Με την προβολή βίντεο με συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοεβραίος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ στο τουρκικό κανάλι NTV, για τις πωλήσεις ακινήτων κατεχόμενα, η κατηγορούσα Αρχή επιδίωξε χθες να καταδείξει την άμεση σχέση του κατηγορούμενου με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Στο βίντεο που προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο Αϊκούτ συστήνεται ως πρόεδρος του δ.σ. μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας στα κατεχόμενα και μιλά για τις πωλήσεις ακινήτων. Στο βίντεο αναφέρεται από τον δημοσιογράφο πως έχει χτίσει 3.500 κατοικίες – διαμερίσματα, κυρίως στην περιοχή Τρικώμου, και πως 105 από αυτά έχουν πωληθεί σε Ισραηλινούς.
Ο Αϊκούτ εμφανίζεται να απαντά σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του από Τούρκους, αποδίδοντάς τους σιωνιστικά κίνητρα και ότι πουλά περιουσίες σε Εβραίους. Ο κατηγορούμενος λέει επίσης ότι η οικογένειά του εγκαταστάθηκε εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία. Στο ρεπορτάζ, διάρκειας περίπου 4,5 λεπτά, ο Σιμόν Αϊκούτ εξηγεί το καθεστώς πώλησης των διαμερισμάτων και πώς οι ισχυρισμοί ότι αγοράζουν πολλοί Εβραίοι στα κατεχόμενα σπίτια δυσφημούν και δημιουργούν προβλήματα.
Σε άλλο σημείο του βίντεο ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού ακούγεται να λέει ότι ο Αϊκούτ είναι Τούρκος υπήκοος και ότι έχει και υπηκοότητα της «τδβκ», με τον κατηγορούμενο να λέει πως στο Ισραήλ δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Ο Αϊκούτ είπε ακόμα ότι είναι συνέταιρος σε μια εταιρεία στην Τουρκία και πέρα από αυτή, «όλες μου οι ενέργειες, οι εταιρείες βρίσκονται στην τδβκ».
Πάντως, τα όσα εμφανίστηκε να λέει δημόσια ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ καταρρίπτουν αρκετούς από τους ισχυρισμούς που προέβαλε στην κατάθεσή του, ανακρινόμενος από τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου. Είχε προσπαθήσει μέσω της κατάθεσής του να στείλει του μήνυμα ότι δεν έχει ο ίδιος άμεση σχέση με τις εταιρείες του στα κατεχόμενα και ότι η διαχείριση των εταιρειών είναι πλέον στα χέρια των παιδιών του.
Ο Αϊκούτ αντιμετωπίζει 242 κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα δόλιας συναλλαγής σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή και χρήση γης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Η ακίνητη περιουσία που αφορούν τα αδικήματα βρίσκεται στα κατεχόμενα χωρία των επαρχιών Αμμοχώστου και Κερύνειας. Με βάση το μαρτυρικό υλικό, οι παραπονούμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων περιουσιών ουδέποτε πώλησαν, δώρισαν ή εξουσιοδότησαν οποιοδήποτε πρόσωπο να τις εκμεταλλευτεί. Η εκτίμηση της αξίας των επίδικων περιουσιών φαίνεται να ξεπερνά το ποσό των Є43.500.000.
Νέοι μάρτυρες
Η εκδίκαση της υπόθεσης σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία με τις καταθέσεις νέων μαρτύρων κατηγορίας που κλητεύθηκαν από την κατηγορούσα Αρχή. Την ίδια στιγμή το δικαστήριο όρισε από χθες δύο νέες ημερομηνίες για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας, για τις 2 και 6 Ιουνίου.
Στο μεταξύ χθες, πέραν από την προβολή του βίντεο κατέθεσαν και δύο αστυνομικοί, με τις καταθέσεις τους να αφορούν τη διαδικασία σύλληψης του Αϊκούτ και τις έρευνες που ακολούθησαν σε προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στην κατοχή του.