Αναστάτωση στην Αθήνα από τον όρο Turkaegean

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Header Image

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO) αναγνωρίζει έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, τον εμπορικό όρο «Τουρκικό Αιγαίο» (Turkaegean)

 Η κατοχύρωση του όρου Turkaegean ως εμπορικού σήματος της Τουρκίας έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη αναστάτωση στην Αθήνα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά να κάνουμε για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και θα το επιτύχουμε».

Εξήγησε ότι «οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον ευρωπαϊκό οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλαδή διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία».

«Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη» υπογράμμισε.

Όσο για την ΕΔΕ, που διατάχθηκε, επισήμανε ότι προχώρησε «όχι κατ' ανάγκην για να τιμωρηθεί κάποιος, αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία και να το διορθώσουμε».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι φυσικά και επί θητείας του οι Τούρκοι διαφήμιζαν το «Τουρκικό Αιγαίο» και τότε (το 2018) ούτε με τα πόδια πήγε πουθενά ούτε διαμαρτυρήθηκε πουθενά».

 

Το ιστορικό

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO) αναγνωρίζει έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, τον εμπορικό όρο «Τουρκικό Αιγαίο» (Turkaegean).

Σύμφωνα με την απόφαση, η EUIPO αναγνώρισε τον όρο «Turkey» και έδωσε την άδεια να χρησιμοποιείται συνδυαζόμενος με το Αιγαίο για τουριστικούς-διαφημιστικούς σκοπούς.

Η πρόταση για την κατοχύρωση του ονόματος «Turkaegean» κατατέθηκε στις 16 Ιουλίου του 2021 από την Άγκυρα. Ο όρος κατοχυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού και θα έχει ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τον Ιούλιο του 2031.  

Η συγκεκριμένη υπηρεσία (EUIPO) εντάσσεται στο σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αρμόδια για τα εμπορικά σήματα και τα διακριτικά σχέδια που κατοχυρώνονται επίσημα στα κράτη της Ένωσης, προστατεύοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών, αιτήματα γίνονται δεκτά από όλες τις χώρες. 

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ απέρριψε τον Ιούνιο το σχετικό αίτημα να αναγνωριστεί ο όρος, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν λάθη στην αίτηση, και έδωσε περιθώριο έξι μηνών στις τουρκικές αρχές να υποβάλουν εκ νέου αίτημα.

Αυτή τη στιγμή, ο εμπορικός όρος «Turkaegean» εμφανίζεται ενεργός σε Αυστραλία, Μπρουνέι, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις σε ακόμη 15 χώρες.

 

Τι λέει η ΕΕ;

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε, δε, τις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο Μ. Σχοινάς εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ -της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της ΕΕ».

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα ολιγώρησε. Και αυτό φαίνεται στον φάκελο της υπόθεσης. Αναλυτικότερα, η αίτηση δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου και όπως ορίζει η νομική διαδικασία, η περίοδος υποβολής ενστάσεων διήρκεσε έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Από ελληνικής πλευράς, και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει κανονικά την ευθύνη για την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας, δεν έγινε η παραμικρή κίνηση για να αποτραπεί η έγκριση του όρου.

 

Υπάρχει «Τουρκικό Αιγαίο»;

Βάσει διεθνών συμβάσεων, το Αιγαίο πέλαγος αποτελείται από ελληνικά ύδατα, από τουρκικά ύδατα, αλλά κυρίως διεθνή ύδατα.

Πιο συγκεκριμένα, έξι μίλια μακριά από τα εθνικά ύδατα κάθε χώρας ισχύουν κανόνες διεθνούς δικαίου.

Κοινώς, από γλωσσικής πλευράς, ο όρος δεν είναι άτοπος. Πρόκειται για μία φωτογραφική περιγραφή για τα τουρκικά παράλια.

Η «περιφέρεια του Αιγαίου» είναι μία από τις επτά της Τουρκίας και περιλαμβάνει τα παράλια μεταξύ άλλων της Σμύρνης, της Εφέσου, του Αϊβαλί, της Περγάμου και πάμπολλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία.

Βεβαίως, πλέον όμως ο όρος χρησιμοποιείται σε αρκετές γλώσσες: «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play