Διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΣΕΜΙΔΗΣ

Header Image
Σημαντική αδυναμία αρκετών επιχειρήσεων είναι η ετοιμασία ενός σωστού και λεπτομερειακού προϋπολογισμού.

Η ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων του τόπου συνεισφέρει στην προώθηση των επενδύσεων, στην αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων του κράτους βελτιώνοντας το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Με το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνεται, οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα νέο πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η πανδημία άλλαξε νοοτροπίες, τον τρόπο αξιολόγησης των επενδύσεων και τις ανάγκες των πολιτών και των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον (η κρατική στήριξη ενδεχομένως να περιορίζει προς το παρόν τις συνέπειές του) και αναπόφευκτα θα πρέπει να δημιουργήσουν γρήγορα αντανακλαστικά.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η πανδημία επηρεάζει όλο τον κόσμο και αποφάσεις μιας άλλης κυβέρνησης όπως για παράδειγμα αυτής των Ηνωμένου Βασίλειου να μην βάλει την Κύπρο στη νέα αναθεωρημένη πράσινη λίστα (περιορίζοντας τις αφίξεις τουριστών και τον Ιούλιο από εκεί), ενδεχομένως να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι αν η ποιότητα και η τεχνογνωσία των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν αναχώματα για τις δύσκολες μέρες και προοπτικές εκμετάλλευσης των όποιων ευκαιριών δημιουργούνται. Αδυναμία προσαρμογής στα δεδομένα της αγοράς και γενικότερα του οικονομικού περιβάλλοντος ή εντοπισμού αδυναμιών και προβλημάτων (για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να παραδεχτείς ότι υπάρχει) θα οδηγήσει σε, ενδεχομένως, μη βιώσιμους οργανισμούς.

Πέραν του ότι η σωστή αξιολόγηση της πορείας μιας επιχείρησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι απαραίτητος ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η συνεχής αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την κερδοφορία και τη ρευστότητα μιας επιχείρησης ώστε να οχυρωθεί σωστά για τις περιόδους ύφεσης.

Έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης παρά τον μεγάλο κύκλο εργασιών που έχουν. Αυτό κυρίως εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν σωστά τις δαπάνες και τα ρευστά διαθέσιμά τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι ο τρόπος χρηματοδότησής της. Η υψηλή μόχλευση προκαλεί προβλήματα στην κερδοφορία αλλά και στη ρευστότητα. Δυστυχώς, στην Κύπρο λόγω της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης που είχαμε πριν το 2013, η χώρα κατατάσσεται ως μία με τον υψηλότερο ιδιωτικό δανεισμό. Μπορεί με τις πωλήσεις των χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων να αποσυμφορήθηκαν οι ισολογισμοί των τραπεζικών ιδρυμάτων, πολίτες και επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις αλλά προς τις εταιρείες διαχείρισης.

Αρκετές επιχειρήσεις, σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και εκμεταλλευόμενες την τροποποίηση των νομοθεσιών που απαλλάσσουν από φόρους και τέλη ανταλλαγές δανείων και ακινήτων, προχώρησαν σε παραχώρηση ενυπόθηκων ακινήτων έναντι χρέους. Με αυτό τον τρόπο ο δανεισμός μειώθηκε, το περιθώριο κέρδους στις εναπομείναντες εργασίες αυξήθηκε και η διαχείριση της ρευστότητας έγινε ευκολότερη, αφού μειώθηκαν οι υποχρεώσεις για αποπληρωμές. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις αποφασίζουν να πωλήσουν τα υποστατικά στα οποία βρίσκονται, μειώνοντας σημαντικά τον δανεισμό τους και την ίδια στιγμή προχωρούν στην ενοικίασή τους (sale and leaseback).

Ζητήματα όπως η οργανωτική δομή, το επιχειρηματικό σχέδιο, η ανάλυση των εξόδων και το μείγμα των μηχανισμών χρηματοδότησης πρέπει να προσέχονται ιδιαίτερα στην περίπτωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε νέες σχετικά επιχειρήσεις.

Σημαντική αδυναμία αρκετών επιχειρήσεων είναι η ετοιμασία ενός σωστού και λεπτομερειακού προϋπολογισμού, ο οποίος να κατευθύνει τη διοίκηση στις αποφάσεις της. Είναι πολλές οι φορές που ο αρχικός προϋπολογισμός απέχει σημαντικά από τα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Τότε είναι πολύ αργά να ληφθούν οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα. Η αξιολόγηση της πορείας των εργασιών μιας επιχείρησης θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση, να είναι δυναμική και η διοίκηση θα πρέπει να έχει την ικανότητα και την τόλμη να προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ένα οικονομικό, εποπτικό και πολιτικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, η αναγκαιότητα για συνεχή εξέλιξη των επιχειρηματικών οργανισμών είναι επιβεβλημένη. Οι αλλαγές στις οδηγίες και τους κανονισμούς που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, ειδικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν αυξήσει τις υποχρεώσεις τους και την ανάγκη διατήρησης ισχυρότερης κεφαλαιακής βάσης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play