Η Λεμεσός κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο της FΙΒΑ Europe να εμπιστευτεί στη μικρή Κύπρο μία τόσο μεγάλη ευθύνη της διοργάνωσης του Eurobasket. Χρειάστηκαν έργα σχεδόν 15 εκατομμυρίων στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, καθώς επίσης και σημαντική συμβολή από πλευράς κυβέρνησης από το κρατικό ταμείο. Ο αντιδήμαρχος Λεμεσού, Δήμος Κάτσης, μιλάει στον «Π» για τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση και για τα όσα δρομολογούνται προκειμένου η Λεμεσός να προσελκύσει και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις κλειστών αθλημάτων.
Πώς προσεγγίζει ο Δήμος Λεμεσού το Ευρωμπάσκετ;
Το πρώτο είναι ότι εμείς ως δημοτική Αρχή εδώ και πολύ καιρό δώσαμε βάρος στο να ολοκληρωθούν διάφορες υποστηρίχτηκες δομές που θα μας έδιναν και μας τη δυνατότητα να δώσουμε τον «παλμό» που θέλαμε στους Λεμεσιανούς. Φτιάξαμε πρόσφατα τρία πάρκα σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης, δύο στην Εκάλη και ένα στον Άγιο Σπυρίδωνα που έχουν ως θεματική την καλαθόσφαιρα. Επίσης, φτιάξαμε και στην οδό Ελλάδος στο κέντρο το γήπεδο που είναι street urban basket. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να είμαστε θεσμικός χορηγός της διοργάνωσης και ετοιμάζουμε μαζί με την Ομοσπονδία τη δημιουργία και λειτουργία 'μπασκετικού χωριού' κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Θα είναι στο παλιό λιμάνι της πόλης. Εκεί θα έχει και ο δήμος το δικό του περίπτερο στο οποίο επενδύσαμε αρκετά και ο στόχος μας είναι εκείνες τις μέρες να έχουμε εκεί συνεχώς εκδηλώσεις για όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, θα προβάλλονται και σε γιγαντοοθόνη όλοι οι αγώνες, ενώ θα κάνουμε και γήπεδο καλαθόσφαιρας για διάφορους μπασκετικούς διαγωνισμούς, δίνοντας διάφορα δώρα που σχετίζονται με τη διοργάνωση τα οποόα αγόρασε αγόρασε ο Δήμος Λεμεσού. Θα γίνουν και κάποιοι φιλικοί αγώνες, εκτός από το 'Σπύρος Κυπριανού' θα κτυπά η καρδιά του Ευρωμπάσκετ και στο παλιό λιμάνι.
Δεν μείναμε απλά στο να έρθει η διοργάνωση στη Λεμεσό, θέλουμε να γίνει κομμάτι της πόλης. Με επισκέψεις σε σχολεία, παράλληλες εκδηλώσεις και πολλά ακόμα. Στόχος μας είναι να ζήσει η πόλη το Ευρωμπάσκετ».
Από τον φόρο θεάματος θα έχει και σημαντικά έσοδα ο δήμος…
Ναι, γι’ αυτό πήραμε μία πολύ σημαντική απόφαση, όπως όλα τα χρήματα που θα λάβει ο δήμος επιστρέψουν άμεσα πίσω στην πόλη σε αθλητικές υποδομές, πάρκα και κοινωνική πολιτική. Αρχικά αποφασίσαμε όπως ο Δήμος Λεμεσού αγοράσει 500 εισιτήρια της διοργάνωσης για τους αγώνες της Εθνικής Κύπρου τα οποία θα δώσει σε 10 κοινωφελείς δομές και ιδρύματα που λειτουργούν στη Λεμεσό. Θέλουμε αυτή τη διοργάνωση να μπορούν να τη ζήσουν όλοι οι Λεμεσιανοί χωρίς αποκλεισμούς.
Επίσης, όπως έχω πει, όλα τα χρήματα από το φόρο θεάματος θα επιστρέψουν στη πόλη, στόχος είναι η δημιουργία όσο των περισσότερων πάρκων μπορούμε για τη διεύρυνση της καλαθόσφαιρας στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, για να ζήσει και η πόλη όσο το δυνατόν καλύτερα τη διοργάνωση, αποφασίσαμε να διακοσμήσουμε την πόλη με 'μπασκετική διακόσμηση'. Ετοιμάζουμε κάτι εντυπωσιακό στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου, θα τα δουν οι Λεμεσιανοί σύντομα!»
Πότε θα τα δούμε όλα αυτά;
«Ξεκινάμε στις 2 Αυγούστου με μία μεγάλη συναυλία, θα έχουμε καλαθοσφαιρικούς αγώνες και θα αφιερώσουμε μία ολόκληρη μέρα με πολλές εκπλήξεις για να μπούμε στον ρυθμό. Ταυτόχρονα, για δύο Σαββατοκύριακα θα έχουμε φεστιβάλ παιδιών και το μεγάλο 3X3 στα καινούργια γήπεδά μας στον Άγιο Σπυρίδωνα, έχουμε ήδη τη συμμετοχή 16 ομάδων. Θέλουμε μετά το τέλος της διοργάνωσης όλες αυτές οι εκδηλώσεις να μονιμοποιηθούν και να τις εντάξουμε στα 'Λεμέσια'. Έχουμε φροντίσει και για εκείνη τη μέρα αλλά και για πιο μετά να αγοράσουμε πολλά αναμνηστικά της διοργάνωσης που θα τα δίνουμε στον κόσμο μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλα».
Πέρα από τις εκδηλώσεις, η επόμενη μέρα θα αφήσει στη Λεμεσό ένα ανακαινισμένο στάδιο. Έχετε κάποιο πλάνο αξιοποίησης ως Δήμος Λεμεσού;
«Θα είναι σίγουρα ένα στολίδι για τη Λεμεσό. Πρέπει να δούμε πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις κλειστών αθλημάτων σε αυτό το γήπεδο. Ήδη ο δήμος κάνει τέτοιες μεγάλες οργανώσεις και πρέπει να συνεχίσουμε, εντάσσοντας και το 'Σπύρος Κυπριανού' στον σχεδιασμό. Έχω επισκεφθεί το γήπεδο και είναι εντυπωσιακό, μπορούν να γίνουν πάρα πολλά εκεί, χρειαζόμαστε όραμα και πλάνο και έχουμε τη διάθεση να το πετύχουμε.»
Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις για τον Δήμο Λεμεσού;
«Σίγουρα το πρώτο θέμα είναι η καθαριότητα. Ήδη σχεδιάζουμε ειδικά πώς θα εξωραΐσουμε την πόλη και πώς θα ανταποκριθούμε εκείνες τις μέρες. Η πόλη πρέπει να είναι πεντακάθαρη και θα κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, για μας το βασικό είναι να ζήσουν όλοι οι Λεμεσιανοί τον παλμό της διοργάνωσης, όπως σας έχω πει. Επίσης, θέλουμε να μείνει κάτι πίσω, γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε σε υποδομές που θα ενισχύσουν την καλαθόσφαιρα. Η τεχνογνωσία που θα λάβουμε από τη διοργάνωση θα πρέπει να μας βοηθήσει να στρέψουμε και τα παιδιά προς τον αθλητισμό, εμείς θέλουμε να διαδώσουμε το άθλημα. Όλα τα έσοδα της πόλης από τη διοργάνωση θα πάνε εκεί, να αναμορφώσουμε πάρκα και αθλητικές υποδομές παντού σε όλη τη Λεμεσό. Τα τέσσερα νέα γήπεδα που φτιάξαμε ήδη, ο κόσμος τα έχει αγκαλιάσει, αυτό θέλουμε να γίνει παντού, σε κάθε συνοικία. Όταν δημιουργείς ωραία πάρκα, υγιείς χώρους άθλησης, κάνεις καλύτερη την ποιότητα ζωής των πολιτών σου.»