έφερε να φύγει από την Κύπρο, γιατί αποτελούσε στόχο πληρωμένου εκτελεστή. Να σημειωθεί ότι ο Σάγκι είναι Ισραηλινοκύπριος επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας στοιχηματικού λογισμικού Playtech. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης της Camden Market στο Λονδίνο. Η περιουσία του εκτιμάται στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος στο Ισραήλ, ενώ πρόσφατα επένδυσε στη Λευκορωσία.

Πάντως, λίγο μετά τη σύλληψη του 38χρονου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωνε πλήρη άγνοια για τις συνθήκες που έγινε το περιστατικό, παρόλο που από τότε η εφημερίδα Maariv του Ισραήλ έκανε λόγο για γεωπολιτικό παιχνίδι του Ιράν και πληροφορίες που είχαν εξασφαλίσει οι υπηρεσίες του Ισραήλ… Όπως γίνεται αντιληπτό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ την ίδια στιγμή το όλο θέμα παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν στους χώρους των δικαστηρίων στη Λευκωσία αρκετοί συνάδελφοι από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν εκεί εκπρόσωποι από το ειδησεογραφικό δίκτυο που εδρεύει στη Βρετανία Volant Media (διαχειρίζεται το κανάλι Iran International και  δίδει ανταποκρίσεις σε διάφορες γλώσσες), το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Channel 12 (τηλεοπτικός σταθμός Ισραήλ).

«Κρυφός… πόλεμος σκιών»

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις του συλληφθέντα, όμως, ξέρουμε πως το κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι τεταμένο. Πολλοί, μάλιστα, θα θυμούνται το περιστατικό του περασμένου Μαΐου με τη μαζική ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ από τη χρηματοδοτούμενη από το Ιράν, Χαμάς. Το διαδίκτυο είχε γεμίσει από εικόνες με τον «Σιδηρούν Θόλο» («iron dome» ονομάζεται το σύστημα αεράμυνας) που δημιουργούσε μια ασπίδα πάνω από το Τελ Αβίβ. Η Deutsche Welle σε ρεπορτάζ της το περασμένο καλοκαίρι, ανέλυε τον «σκιώδη πόλεμο σε πολλά μέτωπα» μεταξύ των δύο χωρών. Αναφερόταν σε συγκεκριμένα γεγονότα εντός της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου.

«Επιθέσεις, πράξεις δολιοφθοράς, ρουκέτες, στοχευμένες δολοφονίες: το Ισραήλ και το Ιράν, αν και περιορισμένα, ανταλλάσουν χτυπήματα εδώ και μήνες» σχολίαζε.  Και συνέχιζε το ρεπορτάζ: «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ένας ‘κρυφός πόλεμος σκιών’ μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Άμος Τζαντλίν. Ο ‘πόλεμος σκιών’, λέει ο Τζαντλίν, εξηγεί τη λογική της νέας αντιπαράθεσης, η οποία διεξάγεται σε όλα τα μέτωπα: στο νερό, στον αέρα, στο διαδίκτυο και μερικές φορές στο έδαφος. Ένας τέτοιος πόλεμος διεξάγεται όμως σε περιορισμένο επίπεδο. Καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Και αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. ‘Εάν δεν αναλάβει η μια πλευρά την ευθύνη, δεν αναγκάζεται και η άλλη πλευρά να αντιδράσει’, λέει ο ειδικός. Εκτός από τις περιορισμένες τοπικές συγκρούσεις, αυτός ο σκιώδης πόλεμος περιστρέφεται κυρίως γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο ερευνητής για την Μέση Ανατολή Γκύντερ Μάγιερ. ‘Το Ιράν συνεχίζει το πρόγραμμά του, ενώ το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να το αποτρέψει’, συμπληρώνει».

 



 



 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play