"Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην προκειμένη φάση είναι υποστηρικτικός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών μετά την άτυπη διερυμένη συνάντηση για το Κυπριακό την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στην οποία το Λονδίνο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Στίβεν Ντάουτι, τον οποίο συνόδευε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Μάικλ Τέιθαμ.
Ο Ντάουτι είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, αλλά όπως και κατά την πενταμερή που προηγήθηκε στην Γενεύη τον Μάρτιο, το Φόρειν Όφις δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση «καθώς ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην προκειμένη φάση είναι υποστηρικτικός» ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πηγή του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Πάντως μετά το πέρας των συνομιλιών ο Ντάουτι έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «Συμμετείχα σε άτυπες συνομιλίες με όλα τα μέρη, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, με στόχο την πρόοδο που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, παραμένει πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζω τη συνεχιζόμενη δέσμευση όλων των πλευρών να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να συνεργαστούν με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.»
Η επίσημη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κυπριακό, όπως διατυπώνεται από το Φόρειν Όφις, κάθε φορά που απαντά σε σχετική ερώτηση, είναι πως «στηρίζει σθεναρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια λύση που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». Παράλληλα σημειώνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απόλυτα προσηλωμένο στην προοπτική μιας λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους από την οποία θα προκύψει μια σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Κύπρος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει πως όχι μόνο στηρίζει αλλά και επιθυμεί τη συνέχιση του διαλόγου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Γι αυτό και όπως τονίζουν Βρετανοί διπλωμάτες το Λονδίνο τάσσεται υπερ κάθε προσπάθειας για μια σταδιακή διαδικασία, ούτως ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Τα τελευταία χρόνια οι βρετανοκυπριακές σχέσεις βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο «ίσως το καλύτερο από την ίδρυση του Κυπριακού κράτους», λένε κάποιοι αναλυτές.
Όσον αφορα πρόσφατα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για το Κυπριακό, αίσθηση έχει προκαλέσει αυτό της εφημερίδας Independent που αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιδιώκει να τερματίσει την 51χρονη διαίρεση στην Κύπρο ελπίζοντας ότι έτσι θα πετύχει μια ακόμη διεθνή συμφωνία σε μια σειρά διεθνών επιτυχιών που είχε το τελευταίο διάστημα.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Έπειτα από δεκαετίες διαίρεσης, μπορεί αυτή η ευρωπαϊκή χώρα να βρει επιτέλους την ειρήνη»; αφού κάνει μια εκτενή αναφορά στο Κυπριακό σημειώνει την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσιν Τατάρ στο Λονδίνο, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε με Βρετανό Υπουργό σε κυβερνητικό γραφείο. Παρ΄ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, ο κ. Ντάουτι αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τον Τατάρ εξαιτίας της ευαισθησίας που υπάρχει στο Κυπριακό.
Πηγή: ΚΥΠΕ