Οικονομικές κυρώσεις Λονδίνου σε Μόσχα | Πολιτική | DW

DEUTSCHE WELLE

Header Image



Σήμερα, θα έλεγε κανείς, ότι έγινε μία ιστορική συνεδρίαση εντός του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε ανοιχτά για την πιθανότητα πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, για την ανάγκη ενότητας των συμμάχων απέναντι στον Πούτιν και τελικά για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων που είναι μόνο η αρχή.

Η ημέρα όμως το έδειχνε από το πρωί. Από τις 6:30 και για μια ώρα το υπουργικό συμβούλιο, γνωστό και ως Cobra meeting, συνεδρίασε εκτάκτως ώστε να βρει σχέδιο δράσης απέναντι στις κινήσεις της Ρωσίας, η οποία μετά το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν έστειλε στρατεύματα στις περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι η Βρετανία θεωρεί την κίνηση του Ρώσου Προέδρου «εισβολή πλήρους κλίμακας» και ότι είναι φυσικό επόμενο να έρθουν οι κυρώσεις. 

Το πρώτο «πακέτο» κυρώσεων

Ο Ρώσος κροίσος Γκενάντι Τιμτσένκο

Ο Ρώσος κροίσος Γκενάντι Τιμτσένκο

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αφορούν πέντε ρωσικές τράπεζες: την Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank αλλά και τρεις ιδιώτες: Γκενάντι Τιμτσένκο και τα αδέλφια Μπόρις και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ. Πάγωσε μάλιστα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους ενώ τους απαγόρευσε και την είσοδο στην χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον αφού δήλωσε την «ακλόνητη στήριξη» της Βρετανίας προς την Ουκρανία, τόνισε επανειλημμένως ότι πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις του Λονδίνου προς την Μόσχα, δίνοντας έτσι το σήμα για περαιτέρω σκληρότερες ενέργειες σε περίπτωση που φανεί ανυποχώρητη. Βέβαια επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά εξέφρασε ξανά την πεποίθηση ότι περιμένει και άλλες «παράλογες» συμπεριφορές από τη πλευρά της Ρωσίας.

Αρκετοί πάντως εντός του βρετανικού κοινοβουλίου απαιτούν και άλλες κυρώσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα». Κύριος εκφραστής αυτής της πρότασης ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αν και εξέφρασε ανοιχτά την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση Τζόνσον, ζήτησε από εκείνη αλλά και από τους συμμάχους να επιβάλουν τώρα όλες τις κυρώσεις στον Πούτιν. Οι Βρετανοί είναι οι πρώτοι από τους Δυτικούς Συμμάχους που θα εφαρμόσουν τόσο σύντομα κυρώσεις προς τη Μόσχα, καθώς νωρίτερα μέσα στο μήνα η κυβέρνηση πέρασε νέα νομοθεσία που της δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει τις δυνάμεις της στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο



ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα