H ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί σχέδιο δράσης για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέση του μήνα. Ο λόγος είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο SSM να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της διοίκησης της τράπεζας για πληρωμή του κουπονιού CoCos (μη εξασφαλισμένης και μειωμένης κατάταξης επενδύσεις στην Κύπρο γνωστά ως ΜΑΕΚ) στις 13 Νοεμβρίου.
Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πηγές, τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να κατέχει πλέον το 61,3% της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς.
Σημειώνεται, δε, ότι πέρα από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega (με συνολική αξία 7 δισ. ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί νέα τιτλοποίηση δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους.
Βάσει του σχεδίου, ταυτόχρονα με την τιτλοποίηση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποκτήσουν εκ νέου την πλειοψηφία ιδιώτες μέτοχοι.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, αυτό όπως λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θα γίνει έως του ποσοστού που κατέχει. Κοινώς, δεν θα καλύψει όλη την αύξηση, γιατί αυτό θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και ως έκτοπου δεν θα λάμβανε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, το Δημόσιο δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του, παρά μόνο αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Βασικό σκεπτικό αυτής της κίνησης είναι ότι θα λειτουργήσει ως εγγυητής για τους ιδιώτες επενδυτές εξασφαλίζοντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι επιτυχής.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η κρατικοποίηση μιας τράπεζας διά μέσου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίησή της, δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί».
Όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, κάτι ανάλογο συνέβη το 2013 με τη Eurobank, στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρέθηκε να κατέχει 90%. Τότε, ωστόσο, προχώρησε άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έλευση ισχυρού επενδυτή και σήμερα είναι η τράπεζα που λειτουργεί με τα λιγότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι και η Πειραιώς να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο. Πρώτα, δηλαδή, εξυγίανση και, ακολούθως, ιδιωτικοποίηση.
Νέο business plan
Η διοίκηση της τράπεζας εκπονεί νέο business plan με τιτλοποίηση δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ και προβλέπει ότι θα έχει εντός του 2021 μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το σημερινό επίπεδο του 48,3%. Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπλέον, για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα ή που θα ενεργοποιηθούν τους προσεχείς μήνες. Ήδη, η πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία bad bank, καθώς και η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», αποτελούν συμπληρωματικές δράσεις για την Πειραιώς.
Στην Ευρώπη, το σχέδιο για δημιουργία bad bank φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος με δεδομένο ότι επιμερίζει τις επιπτώσεις στα κεφάλαια σε βάθος πενταετίας αντίθετα με τον «Ηρακλή», όπου η πτώση είναι σχετικά απότομη καθώς τα κεφάλαια μειώνονται με τρόπο εμπροσθοβαρή.
Με λίγα λόγια, εάν η απάντηση του SSM είναι αρνητική, τότε CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε μετοχές και η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεπεράσει το 60%. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του επενδυτή κ. Πόλσον και των άλλων ιδιωτών μετόχων. Σήμερα, ο κ. Πόλσον κατέχει το 9,3% της Πειραιώς και, μετά τη μετατροπή του CoCos, το ποσοστό του θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 5%.
Η επόμενη ημέρα για την Τράπεζα Πειραιώς

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.