Μια εβδομάδα επαφών θα αφιερώσει στην Κύπρο στην πρώτη της αποστολή ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Η Κολομβιανή διπλωμάτης σήμερα το πρωί, στις 10.30, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τον Ερσίν Τατάρ θα τον δει τη Δευτέρα το πρωί. Με βάση τον χρόνο που θα παραμείνει στη Λευκωσία, η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν αποκλείεται να έχει και άλλες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.
Το έργο της κ. Ολγκίν δυσχεραίνει το γεγονός ότι δεν υπήρξε παρά ελάχιστη πρόοδος στα ΜΟΕ τα οποία ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας στο φινάλε της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο. Γνωρίζει ότι η ανακοίνωση συμφωνίας στα ΜΟΕ και κυρίως στην πρόθεση για διάνοιξη οδοφραγμάτων στην πράσινη γραμμή θα δημιουργούσε μια θετική αντανάκλαση τουλάχιστον στο επίπεδο ενός ευνοϊκότερου κλίματος για να πετύχει τους αρχικούς στόχους: Να οδηγήσει προς εξελίξεις διά της επόμενης πενταμερούς της Γενεύης η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου. Με βάση τα γεγονότα ώς τώρα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η όποια προσπάθεια αναζήτησης κοινών σημείων για συμφωνία τουλάχιστον σε ένα ή δύο οδοφράγματα, υλοποιώντας την επιθυμία του Γενικού Γραμματέα.
Απογοήτευση και παρενέργειες
Θυμίζουμε ότι σε τελευταίες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΜΔημοκρατίας παρουσιάστηκε αρκούντως απογοητευμένος από την πορεία των ζητημάτων χαμηλής εμβέλειας. Επί του εδάφους δεν έχει αλλάξει κάτι το οποίο να δικαιολογεί πιθανή αλλαγή του κλίματος στα υπό συζήτηση θέματα. Ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται, στην πρώτη μετά από καιρό συνάντησή του με την κυρία Ολγκίν, να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα που προκύπτει από τις διώξεις των σφετεριστών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Θα υποστηρίξει στις επαφές του με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι η νομική διαχείριση των υποθέσεων των περιουσιών αποτελεί ανοικτή «επίθεση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δυναμιτίζει το κλίμα των όποιων προσπαθειών στο Κυπριακό.
Βεβαίως το ζήτημα αυτό έχει μετατραπεί σε μείζον εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αντιπολίτευση επιτίθεται στη λεγόμενη κυβέρνηση και τη στάση της, ενώ σημειώνει ότι στο ζήτημα αυτό η διέξοδος δεν είναι η έκφραση εθνικιστικών κορωνών αλλά η αναζήτηση νομικών λύσεων. Ιδιαίτερη μάλιστα αίσθηση αποτέλεσε χθεσινή θέση της Onur Borman, μίας από τις πρώτες γυναίκες «υπουργούς» της λεγόμενης κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε ότι την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει σήμερα τη φέρουν οι ηγεσίες των Τουρκοκυπρίων. «Εμείς δεν φτιάξαμε τον οικιστικό νόμο, αυτές οι κατασκευές δεν έγιναν με την άδειά μας, εμείς δεν δώσαμε τις άδειες; Τότε γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα; Αυτοί οι πολίτες δεν ενήργησαν μόνοι τους. Αυτό ήταν μια κρατική πολιτική. Τώρα, αντί να τους υπερασπιστούμε, σιωπούμε ή σώζουμε την κατάσταση με κενά εθνικιστικά συνθήματα», σημειώνει η Τουρκοκύπρια πολιτικός.