Διασύνδεση Κύπρου - Λιβάνου με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Tο έργο θα ενισχύσει την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των δύο χωρών, ενδυναμώνοντας τις φιλικές τους σχέσεις και τη συνεργασία τους. Επιπρόσθετα, θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ωφελώντας την οικονομία τους. Η Cyta κατέθεσε προς έγκριση περιβαλλοντική μελέτη.

Στην κατασκευή νέου υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών,  το CADMOS–2,  που θα συνδέει την Κύπρο με τον Λίβανο δρομολογεί η Cyta με σκοπό την παροχή ποιοτικότερων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Cyta κατέθεσε προς έγκριση σχετική μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την οποίαν προτείνονται μέτρα μετριασμού και ελαχιστοποίησης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δύνανται να προκύψουν από την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου καλωδίου τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του έργου CADMOS-2. 

Το CADMOS–2 είναι ένα υποθαλάσσιο οπτικό καλωδιακό σύστημα, το οποίο θα συνδέσει τους σταθμούς προσαιγιάλωσης καλωδίων (Cable Landing Stations - CLS) που βρίσκονται στο Πεντάσχοινο της Κύπρου και στη Βηρυτό του Λιβάνου. Το σύστημα θα αποτελείται από το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα και το επίγειο καλώδιο περιλαμβάνοντας μία παθητική Μονάδα Διακλάδωσης (Branching Unit - BU).

 

Το σύστημα θα συμπληρώσει και τελικά, θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο υποθαλάσσιο καλώδιο CADMOS, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1995. Η Κύπρος και ο Λίβανος έχουν μακρά ιστορία κοινών έργων διεθνούς διασύνδεσης, στα οποία η Κύπρος, και ειδικότερα η Cyta, αποτελεί έναν από τους βασικούς παρόχους διεθνούς συνδεσιμότητας για τον Λίβανο.

 

Τα οφέλη

 

Tο CADMOS-2 θα λειτουργήσει ως βασικός δίαυλος ενίσχυσης της συνδεσιμότητας μεταξύ κοινοτήτων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα συμβάλει στην παροχή προσιτής πρόσβασης στο διαδίκτυο, προωθώντας την ψηφιακή ένταξη και επιτρέποντας την ευρύτερη συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενδυναμώσει άτομα και περιθωριοποιημένες ομάδες, προσφέροντας ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική συμμετοχή. Επιπλέον, το καλώδιο θα ενισχύσει τις δυνατότητες απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επικοινωνίας σε περιόδους κρίσεων, ενδυναμώνοντας την ασφάλεια του κοινού και την κοινωνική ανθεκτικότητα.

 

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία, επιτρέποντας την αδιάλειπτη ανταλλαγή πληροφοριών και προσελκύοντας επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η δημιουργία αξιόπιστων συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο θα παρέχει πρόσβαση σε παγκόσμιες αγορές, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς που εξαρτώνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Το CADMOS-2 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στους ακόλουθους τομείς:

 

  • Ενισχυμένη Συνδεσιμότητα: Οι οπτικές ίνες επιτρέπουν συνδέσεις στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, ενισχύοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα σε διάφορους τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία, η εκπαίδευση και η μεταποίηση.
  • Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Η πρόσβαση σε αξιόπιστο και ταχύτατο διαδίκτυο προσελκύει επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αύξηση των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές.

Το έργο

 

Η χερσαία εγκατάσταση του καλωδίου στο κυπριακό έδαφος περιορίζεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων και θα πραγματοποιηθεί από ανάδοχο εταιρεία. Το καλώδιο, στο εν λόγω τμήμα, θα διέλθει μέσω των υφιστάμενων υποδομών. Αναλυτικότερα, η χερσαία εγκατάσταση θα λάβει χώρα ως εξής: Υπόγεια τοποθέτηση του καλωδίου μέσω υφιστάμενης Οριζόντιας Κατευθυνόμενης Διάτρησης (HDD), η οποία εντοπίζεται στον παραλιακό δρόμο της λεωφόρου Ελλάδος και της λεωφόρου Αγ. Αθανασίου Πεντάσχοινου της κοινότητας του Αγ. Θεοδώρου και καταλήγει στον Σταθμό Προσαιγιάλωσης Καλωδίων Πεντάσχοινου (CLS) της Cyta.

Η μετάβαση από το χερσαίο στο υποθαλάσσιο τμήμα επιτυγχάνεται μέσω εξειδικευμένου συνδέσμου (beach joint), που βρίσκεται μέσα στο φρεάτιο παραλία, η οποία συνδέει το χερσαίο με το υποθαλάσσιο καλώδιο.

Αναφορικά με την υποθαλάσσια διαδρομή του καλωδίου, με σκοπό την ανεύρεση της βέλτιστης όδευσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη υποβάθρου κατά την οποία διερευνήθηκε ο θαλάσσιος πυθμένας. Βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω μελέτης, οριστικοποιήθηκε η υποθαλάσσια όδευση.

 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.