Σοβαρές παρατηρήσεις προς την Δικαστική Υπηρεσία περιέχει η έκθεση της Ελεγκτική Υπηρεσίας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρεται σε συμβόλαιο που δόθηκε σε πρώην Πρόεδρο Δικαστηρίου, στην διαδικασία που ακολουθείται για την νομική αρωγή από το κράτος, αλλά και στις άδειες ανάπαυσης και ασθενείας που λαμβάνουν οι δικαστές.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται:
Παροχή Υπηρεσιών Συντονιστή του έργου εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων των Δικαστηρίων:
Το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε το έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων ως το μεγαλύτερο έργο της δικαστικής μεταρρύθμισης και έκρινε αναγκαίο όπως την επίβλεψη, οργάνωση και συντονισμό των ενεργειών και δράσεων, αναλάβει άτομο το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες, ως προς τις ανάγκες, δυνατότητες και περιορισμούς του δικαστικού συστήματος στην Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υφίσταται ανταγωνισμός ως προς το άτομο που θα αναλάβει ως Συντονιστής του Έργου και ότι ο μόνος κατάλληλος οικονομικός φορέας, είναι συγκεκριμένος πρώην Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στους τεχνικούς λόγους που λήφθηκαν υπόψη για αιτιολόγηση της πιο πάνω Απόφασης, αναφέρθηκαν ο χαρακτήρας και η αξία του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς και το γεγονός ότι, ως πρώην Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, είχε συνεχείς επαφές, συσκέψεις και συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους για θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση και στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων και ως εκ τούτου, διαθέτει τις κατάλληλες επαφές και διαύλους επικοινωνίας με τα αρμόδια Σώματα.
Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι, με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάθεσης διαχείρισης του έργου και σε άλλα αφυπηρετήσαντα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λύση η οποία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα, αφού η αξία της σύμβασης θα προέκυπτε μέσα από διαγωνισμό. Στις 31.1.2022 υπογράφτηκε συμφωνία παροχής Υπηρεσιών με τον εν λόγω πρώην Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία προέβλεπε ετήσια αποζημίωση ύψους €42.000+ΦΠΑ, με δικαίωμα ανανέωσης για ένα έτος.
Στις 19.12.2022, ένα μήνα περίπου πριν τη λήξη της σύμβασης, ο Συντονιστής, με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρότεινε την παράτασή της μέχρι τις 30.6.2023, έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν το έργο και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στη συνεδρία του ημερ. 25.1.2023, ενέκρινε εισήγηση της Αρχιπρωτοκολλητού για ανανέωση του συμβολαίου για ένα έτος, εκτός εάν το έργο ολοκληρωνόταν ενωρίτερα, οπόταν το συμβόλαιο θα διακοπτόταν. Ως εκ τούτου, στις 31.1.2023 υπογράφτηκε νέα, πανομοιότυπη, συμφωνία παροχής Υπηρεσιών με προβλεπόμενη ετήσια αποζημίωση ύψους €42.000+ΦΠΑ και δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα ένα έτος. Στις 31.5.2023, ο Συντονιστής ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, πρόθεσή του ήταν να συνεχίσει την προσφορά υπηρεσιών μέχρι την 1.7.2023 και ότι, η νέα συμφωνία παροχής υπηρεσιών συνομολογήθηκε για ένα έτος για πρακτικούς λόγους, με ρήτρα τερματισμού κατόπιν γραπτής ειδοποίησης ενός μηνός. Ανέφερε επίσης ότι η βασική του εργασία είχε εξαντληθεί και παρέμενε σε εκκρεμότητα η παρακολούθηση και υλοποίηση των εισηγήσεών του. Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι, εφόσον η βασική εργασία είχε ολοκληρωθεί, η παρακολούθηση και υλοποίηση των εισηγήσεων του Συντονιστή θα μπορούσε να γίνει εσωτερικά, χωρίς πρόσθετο κόστος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ακόμη όμως και εάν, λόγω φόρτου εργασίας, το Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμούσε την αγορά υπηρεσιών για την παρακολούθηση του έργου, θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας νέας αγορά υπηρεσιών, με καλύτερους όρους. Αντί αυτού, δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση και η συμφωνία συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους.
Σε πρακτικό της συνεδρίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ημερ. 29.11.2023, αναφέρεται ότι ο Συντονιστής ενημέρωσε ότι «το έργο έχει πάρει την πορεία του και δεν υπάρχει πιθανώς κάτι περαιτέρω να κάνει». Παρόλη την πιο πάνω δήλωση του Συντονιστή, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την εισήγηση της τότε Προέδρου του για ανανέωση του συμβολαίου του ως τον Ιούνιο 2024, για λόγους που ανέπτυξε η Πρόεδρος προφορικά.
Όπως μας ανέφερε η Αρχιπρωτοκολλητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω φόρτου εργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και λόγω του ότι θα έπρεπε να συμπληρωθεί το Σχέδιο Δράσης καθώς και η παρακολούθηση άλλων εκκρεμοτήτων, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αναγκαία την ανανέωση της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Συντονιστή του έργου εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων των Δικαστηρίων για ακόμα έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2024, ημερομηνία κατά την οποία το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έθετε ως ορόσημο.
Άδειες ανάπαυσης και ασθενείας Δικαστών:
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 8(4) των περί Δικαστηρίων Νόμων, οι Δικαστές υπόκεινται στους Νόμους ή Κανονισμούς που ρυθμίζουν τα ζητήματα υπηρεσίας των μελών της Δημόσιας Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Από τον έλεγχο των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας των Δικαστών, διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω: α. Έντυπα αδειών ανάπαυσης, φάκελοι αδειών και συσσωρευμένη άδεια. Οι Δικαστές δεν συμπληρώνουν έντυπα αιτήσεων άδειας ανάπαυσης που να τυγχάνουν έγκρισης από τον Προϊστάμενο του Τμήματος, όπως προνοείται στον Κανονισμό 4(4) των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση αδειών) Κανονισμών, παρόλο που λαμβάνουν άδεια κατά την περίοδο που είναι κλειστά τα Δικαστήρια, καθώς επίσης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν παρουσιαστεί ανάγκη απουσίας με άδεια, μετά από έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ως αποτέλεσμα, οι άδειες που λαμβάνουν δεν καταγράφονται και δεν είναι εφικτή η τεκμηρίωση του υπολοίπου της ετήσιας/συσσωρευμένης άδειας σε πίστη τους.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι, παρόλο που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο αριθμός του υπολοίπου των ημερών της ετήσιας και συσσωρευμένης άδειας, εντούτοις κατά την αφυπηρέτηση ή παραίτηση κάποιου Δικαστή, αυτός λαμβάνει, ως προαφυπηρετική άδεια, το μέγιστο επιτρεπτό όριο συσσωρευμένης άδειας (70 ημέρες), πλέον της αναλογίας της ετήσιας άδειας μέχρι την ημερομηνία της αφυπηρέτησης/παραίτησής του, την ορθότητα του οποίου δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε λόγω της μη τήρησης στοιχείων.
Δεν ακολουθούνται οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμοί που αφορούν στις άδειες ασθενείας. Επίσης, λόγω της μη τήρησης προσωπικού φακέλου αδειών, τα ιατρικά πιστοποιητικά αρχειοθετούνται σε ένα γενικό φάκελο για όλους τους Δικαστές, χωρίς να καταγράφονται. Όπως μας πληροφόρησε η Αρχιπρωτοκολλητής, τα πιο πάνω θέματα εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο μελετά το ζήτημα, που άπτεται της ιδιαίτερης φύσης της ανεξάρτητης Δικαστικής Υπηρεσίας.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας