Η απόδοση του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την ορεινή Λεμεσό δέχεται έντονη κριτική. Τις επόμενες εβδομάδες το ζήτημα της ετοιμότητας της Πολιτείας να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση, η οποία δεν αποτελούσε ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο κρατικός μηχανισμός, όμως, θα μπορούσε να αντλήσει εμπειρίες και παραδείγματα από τον τρόπο που κινήθηκαν δύο οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι μέσα από αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να παρέχουν ένα μίνιμουμ πολύτιμων υπηρεσιών προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες των ορεινών περιοχών: ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες.
Η ΑΗΚ και Cyta εκ του αποτελέσματος είχαν σχέδιο διαχείρισης κρίσης και μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες η ΑΗΚ παρείχε ηλεκτροδότηση τουλάχιστον στον πυρήνα των κοινοτήτων που επλήγησαν από τη φωτιά και η Cyta αποκατέστησε τη λειτουργία των πυλώνων κινητής τηλεφωνίας. Την επόμενη μέρα το δυσκολότερο έργο το έχει σαφώς η ΑΗΚ η οποία καλείται να ξαναστήσει από την αρχή δίκτυο ηλεκτροδότησης, μεσαίας και χαμηλής τάσης, σε μία έκταση 120 km².
Η φωτιά που ξέσπασε σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού, εξαπλώθηκε ραγδαία εξαιτίας ισχυρών ανέμων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές. Δεκάδες χωριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι μετά την ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος ασφαλείας της ΑΗΚ, το οποίο διέκοψε προληπτικά την παροχή ρεύματος για την αποτροπή περαιτέρω κινδύνων. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν ηλεκτρικά δίκτυα, καίγοντας εκατοντάδες στύλους και μετασχηματιστές. Την ίδια στιγμή, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν σε κίνδυνο, με βλάβες σε κεραίες και τοπικούς σταθμούς να διακόπτουν τη σύνδεση χιλιάδων κατοίκων.
Η ηλεκτροδότηση
Η ΑΗΚ ενεργοποίησε άμεσα το επιχειρησιακό της σχέδιο, δημιουργώντας κέντρο συντονισμού έξω από τη Βάσα Κοιλανίου, κοντά στην πληγείσα ζώνη. Πέραν των 150 τεχνικών, με υποστήριξη συνεργείων από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, περιπολούσαν συνεχώς το δίκτυο, αποτυπώνοντας τις βλάβες και θέτοντας προτεραιότητες αποκατάστασης. Στο σημείο της κρίσης βρέθηκαν πέραν των στελεχών της Λεμεσού και ο Γενικός Διευθυντής.
Προτεραιότητα δόθηκε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις πληγείσες κοινότητες η ΑΗΚ εγκατέστησε κινητές γεννήτριες, διασφαλίζοντας τη βασική τροφοδοσία των κεντρικών τους σημείων. Μέσω προσωρινών συνδέσεων και μεταφοράς εξοπλισμού, αποκατέστησε τη ροή ρεύματος σε σημαντικό μέρος εγκαταστάσεων στις κοινότητες Πάχνας, Άλασσας και Συλίκου. Με την αρωγή τοπικών και μεταφερόμενων τεχνικών, η ΑΗΚ κατάφερε να αυξήσει την επιχειρησιακή της δύναμη και να επιταχύνει τους χρόνους απόκρισης. Εντός 24 ωρών είχε ήδη αναπτύξει δεκάδες γεννήτριες και είχε ξεκινήσει τις αποκαταστάσεις στους πρώτους μετασχηματιστές και στύλους. Όλα αυτά ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.
Το έργο της ΑΗΚ, όμως, δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα. Πρακτικά είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση στις κατοικίες. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, περιέγραψε στον «Π» μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η οποία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, έχουν καταστραφεί περισσότεροι από 300 πάσσαλοι μεσαίας τάσης, 100 πάσσαλοι χαμηλής τάσης και 51 εναέριοι μετασχηματιστές. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν αντικατασταθεί 105 πάσσαλοι και πέντε μετασχηματιστές καθώς και δυόμισι χιλιόμετρα εναέριου δικτύου μεσαίας τάσης.
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει καταστραφεί και σε δύσβατές περιοχές, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών. Τώρα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε κατοικίες, θα πρέπει οι ένοικοι να αποκαταστήσουν πρώτα τις όποιες ζημιές στο εσωτερικό της κατοικίας, για να ακολουθήσει επιθεώρηση από τεχνικούς της ΑΗΚ, οι οποίοι θα δώσουν το πράσινο φως για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης. Δεν θα είναι αυτόματη η επαναφορά της ηλεκτροδότησης σε κτήρια και υποστατικά.
Διοίκηση και τεχνικοί εργάζονται επί 24ωρου βάσεως προκειμένου να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών και να επανέλθει παντού η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της καταστροφής, όπως αναφέραμε, δεν μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών.
Τηλεπικοινωνίες
Η Cyta κινήθηκε εξίσου αποτελεσματικά. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχε αποκαταστήσει τη λειτουργία σε 10 από 12 βασικούς τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς που επλήγησαν, με ομάδες τεχνικών να εργάζονται αδιάκοπα ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία σε όλα τα πληγέντα χωριά. Το απόγευμα της Παρασκευής τέθηκαν σε λειτουργία και οι εναπομείναντες κεραίες σε Βουνί και Σούνι. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Cyta, Λευτέρης Χριστού, εξήγησε στον «Π» ότι ο ημικρατικός οργανισμός έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση κάθε βλάβης κάθε μεγέθους οποιοδήποτε στιγμή του 24ώρου με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών. Στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς που έπεσε στη Λεμεσό προτεραιότητα, δόθηκε στη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι 12 τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί που επλήγησαν από τη φωτιά λειτουργούν με τη χρήση γεννητριών καθώς δεν έχει αποκατασταθεί, όπως αναφέραμε, πλήρως η ηλεκτροδότηση. Συνεργεία της Cyta επιτηρούν την λειτουργία των 12 σταθμών και φροντίζουν για την επάρκεια με καύσιμα των γεννητριών. Σε ,ότι αφορά το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και τα δίκτυα οπτικών ινών εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά η επιθεώρηση της λειτουργίας του επιγείου δικτύου πέρνα μέσα από την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Για την υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών, κινητές ομάδες επέμβασης περιόδευσαν στις πληγείσες ζώνες για επιτόπιες επισκευές σε παροχές σταθερής και κινητής επικοινωνίας.
H Cyta έλαβε και μέτρα στήριξης για όλες τις κοινότητες για τους κατοίκους και επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν:
• Κανένας πελάτης που επλήγη δεν θα αποσυνδεθεί λόγω ανεξόφλητου λογαριασμού Ιουλίου.
• Για τον μήνα Αύγουστο, η Cyta δεν θα προχωρήσει σε χρέωση λογαριασμών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τηλεόρασης (Cytavision) και διαδικτύου για τους πελάτες που διαμένουν στις πληγείσες κοινότητες. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται οι χρεώσεις για κλήσεις περιαγωγής και υπηρεσιών ειδικής τιμολόγησης.
Το μάθημα
Διαρκής ενημέρωση προς το κοινό, διαθεσιμότητα προσωπικού σε 24ωρη βάση και η χρήση εφεδρικών λύσεων (κινητές γεννήτριες, επείγουσες τηλεπικοινωνιακές δομές) απέτρεψαν τα χειρότερα σε μια περιοχή που δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα. Το αποτύπωμα της αποτελεσματικότητας ΑΗΚ και Cyta στην κρίση της Λεμεσού υπήρξε διπλό: διασφάλισαν τη συνέχεια σε βασικές υπηρεσίες –ρεύμα, επικοινωνία– και έδειξαν ότι κρατικοί φορείς -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πράξη τόσο η ΑΗΚ όσο και η Cyta αποτελούν στην πράξη μέρος του σκληρού πυρήνα του κράτους- μπορούν να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό.