Oλοκληρωμένη παραγωγή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς στην Ελλάδα σχεδιάζει εταιρία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Στα πλάνα της εταιρείας ICEYE είναι μια made in Greece παραγωγή.

Τεχνογνωσία αιχμής στους γεωστατικούς αλλά και στους χαμηλής τροχιάς δορυφόρους αποκτά η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. «Tον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό έργο για τον δορυφόρο Hellas Sat 5, ένα έργο το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση. Θα παρουσιάσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του νέου δορυφόρου -όσα μπορούν να ανακοινωθούν γιατί θα έχει και συστήματα που αφορούν την άμυνα που δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε- όταν θα υπογράψουμε το κατασκευαστικό συμβόλαιο...συμβόλαιο πρέπει να υπογράψουμε οπωσδήποτε στα τέλη αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Θα πρόκειται για έναν δορυφόρο με ευρωπαϊκή τεχνολογία στην κατασκευή, ευρωπαϊκή τεχνολογική πρωτοπορία παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ πρόσφατα υπογράψαμε και μνημόνιο συνεργασίας με τους Ιάπωνες για την διασύνδεση του νέου δορυφόρου με τον δικό τους γεωστατικό δορυφόρο στο διάστημα με ακτίνες λέιζερ. Έχουμε συνεπώς πολλά να ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου χάρη στην δουλειά των Ελλήνων και Κυπρίων ειδικών πίσω από την εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής διαστημικής τεχνολογίας», αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» ο κ.Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat. 

Ελληνικά «χέρια» έχουν όμως πρόσφατα αναλάβει εντός της χώρας και ένα άλλο πρότζεκτ δορυφορικής τεχνολογίας αιχμής. «Η ειδίκευση μας είναι στην κατασκευή μικρών δορυφόρων που πάνω τους διαθέτουν σύστημα ραντάρ SAR (Συνθετική Απεικόνιση). Είναι δορυφόροι που έχουν την ικανότητα βλέπουν και τη νύχτα τη γη όπως και μέσα από καιρικά φαινόμενα.

Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο στόλο με δορυφόρους τέτοιου τύπου καθώς έχουμε εκτοξεύσει 48 δορυφόρους από το 2018. Τα κεντρικά μας είναι στη Φινλανδία όπου ξεκίνησαν οι ιδρυτές την εταιρία, είμαστε όμως μια ευρωπαϊκή εταιρία και πρόσφατα έχουμε έρθει πια και στην Ελλάδα καθώς έχουμε ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατασκευή και την παράδοση δύο μικροδορυφόρων. Έχουμε έτσι ανοίξει τα γραφεία μας στη χώρα, εγκαταστάσεις για τις οποίες έχουμε προσλάβει μόνο Έλληνες», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» κ.Βασίλης Χαλουλάκος, επικεφαλής Ελλάδος της εταιρείας ICEYE που εξειδικεύεται σε δορυφόρους παρατήρησης χαμηλής τροχίας.

Οι ποιοτικές θέσεις εργασίας στον δορυφορικό τομέα κρατούν και ελληνικά μυαλά στη χώρα. «Με ένα σχέδιο που έχουμε με το τμήμα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε ταλέντα, Έλληνες και Ελληνίδες τους οποίους εκπαιδεύουμε και αξιοποιούμε τα καλοκαίρια σε διαδικασία internship, σε ρόλους που αφορούν την διαστημική τεχνολογία, είναι εθνικός μας ατόχος η ισχυροποίηση της Ελλάδας στον χώρο αυτό», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πρωτοπαπάς.

Παραγωγικό έργο «made in Greece»

Στα πλάνα της εταιρείας ICEYE είναι μια made in Greece παραγωγή. «Έχουμε ξεκινήσει και μια παραγωγική μονάδα όπου μέρη των δορυφόρων και των ραντάρ που θα διαθέτουν πάνω τους, θα κατασκευάζονται από Έλληνες τεχνίτες και μηχανικούς για τον παγκόσμιο στόλο της εταιρείας. Ξεκινάμε στην Ελλάδα και θέλουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε στη χώρα hardware (σ.σ εξοπλισμό) ενώ έχουμε και software engineers (σ.σ ειδικούς λογισμικού) καθώς είναι λίγο πιο ευέλικτο το να αναπτύσσουμε software επειδή χρειάζεται λιγότερες υποδομές. Για το hardware κάναμε ήδη την αρχή αρχικά για τα δύο αυτά υποσυστήματα που θα φτιάξουμε από την Ελλάδα για τον παγκόσμιο στόλο δορυφόρων, και ιδανικά θα θέλαμε -και αυτό παλεύουμε- να φέρουμε ολοκληρωμένη παραγωγή δορυφόρων στην Ελλάδα. Να έχουμε ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής όχι μόνο εξοπλισμού για το παγκόσμιο στόλο των δορυφόρων μας, αλλά να έχουμε η δυνατότητα να φτιάχνουμε δορυφόρους εξ ολοκλήρου εδώ και να προμηθεύουμε την παγκόσμια παραγωγή. Αυτό είναι το σχέδιο...» εξήγησε ο κ. Χαλουλάκος.

Επιπλέον δέσμες Διαστημικών Οπτικών Επικοινωνιών με λέιζερ για τον νέο δορυφόρο

Την ίδια ώρα στην επικοινωνία διαστήματος και επιφάνειας ετοιμάζεται μια νέα εποχή καθώς οι επονομαζόμενες Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες με χρήση λέιζερ αναδύονται ως ένα στρατηγικής σημασίας διαστημικό πρότυπο όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. «Οι οπτικές τηλεπικοινωνίες από γεωστατική τροχιά θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον, εκτιμώ μόνο καθώς οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς περνάνε κάθε 15 με 20 λεπτά με μεγάλη ταχύτητα πάνω από ένα σημείο στην επιφάνεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να επανεστιάζεις διαρκώς μια δέσμη Οπτικών Τηλεπικοινωνιών. Για αυτό το λόγο κι εμείς εξελίσσουμε τον σχεδιασμό του νέου μας δορυφόρου και θα χρησιμοποιήσουμε επικοινωνίες οπτικές με χρήση λέιζερ με περισσότερες από δύο δέσμες λέιζερ όπως φαίνεται, γιατί με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τέτοιες δυνατότητες. Αυτό ήταν στρατηγική απόφαση μας, ελληνική και ευρωπαϊκή, το να «τρέχουμε» μια τέτοια δυνατότητα κάτι που κάνουμε από το 2018», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Η τεχνολογία θα δίνει μεγαλύτερες χωρητικότητες σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας αφού θα γίνεται μετάδοση δεδομένων σε επίπεδο terabit/δευτ. αντί για gigabit/δευτ. με αυξημένες παραμέτρους ασφάλειας για άμυνα και πολιτική χρήση. «Η Hellas Sat συμμετέχει προγράμματα που σχετίζονται με την χρήση δορυφορικών μέσων και ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι οπτικές τηλεπικοινωνίες. Στην άμυνα για παράδειγμα μιλάμε πια για τοπικά κέντρα ελέγχου σε ένα θέατρο επιχειρήσεων που δεν θα χρειάζεται απαραίτητα είναι στελεχωμένα με άνθρωπο και θα υπάρχει είτε αυτόνομη τοπική διοίκηση, είτε απευθείας διασύνδεση τους με τα κεντρικά συστήματα ελέγχου των επιχειρήσεων. Μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο, για πολιτική και στρατιωτική χρήση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το νέο δορυφόρο που θα εκτοξεύσουμε ο Hellas Sat 5 θα έχει Όπτικες Επικοινωνίες οι οποίες δεν παρεμβάλλονται καθώς η δέσμη λέιζερ που θα χρησιμοποιηθεί για την οπτική επικοινωνία από το δορυφόρο στο έδαφος θα έχει μία διάμετρο μόνο 200 μέτρα οπότε δεν θα είναι εφικτό να υποστεί παρεμβολές. Όποιος όμως θα έχει δυνατότητα για τέτοιες οπτικές τηλεπικοινωνίες εκεί που θα βρίσκεται ο σταθμός Ελέγχου και Διοίκησης, θα έχει την μεγαλύτερη ασφάλεια επικοινωνίας και σε μια φυσική καταστροφή», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play