«Σώστε τα δέντρα»: Με πλακάτ και πανό φώναξαν για την αποψίλωση δέντρων στο Δασούδι (βίντεο)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ζητούν τους πραγματικούς λόγους πίσω από την μαζική κοπή, καθώς αξιώνουν να αποκατασταθεί η ζημιά

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο Δασούδι για να διαμαρτυρηθεί για τη μαζική κοπή δέντρων που προέβη το Τμήμα Δασών, μετά τον «φονικό» ανεμοστρόβιλο της 14ης Φεβρουαρίου, στη Λεμεσό. 

Οι πολίτες βρέθηκαν στην περιοχή με πλακάτ και πανό, ενώ φώναξαν, μεταξύ άλλων, «Σώστε τα δέντρα».

Επιπλέον, οι ίδιοι παρουσιάσαν τα αιτήματά τους για την αποκατάσταση της ζημιάς από το Τμήμα Δασών, καθώς ζήτησαν να δοθούν οι πραγματικές εξηγήσεις για τις κινήσεις τους και την απόφαση που έλαβαν να γίνει άμεσα η μαζική αποψίλωση των ακακιών. 

Δείτε βίντεο από τη διαμαρτυρία: 

Σημειώνεται ότι, σε δημοσίευση που αναρτήθηκε νωρίτερα για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέρεται: 

«Eισβλητικά εν τα σχέρκα σας.

»Γινόμαστε μάρτυρες σε άλλο ένα περιστατικό βίαιης καταστροφής, ξανά στο Δασούδι Λεμεσού! 

»Τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Δασών έχει εκτελέσει μαζικές κοπές δέντρων σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας, ένα οικοσύστημα που πρόσφερε σκιά και φιλοξενούσε πλούσια βιοποικιλότητα - εν μέσω κλιματικής κρίσης.

»Πολλές δεκάδες δέντρα κόπηκαν που κάλυπταν έκταση 3,000τ.μ., με πρόφαση την καταστροφή μερικών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο και την πολιτική για αφαίρεση μερικών ακακιών διότι θεωρούνται εισβλητικό είδος.

»Οι απαντήσεις που δόθηκαν μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιούν. Πρόκειται για υποκρισία, προχειρότητα, αναλγησία ή κάτι άλλο;

»Κανένα προληπτικό μέτρο, καμία μελέτη για σταδιακή απομάκρυνση,καμία αειφορική διαχείριση, κανένα μέτρο για πρόληψη της απώλειας σκιάς, καμία έγνοια για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου, καμία ανησυχία για την άγρια ζωή…

»Το Δασούδι βρίσκεται για αλλη μια φορά αντιμέτωπο με την καταστροφή. Η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή. 

Καλούμε όλους και όλες το Σάββατο στις 11 το πρωί σε έκτακτη διαμαρτυρία για να ζητήσουμε εξηγήσεις για το κόψιμο των δέντρων, πρόληψη περαιτέρω καταστροφής, άμεση «αποκατάσταση» και διαφάνεια σε αποφάσεις αφορούν εμάς και τα δάση μας».

«Για λόγους ασφαλείας» 

Υπενθυμίζεται ότι, σε απάντηση που δόθηκε νωρίτερα, το Τμήμα Δασών διευκρίνιζε πως από τη θεομηνία της 14ης Φεβρουαρίου, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, τόσο στο δάσος Φασουρίου, όπου ξεριζώθηκαν γύρω στους 100 ευκάλυπτους, σε ιδιωτική και κρατική γη, αλλά και στο Δασούδι, όπου ξεριζώθηκαν γύρω στις 30 ακακίες και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις κόμες 39 ευκαλύπτων.

Στη ανακοίνωση του Τμήματος, επισημαίνεται δε πως «στο χώρο πρασίνου στο Δασούδι, για λόγους ασφάλειας, αφαιρέθηκαν τα σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα ακακίας και κλαδεύτηκαν τα δέντρα ευκαλύπτου, όπως προνοείται στο εγχειρίδιο κλαδεύσεων δέντρων σε αστικό περιβάλλον, ενώ απομακρύνθηκαν τα σπασμένα κλαδιά για μείωση του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος».

Σημειώνεται ακόμη, ότι δεν έχει υλοτομηθεί κανένα δέντρο ακακίας, που δεν επηρεάστηκε από τη θεομηνία και πως εντός δυο εβδομάδων θα γίνει δεντροφύτευση στο χώρο.

Όσον αφορά τον χώρο πρασίνου στο δάσος Φασουρίου, προστίθεται, προγραμματίζεται σύντομα απομάκρυνση όλων των δέντρων που ξεριζώθηκαν.

Πηγή βίντεο: Friends of earth / Φίλοι της γης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play