Υπουργός Εξωτερικών: Συνεχίζουμε την προσπάθεια με καλή θέληση για το Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων τον Οκτώβριο, είπε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο σε απραξία».

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με καλή θέληση για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και συμφωνίες επί των ζητημάτων που έχει ορίσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Υπενθύμισε ότι δεν ήταν προϋπόθεση η επίτευξη συμφωνίας επί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να υπάρξει συνέχεια για μία νέα, πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό, αλλά ότι μία συμφωνία επί των συγκεκριμένων ζητημάτων δημιουργεί ένα θετικό κλίμα.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων τον Οκτώβριο, είπε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο σε απραξία».

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του και ερωτηθείς από δημοσιογράφο σε σχέση με το Κυπριακό για το ποιος είναι ο στόχος για την πολυμερή συνάντηση Ιουλίου αν ληφθεί υπόψη ότι ούτε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν κατάφεραν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, αλλά και αν υπάρχει κάποιο νοητό χρονοδιάγραμμα για την προσπάθεια νοουμένου ότι η διαδικασία για ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι τον Οκτώβριο και ενόψει και της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο, ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία έντονη προσπάθεια».

«Η κινητικότητα, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν δικών μας πρωτοβουλιών όλο το  προηγούμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διορισμό του Ευρωπαίου απεσταλμένου, όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατόν τρόπο», είπε.

Στην αναφορά για μη πρόοδο επί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι «δεν ήταν προϋπόθεση η επίτευξη συμφωνίας για να υπάρξει συνέχεια για μία νέα, πολυμερή πλέον στη Νέα Υόρκη, αλλά οπωσδήποτε όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε,  ότι μία συμφωνία επι των ζητημάτων τούτων, δημιουργεί ένα θετικό κλίμα, μία θετική δυναμική την οποία μπορεί να μεταφέρεις στις εκεί συζητήσεις». Συνεπώς, είπε, «εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, την συζήτηση με καλή θέληση για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και συμφωνίες επί των ζητημάτων που έχει ορίσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, αλλά αυτό, όπως είναι αντιληπτό, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας πλευρά». Τουναντίον, συνέχισε, «βλέπουμε μία σκλήρυνση και μια συνεχιζόμενη σκλήρυνση της ρητορικής και της στάσης της άλλης πλευράς, η οποία, οπωσδήποτε, δεν είναι εποικοδομητική».

Σε σχέση με χρονοδιάγραμμα ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι «δεν έχουμε εμείς, θεωρώ την πολυτέλεια να προσδιορίζουμε ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία, υπό την έννοια ότι πρέπει να φτάσουμε στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» σημειώνοντας ότι αυτό είναι το ζητούμενο. «Είμαστε σε μία φάση όπου συνεχίζεται αυτή η στείρα προσέγγιση της άλλης πλευράς. Προσπαθείς μέσω κινητικότητας, διατήρησης κάποιων επαφών, κάποιων συζητήσεων που γίνονται, να εκμεταλλευτείς αυτό το χρόνο, ώστε να μην είναι χαμένος χρόνος και δεν υπάρχει νεκρός χρόνος σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε. Ο Υπουργός σημείωσε ότι η κάθε προσπάθεια «πρέπει ακριβώς να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις παραμέτρους, οι οποίες υπάρχουν, οι οποίες επηρεάζουν». Σημείωσε ότι «οπωσδήποτε η διαδικασία η "εκλογική" (διαδικασία) που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο είναι κάτι το οποίο προβληματίζει και τον διεθνή παράγοντα, αλλά εμείς δεν έχουμε, όπως προανέφερα, την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο σε απραξία». Η απραξία έχει δοκιμαστεί και δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο για την εθνική μας υπόθεση, είπε τέλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play