Στο «μικροσκόπιο» η αξιοπιστία κτηματολογικών αρχείων για κατεχόμενα στη δίκη Αϊκούτ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο κατηγορούμενος παρακολούθησε τη δίκη με τη βοήθεια διερμηνέα. Τη δίκη παρακολούθησε και ο υιός του κατηγορούμενου.

Με την αντεξέταση της λειτουργού του Κτηματολογίου Αμμοχώστου, Χρυσοβαλάντως Κυπριανού, συνεχίστηκε την Τρίτη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη του Ισραηλινού επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ για το σφετερισμό ελληνοκυπριακών ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα. Η υπεράσπιση, διά της δικηγόρου Μαρίας Νεοφύτου, εστίασε στην προσπάθεια να αμφισβητήσει τη νομική και αποδεικτική ισχύ των αρχείων του Κτηματολογίου για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, πάνω στις οποίες ο όμιλος εταιρειών Αφίκ, συμφερόντων του κατηγορουμένου, έχει ανεγείρει οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κ. Νεοφύτου να θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η αστυνομική έρευνα. Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των τεμαχίων ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας, η οποία παρέδωσε στο Κτηματολόγιο μια αεροφωτογραφία από το Google Earth, με χρωματισμούς και σημειώσεις που είχαν γίνει από την ίδια την Αστυνομία, και ζήτησε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής της υπεράσπισης ήταν η διάκριση μεταξύ της «βεβαίωσης ιδιοκτησίας» και του «πιστοποιητικού εγγραφής» (τίτλος ιδιοκτησίας). Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, τα πρωτότυπα κτηματολογικά μητρώα των επαρχιών Κερύνειας και Αμμοχώστου παρέμειναν στα κατεχόμενα. Τα σημερινά αρχεία που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζονται ως «προσωρινά μητρώα». Αυτά δημιουργήθηκαν μετά από δημόσια καλέσματα προς τους εκτοπισμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν τις περιουσίες τους, συχνά με τη βοήθεια κοινοταρχών και μαρτυριών, καθώς πολλοί δεν διέθεταν καν τους προπολεμικούς τίτλους.

Η κ. Νεοφύτου επέμεινε στο γεγονός ότι τα έγγραφα που εκδίδει το Κτηματολόγιο για τις κατεχόμενες περιουσίες αποτελούν «βεβαιώσεις ιδιοκτησίας» και όχι «πιστοποιητικά εγγραφής». Όπως υποστήριξε, και τελικά συμφώνησε και η μάρτυς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μόνο το πιστοποιητικό εγγραφής συνιστά αμάχητο τεκμήριο τίτλου ιδιοκτησίας. Η έκδοση τέτοιων τίτλων για τις κατεχόμενες περιουσίες θα καταστεί δυνατή μόνο μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. «Συμφωνώ», απάντησε η μάρτυρας σε ερώτηση της δικηγόρου, παραδεχόμενη ότι η πλήρης επαλήθευση των δηλώσεων θα γίνει μόνο όταν η Δημοκρατία αποκτήσει πρόσβαση στα αυθεντικά αρχεία που κατέχουν οι κατοχικές δυνάμεις. «Διότι οι Τούρκοι κρατούν τα βιβλία μας», ανέφερε.

Περαιτέρω, η υπεράσπιση επιχείρησε να αναδείξει μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» και κενά πληροφόρησης στα αρχεία του Κτηματολογίου. Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι το τμήμα της δεν μπορεί να γνωρίζει για μεταβιβάσεις που γίνονται στα κατεχόμενα, εκτός εάν πρόκειται για πώληση μεταξύ Ελληνοκυπρίων που δηλώνεται κανονικά στη Δημοκρατία. Επίσης, δήλωσε άγνοια για το εάν κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των υπό εξέταση τεμαχίων έχουν προσφύγει ή αποζημιωθεί από την λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα, μια διαδικασία που προϋποθέτει την παραίτηση από τα δικαιώματα επί της περιουσίας.

Επιπλέον, κατόπιν εξέτασης συγκεκριμένων τεκμηρίων, η μάρτυρας αναγνώρισε ότι τουλάχιστον ένα από τα τεμάχια που περιλαμβάνονται στην υπόθεση φέρει την ένδειξη «διαφιλονικούμενο», που σημαίνει ότι η ιδιοκτησία του αμφισβητείται, πιθανώς λόγω λανθασμένης δήλωσης ή διαφωνίας για το μερίδιο.

Παρά τις παραδοχές, η κ. Κυπριανού, με 33 χρόνια εμπειρίας στο Κτηματολόγιο, υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας των προσωρινών μητρώων. «Δώσαμε αγώνα για την καταχώρηση. Τα μητρώα μας είναι αξιόπιστα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη δημιουργία αυτών των αρχείων υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ο κατηγορούμενος παρακολούθησε τη δίκη με τη βοήθεια διερμηνέα. Τη δίκη παρακολούθησε και ο υιός του κατηγορούμενου. 

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη (9 Ιουλίου), ώρα 09:15, στο Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας, με τον Σιμόν Αϊκούτ να παραμένει υπό κράτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play