Δασούδι: Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους και ο Δήμαρχος Ξυδιάς - «Αν ήταν τράπεζα θα τη σώζατε» (φωτος & βίντεο)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ

Header Image
Η περιοχή που κόπηκαν τα περισσότερα δέντρα «περιφράχθηκε» συμβολικά με την επιγραφή «σκηνή οικοκτονίας - απαγορεύεται η είσοδος»

Πολίτες από όλες τις ηλικίες μαζεύτηκαν σήμερα το πρωί στο Δασούδι Λεμεσού για να διαμαρτυριθούν για το κόψιμο και ξερίζωμα δέντρων από το Τμήμα Δασών. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» και στήριξαν αρκετοί πολίτες αλλά και οργανωμένα σύνολα, μεταξύ αυτών το «Κίνημα Οικολόγων». Παρών στη διαμαρτυρία και ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, καθώς και ο υποψήφιος αντιδήμαρχος Λεμεσού Μίλτος Παπαδόπουλος. Η περιοχή που κόπηκαν τα περισσότερα δέντρα «περιφράχθηκε» συμβολικά με την επιγραφή «σκηνή οικοκτονίας - απαγορεύεται η είσοδος».

 

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ και πανό με επιγραφές όπως «σώστε τα δέντρα», «δέντρα όχι άλλα τσιμέντα», «το Δασούδι ανήκει στο λαό» και «εισβλητικά εν τα χέρια σας».

Επίσης κατέθεσαν συμβολικά στεφάνι σε προτομή του Γιαννάκη Ποταμίτη που πρωτοστάτησε στο παρελθόν για τη σωτηρία του χώρου. Διαβάστηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά κείμενο που ετοίμασαν οι διοργανωτές.​

 

Τι συνέβη  

Θυμίζουμε πως το θέμα προέκυψε μέσα στην βδομάδα όταν το Τμήμα Δασών έστειλε συνεργεία στην περιοχή για να αποκαταστήσουν τις ζημιές από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου στις 14.2.2024. Στις εργασίες που έκανε το Τμήμα Δασών υπήρξε εκτεταμένο κόψιμο δέντρων τα οποία δεν υπέστησαν ανάλογες ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε ένα ειδικά κομμάτι μπροστά στην παραλία έχουν «εξαφανιστεί» όλα τα δέντρα που υπήρχαν και πρόσφεραν σκιά σε πεζούς και λουόμενους. Στο σημείο αυτό δεκάδες δέντρα έχουν κοπεί από τη ρίζα, κάτι που σαφώς δεν οφείλετε σε ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο, αλλά σε απόφαση για αφαίρεσή τους από το ίδιο το Τμήμα Δασών.  ​

Απαντώντας στις επικρίσεις το Τμήμα Δασών αναφέρθηκε σε αναγκαίες εργασίες για λόγους ασφαλείας. Επίσης, όπως λέχθηκε αρχικά αφαιρέθηκαν ακακίες που θεωρούνται εισβλητικό είδος και πρέπει να εξαλειφθούν από τα δάση. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα αναφέρεται ότι «ξεριζώθηκαν γύρω στις τριάντα (30) ακακίες κατά μήκος της παραλίας και προκλήθηκαν σοβαρές ζημίες στις κόμες τριάντα εννιά (39) δέντρων ευκαλύπτου. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «κανένα δέντρο ακακίας το οποίο δεν επηρεάστηκε από τη θεομηνία έχει υλοτομηθεί», ενώ καταλήγει πως «εντός δύο εβδομάδων το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε δενδροφύτευση του χώρου που καταστράφηκαν οι ακακίες.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play