Ελλάδα: «Πακέτο» 6,8 δισ. ευρώ για τη μεσαία τάξη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Header Image

Από το βήμα της φετινής, διαφορετικής από τις προηγούμενες, Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στον πυρήνα των στοχευμένων κυβερνητικών δράσεων βρίσκονται η μεσαία τάξη, οι επιχειρήσεις αλλά και η προσπάθεια να στηριχθεί η εργασία.

Ποιους αφορά

Το 2021 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν αύξηση στον καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης -αρχικά για ένα έτος- της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ αγρότες και επαγγελματίες θα πληρώσουν επίσης λιγότερο φόρο το 2022.
Για τη στήριξη των ανέργων παρατείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας, εφόσον δεν έχουν παραταθεί στο παρελθόν.
Για τις επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, επιδοτούνται οι νέες προσλήψεις, ενώ προβλέπονται και νέα κρατικά δάνεια με δύο επιπλέον γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράλληλα, «παγώνουν» μέχρι το τέλος του χρόνου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ενώ οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό παρατείνονται μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Δώδεκα μέτρα

1. Μείωση 3% στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
2. Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ' αρχάς για ένα έτος, το 2021.
3. Θεσμοθέτηση Προγράμματος Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Προϋπόθεση είναι να μην μειώνονται οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. Σε περίπτωση που προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
4. Ενίσχυση προγράμματος «Συν-Εργασία» και επέκτασή του έως το τέλος του 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
5. Άμεση καταβολή του 3ου κύκλου ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ.
6. Θέσπιση μέτρου υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και για «πράσινες» επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο.
7. Καταβολή τον Οκτώβριο, σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, των αναδρομικών ποσών ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
8. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της Ελλάδας.
9. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός αναβάλλεται, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική.
10. Επέκταση για 6 μήνες του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.
11. Παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
12. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες ενώ μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Δέκα μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και μια σειρά από τομές στη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και τη Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά:
1. Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
2. Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
3. Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν μία Δεύτερη Ευκαιρία, όπως την ονομάζει το οικονομικό επιτελείο.
4. Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης με ψηφιοποίηση διαδικασιών. Θεσπίζεται η πιλοτική δίκη και οι επίκουροι βοηθοί-δικαστές ενώ αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
5. Νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με αξιολόγηση σχολικών μονάδων ενώ ο νέος νόμος-πλαίσιο ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
6. Νέο Χωροταξικό Σχέδιο με στόχο την οργάνωση του δημόσιου χώρου με σεβασμό στο περιβάλλον.
7. Νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια. Στόχος να δοθεί νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα.
8. Ενίσχυση του ΕΣΥ με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Παράλληλα, ενίσχυση και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
9. Αναδιοργάνωση ΑΣΕΠ και επιτάχυνση διορισμών.
10. Για την Αυτοδιοίκηση, θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play