Η πυρκαγιά στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Νότιου Παρς τέθηκε υπό έλεγχο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο.
Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι μπήκαν στο στόχαστρο πετροχημικές εγκαταστάσεις στο Νότιο Παρς, ένα υπεράκτιο πεδίο αερίου το οποίο μοιράζεται το Ιράν με το Κατάρ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επίθεση σημειώνοντας ότι η στοχοθέτηση ενεργειακών εγκαταστάσεων που συνδέονται με το κοίτασμα αυτό συνιστά απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η στοχοθέτηση υποδομών ζωτικής σημασίας και να τηρείται το διεθνές δίκαιο.
Μετά το αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα στις εγκαταστάσεις αυτές, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας τα 109,5 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI κυμαινόταν στα 99,37 δολάρια το βαρέλι (+3%) γύρω στις 17.00, ώρα Ελλάδας.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινείται επίσης ανοδικά, στα 55,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα (+7,70%).
Αντίστροφη είναι η τάση στα Χρηματιστήρια. Με την έναρξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,83% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 0,52%. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: -0,83% στη Φραγκφούρτη, -0,88% στο Λονδίνο, οριακή πτώση -0,05% στο Παρίσι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ






