Στη Λεμεσό, μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, για περίπου 15 ημέρες οι επιθέσεις είχαν γίνει «καθημερινότητα», αφού είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 20 περιπτώσεις επίθεσης, με την Αστυνομία να προχωρεί τότε σε τουλάχιστον 24 συλλήψεις, καταχωρίζοντας όλες τις υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι αρκετές περιπτώσεις επιθέσεων δεν καταγγέλλονται καν στην Αστυνομία για διάφορους λόγους, με τους διανομείς να απευθύνονται στην Αστυνομία συνήθως μόνο όταν υπάρχει κλοπή. Οι πρόσφατες, συνολικά πέντε, νέες επιθέσεις χτυπούν ξανά καμπανάκι κινδύνου.
Από όλες τις υποθέσεις, που έχουν καταχωρισθεί, έχει προχωρήσει και εκδικαστεί μόνο μία, αφού οι υποθέσεις αυτές για διάφορους λόγους, που σχετίζονται με την κατάσταση των κυπριακών δικαστηρίων, δεν είναι στην προτεραιότητα του δικαστηρίου (δεν υπάρχουν υπόδικοι, χωρίς παραδοχή, πολλοί κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση). Στη μία περίπτωση που έχει εκδικαστεί, 19χρονος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση καθώς επρόκειτο για μία πιο σύνθεση υπόθεση, με προηγούμενη καταδίκη και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι κατηγορίες με τις οποίες οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου οι κατηγορούμενοι. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, ανάλογα με το περιστατικό είναι διαφορετικές και οι κατηγορίες, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί το ρατσιστικό κίνητρο, χωρίς αντίστοιχη μαρτυρία. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι «επίθεση» και περιπτώσεις όπου υπάρχει κλοπή. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη περίπτωση όπου αλλοδαπός διανομέας μετά από επίθεση στην κατάθεσή του αναφέρθηκε σε επίθεση από ομοεθνείς του, χωρίς όμως να υπάρχει ληστεία. Ωστόσο, η ίδια πηγή εξήγησε στον «Π» ότι, χωρίς να υπάρξουν καταδίκες και αυστηρές ποινές, δεν μπορεί να υπάρχει παραδειγματισμός και, άρα, θα έχουμε συνεχώς παρόμοια περιστατικά.
Οι «οδηγίες»
Εντύπωση προκαλεί φυλλάδιο που δίνει η Αστυνομία στους διανομείς στο οποίο υπάρχουν συμβουλές-συστάσεις σχετικά με τα εν λόγω περιστατικά. Αν και το φυλλάδιο ετοιμάστηκε πριν από μήνες από την ΑΔΕ Λεμεσού και χρησιμοποιήθηκε στο προηγούμενο «κύμα» επιθέσεων, αυτό Σαββατοκύριακο δόθηκε σε αρκετούς διανομείς. Το φυλλάδιο αυτό είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα (που αρκετοί διανομείς δεν καταλαβαίνουν) και, παρ' όλο που δίνεται από αστυνομικούς στους διανομείς, δεν φέρει κανένα διακριτικό ότι πρόκειται για έντυπο της Αστυνομίας.
Το περιεχόμενο είναι το λιγότερο προβληματικό, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί να ληφθούν μέτρα προστασίας, η Αστυνομία με «νουθεσίες» ζητά από τους διανομείς να αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλειά τους. Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες να αποφεύγουν διάφορα σημεία όπου μαζεύονται νεαροί, να μην εκτελούν παραγγελίες με μετρητά μετά τα μεσάνυχτα, ούτε να μεταφέρουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε μετρητά ή ακόμα να πηγαίνουν δυο-δυο σε σημεία με πρόσφατά περιστατικά. Στο ίδιο «πακέτο» οδηγιών περιλαμβάνεται και οδηγία για αποφυγή διαδρομών χωρίς επαρκή φωτισμό, όπως επίσης και σύσταση για αποφυγή κίνησης με μοτοσυκλέτα μετά το πέρας της εργασίας.
Σε επικοινωνία του «Π» με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, μας επιβεβαιώθηκε ότι το εν λόγω φυλλάδιο ήταν μία πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της ΑΔΕ Λεμεσού κατά το προηγούμενο διάστημα έξαρσης των καταγγελιών και ότι ίσως ακόμα χρησιμοποιείται για σκοπούς ενημέρωσης, μόνο όμως στην επαρχία Λεμεσού. Μάλιστα σημειώνουν ότι το φυλλάδιο αυτό ετοιμάστηκε μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους των συντεχνιών και των πλατφορμών ως μία πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης. Μας ανέφεραν, δε, ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό ετοιμασία νέο έντυπο το οποίο θα «διορθώνει» όλα αυτά που εντοπίζονται στο παρόν τα οποία και κατανοούν ως ελλείψεις. Το νέο έντυπο θα έχει τη συνδρομή του υπεύθυνου Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος και θα γίνει προσπάθεια μετάφρασής του στη μητρική γλώσσα αρκετών διανομέων.