Μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη της Λιβύης, στον απόηχο της κατάθεσης ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση υιοθετεί ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ταχέρ Αλ Μπαούρ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου».
«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:
«Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο».
ΥΠΕΞ Λιβύης: Ας είναι αυτό το ταξίδι απαρχή για μια καλή τροπή στις διμερείς σχέσεις
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Λιβύης, Ταχέρ Αλ-Μπάουρ, ανέφερε ότι «είμαστε οι λαοί της Μεσογείου. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας είναι καλές ανά τους αιώνες».
«Είναι φυσικό και επόμενο ότι πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Φυσικά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Ας είναι αυτό το ταξίδι, απαρχή για μια καλή τροπή στις διμερείς σχέσεις».
Θαλάσσιες ζώνες και μεταναστευτικές ροές στο επίκεντρο
Όπως έγραφε νωρίτερα το naftemporiki.gr, το ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη μόλις δέκα ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (Βεγγάζη) και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ αποδεικνύει τη διάθεση της Αθήνας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου κρατώντας μία ισόρροπη στάση στη διαιρεμένη Λιβύη.
Παρά το γεγονός ότι η ρηματική διακοίνωση δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία της Λιβύης αμέσως μετά την προκήρυξη διαγωνισμού του ΥΠΕΝ για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, στην ολιγόωρη επίσκεψή του ο ΥΠΕΞ αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις όπου θα θέσει εκ νέου τις πάγιες θέσεις της Αθήνας.
Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μένφι, τον πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά και τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Ταχέρ Αλ Μπαουρ, αναμένεται να επαναλάβει πως η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες (τουρκολιβυκό μνημόνιο), χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μία άποψη που συμπεριέλαβαν εκ νέου και οι «27» στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου προ ημερών στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα επαναλάβει πως η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Επί τάπητος το μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως θα υπάρξει διάθεση συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Τρίπολης παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μεταναστευτικό «κύμα» προέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ανατολική Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ταξίδι του στη Βεγγάζη περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την νότια Κρήτη (Γαύδο) να έχουν αυξηθεί, με τον Χαφτάρ να δείχνει πως θα υπάρξει συνεργασία ως προς τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.