Πτυχία με αγορασμένες εργασίες: Από 50 μέχρι 2.000 ευρώ για ακαδημαϊκές εργασίες - Ανησυχίες και για χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Δεν θέλουν να κοπιάσουν και προτιμούν να πληρώσουν αρκετοί φοιτητές οι οποίοι αγοράζουν έτοιμες εργασίες, ενώ κάποιοι καταφεύγουν στην πιο οικονομική λύση της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέχρι και 2.000 ευρώ μπορεί να καταβάλει ένας φοιτητής, ο οποίος δεν θέλει να κοπιάσει και να σπαταλήσει χρόνο για μελέτη, προκειμένου να εκπονήσει μια εργασία ή ακόμα και τη διπλωματική του. Εταιρείες, αναλαμβάνουν, με το αζημίωτο βέβαια, να κάνουν τη δουλειά για λογαριασμό του φοιτητή, ο οποίος την οικειοποιείται, καταθέτοντας την εργασία ως δική του. Οι υπηρεσίες αυτές είναι γνωστό ότι διατίθενται εδώ και χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισε να αναδύεται άλλη μια πρακτική, αυτή της συγγραφής εργασιών εξ ολοκλήρου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. 

«Φροντιστήρια» για φοιτητές

Προκειμένου να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα, απευθυνθήκαμε σε δύο εταιρείες, οι οποίες διαφημίζουν μέσω ΜΚΔ ότι παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, και παριστάνοντας τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και το πόσα στοιχίζουν αυτές. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αυτές δρουν κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαφημίζουν ότι παρέχουν τέτοιους είδους υπηρεσίες, οι οποίες οι πλείστοι βαπτίζουν ως «φροντιστήρια» για φοιτητές και σε παραπέμπουν για περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω email. Κάποιες εκ των επιχειρήσεων αυτών διαθέτουν και ιστοσελίδα, όχι όμως όλες.

 

Ο τιμοκατάλογος 

Η μία εκ των εταιρειών με την οποία επικοινωνήσαμε, μας ενημέρωσε ότι «μια απλή εργασία μπορεί να ξεκινά η τιμή της από 50 μέχρι 200 ή 250 ευρώ. Μια πτυχιακή βιβλιογραφική ανασκόπηση ξεκινάει η τιμή της από 300 μέχρι 650 ή 700 ευρώ. Μια πειραματική διπλωματική ξεκινά από 450-1.500 ευρώ». Εξηγούν ότι η τιμή διαφέρει ανάλογα με το είδος της εργασίας, τη δουλειά που θα πρέπει να γίνει από πλευράς των καθηγητών τους (διαφημίζουν ότι η δουλειά γίνεται από έμπειρους καθηγητές), το πόσες λέξεις θα είναι η εργασία και την προθεσμία παράδοσής της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συμβολή του φοιτητή, μας επισημάνθηκε ότι αναλόγως της εργασίας μπορεί να ζητήσουν από τον φοιτητή πέραν των βασικών χαρακτηριστικών (θέμα, έκταση, προθεσμία), πληροφορίες οι οποίες έχουν να κάνουν σε περίπτωση διπλωματικής ή πτυχιακής με το αν αυτή θα είναι πειραματική, βιβλιογραφική κ.λπ. Στις πλείστες όμως των περιπτώσεων ο φοιτητής μπορεί απλά να τους προωθήσει την οδηγία του καθηγητή, και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω, πέραν του να πληρώσει. 

 

Δίνουν και κουπόνια

Η δεύτερη εταιρεία στην οποία απευθυνθήκαμε είναι λιγάκι πιο ακριβή. Δηλαδή μια απλή εργασία η τιμή της ξεκινά από 100 ευρώ και πάει μέχρι τα 300 ευρώ. Στην περίπτωση της πτυχιακής ανεβαίνουμε στα 400 ευρώ και πάμε μέχρι και τα 900 ευρώ, ενώ μια πειραματική διπλωματική μπορεί να κοστίσει μέχρι και 2.000 ευρώ. Η εταιρεία όμως αυτή μας ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιλέξουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για την εκπόνηση μιας εργασίας, θα μας δώσουν κουπόνι 20% για επόμενες… εργασίες.

 

Λογοκλοπή

Έχοντας υπόψη μας τα παραπάνω στοιχεία απευθυνθήκαμε σε τρία από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, από τα οποία ζητήσαμε να μας πουν πώς αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Γενικότερα αυτό που αναφέρουν είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά υπάρχουν, και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν θεσπίσει αυστηρούς δεοντολογικούς κανόνες, για τους οποίους είναι ενήμεροι οι φοιτητές, και βάσει αυτών ένας φοιτητής μπορεί να υποστεί συνέπειες στην περίπτωση λογοκλοπής. Το να οικειοποιείται κανείς τη δουλειά άλλου, εμπίπτει όπως αναφέρουν στην ευρύτερη έννοια της λογοκλοπής, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε διαγραφή του φοιτητή από το μητρώο του πανεπιστημίου.

 

Τι κάνουν τα πανεπιστήμια; 

Όπως ανέφερε στον «Π» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τατιάνα Συνοδινού, υπάρχει δυστυχώς μια «γκρίζα ζώνη» όσον αφορά τέτοιου είδους υπηρεσίες (αγορά εργασιών), καθώς «δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει ή να τους απαγορεύει να λειτουργούν», με την ίδια να επισημαίνει ότι «αυτό δεν έχει να κάνει όμως με το πανεπιστήμιο. Εμάς μας αφορά η δράση του φοιτητή και το γεγονός ότι υποπίπτει σε πειθαρχικό παράπτωμα (λογοκλοπή) για το οποίο έχει και τις ανάλογες κυρώσεις. «Οι κυρώσεις μπορεί να είναι στην περίπτωση του ΠΚ από προφορική επίπληξη, μέχρι και αποβολή του φοιτητή για 1-2 εξάμηνα, ή και διαγραφή του από το μητρώο των φοιτητών. Γενικότερα ανέφερε ότι υπάρχουν εργαλεία τα οποία αξιοποιούν οι ακαδημαϊκοί και μέσω των οποίων μπορεί να φανεί αν υπήρξε λογοκλοπή, ωστόσο επεσήμανε ότι στόχος τους είναι να δρουν προληπτικά, «να αντιληφθούν δηλαδή οι φοιτητές ότι αυτό δεν είναι μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εμπειρία. Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο οι γνώσεις, το να περνάς τα μαθήματα, αλλά είναι κυρίως οι δεξιότητες που αποκτάς, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία» τόνισε καταλυτικά η κ. Συνοδινού.

Αναφορές στο θέμα της πρόληψης, έγιναν και από πλευράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Λοΐζο Συμεού και τον καθηγητή και πρόεδρο της Επιτροπής Χρήσης Ψηφιακών Τεχνολογιών του ιδρύματος Λουκά Λουκά, να εξηγούν στον «Π» ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να εκμηδενιστεί, μιας και είναι στη φύση του ανθρώπου να αναζητεί εύκολες λύσεις, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη που υπάρχει ούτως ώστε τα πανεπιστήμια να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές βιβλιογραφικές εργασίες. «Αναζητούμε και προσπαθούμε να υιοθετούμε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των φοιτητών, τρόπους οι οποίοι εξαρχής θα δυσκολέψουν κάποιον ο οποίος θα επιδιώξει να αγοράσει μια εργασία ή να κάνει την εργασία του μέσω ΤΝ» τόνισε ο κ. Συμεού, με τον κ. Λουκά να συμπληρώνει ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι οι εργασίες, να μην είναι μεγάλες σε έκταση, να μην είναι μόνο βιβλιογραφικές «να έχουν να κάνουν και με δεξιότητες τις οποίες αναπτύσσει ο ίδιος ο φοιτητής μέσω του μαθήματος». Πέραν τούτου επεσήμαναν ότι μέρος της βαθμολογίας που παίρνει ο φοιτητής σχετίζεται με το κατά πόσο ο ίδιος μπαίνει στη διαδικασία να αξιολογήσει εργασίες συμφοιτητών του, στη βάση των δεξιοτήτων που ανέπτυξε στο μάθημα. Όσον αφορά το κομμάτι της ΤΝ, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για δημιουργία κουλτούρας στους φοιτητές προκειμένου να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες με σύνεση.

Επί του θέματος μίλησε στον «Π» και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους αναφέροντας ότι «στο πανεπιστήμιό μας ευτυχώς είναι μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης. Και αυτό κυρίως λόγω του ότι έχουν εδώ και χρόνια θεσμοθετηθεί αυστηρές διαδικασίες αποτροπής του φαινομένου με δικλίδες ασφαλείας που έχουν τεθεί. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο πανεπιστήμιό μας αφορούν κυρίως θέματα λογοκλοπής, τις περισσότερες φορές λόγω λανθασμένης εφαρμογής των οδηγιών των διδασκόντων. Πιο πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί, περιορισμένα μεν υπαρκτά δε, φαινόμενα που αφορούν τη λανθασμένη χρήση εργαλείων ΤΝ χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και αναφορά από τους φοιτητές» συμπλήρωσε ο πρύτανης. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «προγραμματίζονται και υλοποιούνται για τους φοιτητές εργαστήρια συγγραφής εργασιών, διαχείρισης και παρουσίασης βιβλιογραφικών πηγών και σωστής χρήσης των εργαλείων ΤΝ, ενώ αντίστοιχα εργαστήρια κατάρτισης σε θέματα αξιοποίησης εργαλείων ΤΝ γίνονται και στα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού». Ακόμη ο πρύτανης μίλησε για την πρακτική της συνεχούς και τελικής αξιολόγησης που ακολουθεί το πανεπιστήμιο με τη συνεχή όπως είπε αξιολόγηση να «συμβάλλει στη διαμόρφωση του προφίλ του φοιτητή, αποτρέποντας έτσι την 'αγορά' εργασίας».

 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.