Ο προϋπολογισμός προκαλεί αναταράξεις στη Γαλλία: Νέες αξιώσεις Λεπέν - Προθεσμία έως τη Δευτέρα δίνει στον Μπαρνιέ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το σχέδιο αύξησης των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν πρόβαλε νέες αξιώσεις

Την όρεξη της Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι άνοιξε διάθεση συμβιβασμού του Μισέλ Μπαρνιέ αναφορικά με τον προϋπολογισμό.

Μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το σχέδιο αύξησης των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια - μια σημαντική παραχώρηση του Μπαρνιέ για να αποφύγει την οικονομική καταιγίδα που θα πυροδοτούσε για τη χώρα ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησής του , η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν πρόβαλε νέες αξιώσεις.

Μπαρνιέ: «Άκουσα τους πάντες»

«Άκουσα τους πάντες, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους, τις προτεραιότητές τους», δήλωσε ο Μπαρνιέ στη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι την Πέμπτη για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοινώνοντας το μέτρο.

Ο εκλεκτός της Λεπέν και πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Τζορντάν Μπαρντελά έκανε αμέσως λόγο για «νίκη» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ και ήγειρε νέα αιτήματα.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί», είπε. «Παραμένουν και άλλες κόκκινες γραμμές».<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-lepen-nees-axioseis-mparnie-proypologismo">Γαλλία: Ο προϋπολογισμός προκαλεί αναταράξεις -Νέες αξιώσεις Λεπέν, προθεσμία έως τη Δευτέρα δίνει στον Μπαρνιέ - iefimerida.gr</a></p>

Ο Μπαρντελά κάλεσε τον Μπαρνιέ να εγκαταλείψει τα σχέδια για μείωση των αποζημιώσεων για τα φάρμακα, να βάλει φρένο στην επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση υφιστάμενων, να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αναπροσαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό . Απαίτησε επίσης αυστηρότερες πολιτικές για τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα.

«Αυτά τα λογικά μέτρα είναι ρεαλιστικά, μπορούν να εφαρμοστούν τάχιστα και τα αναμένει η ευρεία πλειοψηφία των Γάλλων. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει. Λίγες μέρες του έμειναν», έγραψε ο Μπαρντελά.

Η Λεπέν δίνει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα στον Μπαρνιέ

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ απειλείται με κατάρρευση το προσεχές διάστημα καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι να την καταψηφίσουν με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας 60 δισ. ευρώ. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει δεσμευτεί να καταθέσει πρόταση μομφής πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα με την τύχη του Μπαρνιέ και του υπουργικού του συμβουλίου να εξαρτάται από τις διαθέσεις της Λεπέν.

«Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες», είπε η Λεπέν αναφερόμενη στον προϋπολογισμό μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde. «Έχουμε Πέμπτη σήμερα. [Ο Μπαρνιέ] έχει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα».

Η Λεπέν επιμένει στην πρόθεσή της να καταψηφίσει την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που ο Μπαρνιέ καταφύγει στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το κόστος δανεισμού της Γαλλίας στις κεφαλαιαγορές.

Mε την παραχώρηση που έκανε ο Μπαρνιέ στους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι οι τιμές της θα μειωθούν κατά 14% από τον Φεβρουάριο αντί του 9% που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, όπως ο ίδιος είπε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play