Χρέωση του ΓεΣΥ για υπηρεσίες που δεν παρείχαν σε δικαιούχους, ώρες αναμονής, ζητήματα που άπτονται της συμπεριφοράς γιατρών και νοσηλευτών, ελλείψεις σε ειδικότητες, είναι μόνο μερικά από τα είδη των παραπόνων που λαμβάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε σχέση με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών (ΤΑΕΠ) που λαμβάνουν σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ δικαιούχοι του Συστήματος. Την ίδια στιγμή που φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης των Τμημάτων, με τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ να παρουσιάζουν προβλήματα που το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν πιο έντονα στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Επειδή είναι λίγα αριθμητικά τα ΤΑΕΠ, και στον δημόσιο, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν μέρες, όπως για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα ή τώρα με τις εποχικές λοιμώξεις, που δημιουργείται συμφόρηση και βλέπουμε στον ιδιωτικό τομέα προβλήματα που προηγουμένως υπήρχαν μόνο στα δημόσια τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Εμείς, ως ΟΑΥ, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι έχει αντιστραφεί κάπως η εικόνα», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο Πέτρος Ιωάννου, λειτουργός α' στο Τμήμα Διαχείρισης Παραπόνων του ΟΑΥ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι, ενδεχομένως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που ένταξαν τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ να μην ήταν/ είναι έτοιμα να διαχειριστούν τον φόρτο των ασθενών που καταλήγουν σ’ αυτά.
Αδικαιολόγητες χρεώσεις
Ο κ. Ιωάννου χώρισε τα παράπονα που λαμβάνουν ως Οργανισμός σε σχέση με τα ΤΑΕΠ σε δύο κατηγορίες. Η μια, τόνισε, έχει να κάνει με τις χρεώσεις/ αποζημιώσεις για υπηρεσίες που δεν έλαβαν οι δικαιούχοι. «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει, σχετικά συχνά, είναι δικαιούχοι να αποτείνονται σε κάποιο ΤΑΕΠ για να λάβουν υπηρεσίες, να προχωρούν σε εγγραφή, ωστόσο στη συνέχεια λόγω μεγάλης αναμονής, αποφασίζουν να αποχωρήσουν και να αποταθούν είτε σε κάποιο άλλο τμήμα Πρώτων Βοηθειών, είτε σε κάποιον ειδικό/προσωπικό γιατρό. Ενώ δεν έχουν λάβει υπηρεσίες από το ΤΑΕΠ, τους έρχεται στη συνέχεια email με χρέωση του ΓεΣΥ για υπηρεσίες που δεν έλαβαν. Επικοινωνούν μαζί μας και στη συνέχεια γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς μας προκειμένου να ακυρωθεί η πράξη», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
«Δεν μπορούμε να παρέμβουμε»
Όσον αφορά τώρα τη δεύτερη κατηγορία παραπόνων που λαμβάνει ο ΟΑΥ, αυτά αφορούν θέματα συμπεριφοράς, ιατρικής αμέλειας, ειδικοτήτων που απουσιάζουν από ένα ΤΑΕΠ και υποδομών (π.χ. μικρός αριθμός κλινών σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που εξυπηρετεί το Τμήμα), ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι βάσει νόμου ο Οργανισμός δεν μπορεί να παρέμβει σε τέτοιου είδους ζητήματα. «Υπάρχει η λανθασμένη άποψη στον κόσμο ότι επειδή ο ΟΑΥ πληρώνει, μπορεί να παρέμβει στο κομμάτι της διοίκησης, της οργάνωσης των νοσηλευτηρίων. Εμείς αποζημιώνουμε υπηρεσίες, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες των νοσηλευτηρίων», είπε, για να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει θέμα, προσπαθούμε. είτε μέσα από την εισαγωγή κανονισμών/οδηγιών, είτε με κίνητρα να βελτιώσουμε την κατάσταση». Επανέλαβε ωστόσο ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να επιβάλει σε κάποιο νοσηλευτήριο να αυξήσει, είτε τις κλίνες του, είτε να εντάξει περισσότερες ειδικότητες στο ΤΑΕΠ, τη στιγμή που ο νόμος που διέπει τα νοσηλευτήρια λέει άλλα. Δεν υπάρχει, να σημειωθεί, καμία αναφορά στον νόμο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για τις ειδικότητες τις οποίες θα πρέπει να εργοδοτεί ένα νοσηλευτήριο προκειμένου να μπορεί να εξασφαλίσει άδεια για λειτουργία ΤΑΕΠ.
Φωνάζουν οι ασθενείς
Ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει στα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, τα παράπονα που λαμβάνει κατά καιρούς το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της ΟΣΑΚ. Ο «Π» επικοινώνησε με το Παρατηρητήριο όπου μας λέχθηκε ότι τα περισσότερα παράπονα που φτάνουν κοντά τους, σε σχέση με Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, έχουν να κάνουν κυρίως με συμπεριφορές, χρόνους αναμονής, λάθος διαγνώσεις και απουσία βασικών ειδικοτήτων από νοσηλευτήρια (π.χ. ωριλά, παιδίατροι) Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση:
Ηλικιωμένης ασθενούς που παρέμεινε εννέα ώρες πάνω σε φορείο στον χώρο αναμονής του ΤΑΕΠ, με την οικογένειά της να καταγγέλλει απρεπή συμπεριφορά του προσωπικού και προβλήματα στην εξυπηρέτηση της ασθενούς.
Νεαρού που επισκέφθηκε ΤΑΕΠ με έντονο πόνο στο αφτί και του είπαν οτι δεν εχουν ωριλά.
Ασθενούς που επισκέφθηκε ΤΑΕΠ μετά από ατύχημα. Η αναμονή ήταν πολύ μεγάλη και η συμπεριφορά των γιατρών και νοσηλευτών άσχημη. Όταν ρώτησαν πόση ώρα θα περιμένουν, τους ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, με τον ασθενή να περιμένει για περισσότερες από οκτώ ώρες