Με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς και σταθερό βηματισμό χειρίζεται η Αθήνα το κεφάλαιο «ελληνοτουρκικές σχέσεις», σε μία προσπάθεια να μην επιστρέψουν οι δύο χώρες σε κλίμα έντασης με την πρώτη ευκαιρία.
Σίγουρα υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα. Ναι μεν οι αξιωματούχοι της γείτονος έχουν σταματήσει τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει ασταμάτητα με ξεκάθαρο τρόπο να προβάλλει την προκλητική αναθεωρητική της πολιτική.
Οι βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, αναγνωρίζοντας πώς η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει εν μία νυκτί από θέσεις δεκαετιών, είναι να επιλύονται να θέματα αιχμής, ώστε να αποσυμπιέζονται τυχόν εντάσεις και να προλαμβάνονται επικίνδυνες κρίσεις.
Εκεί εστιάζουν και οι συζητήσεις του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, γίνεται προετοιμασία για τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή στο υψηλότερο επίπεδο. Βέβαια, δεν έχει ακόμη οριστεί ακριβής χρόνος για το πρόγραμμα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.
Αναμένοντας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025 στην Άγκυρα. Ύστερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πώς θα λάμβανε χώρα μέσα στον Απρίλιο. Στις 24 Μαρτίου, με φόντο τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δηλώσει πώς υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, καθίσταται δυσχερές να οργανωθεί άμεσα στην Άγκυρα. Τώρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης, εκτιμά πώς θα γίνει εντός του καλοκαιριού, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πυκνή ατζέντα. Πρόκειται για ένα θέμα που θα απασχολήσει την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια στα μέσα του μήνα.
Σημειώνεται πώς στο περιθώριο της ανεπίσημης επίσκεψής του στο Φανάρι την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε στην Κωνσταντινούπολη σε ανεπίσημο ιδιωτικό δείπνο, κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν. Στο τραπέζι τέθηκε και το Κυπριακό. Ωστόσο, το δείπνο έλαβε χώρα πριν την φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τις προκλητικές δηλώσεις για λύση δύο κρατών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του έθεσε την πάγια ελληνική θέση να μην δημιουργούνται τετελεσμένα που ουσιαστικά αποτρέπουν την οποιαδήποτε θετική πορεία στις διαπραγματεύσεις.
Διπλωματικές πηγές αμέσως μετά το προκλητικό κρεσέντο ανέφεραν πώς παραμένει σταθερή επιδίωξη η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Τα ανοικτά θέματα Αθήνας - Άγκυρας
Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα με την Τουρκία, έχοντας βάλει ως πυξίδα την προσέγγιση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Βεβαίως συνομιλούμε με τους Τούρκους, βεβαίως συναντιόμαστε με τους Τούρκους, αλλά δεν ξεχνάμε, ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της DEFEA 2025.
«Δεν μπορεί να μην μνημονεύουμε όταν συναντάμε μια χώρα ότι μας έχει εκδώσει απειλή πολέμου, να παριστάνουμε ότι αυτό δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει το «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο», το οποίο είναι κατά της κοινής λογικής όχι του δικαίου της θάλασσας, της απλής κοινής λογικής. Ένα μνημόνιο που περνάει πάνω από την Κρήτη σαν να μην υπήρχε», κατέληξε.
Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσε η παρουσίαση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με αντίστοιχο τουρκικό χάρτη να δημοσιοποιείται μόλις μερικές ώρες μετά και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να εξαπολύει «πυρά» κατά της Αθήνας. «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είχε δηλώσει ο Χακάν Φιντάν.
Κόκκινο πανί για την τουρκική πλευρά φαίνεται πώς αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, επικαλούμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η Ελλάδα πάλι διαμηνύει πώς πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχιστεί με τον προσήκοντα τρόπο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση «κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση». Επεσήμανε πως η έρευνα και η πόντιση καλωδίου, είναι προστατευόμενη από το Διεθνές δίκαιο, και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια.
Πηγή: cnn.gr