Ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Header Image

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων

Πιο υψηλή ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα καταγράψει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% φέτος.

Τον Μάιο, οι αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για αύξηση 3,5%. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 2,6%.

Όσο για το 2023, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% έναντι ανάπτυξης 3,1% που προέβλεπε στις εαρινές προβλέψεις.

Το 2022, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαμορφωθεί στο 8,9% από 6,3% που προέβλεπε η Κομισιόν την άνοιξη. Σταδιακά, οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν εντός του 2023 για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 3,5% το επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για 1,9% τον Μάιο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος στο 7,6% -από 6,1% που ήταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις τον Μάιο- για να υποχωρήσει στο 4% το 2023, έναντι πρόβλεψης τον Μάιο για 2,7%.

 

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι κρατικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων. Εκφράζονται φόβοι ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της ανάπτυξης, καθώς και υποχώρηση στην τάση δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω της μικρότερης παραγωγής σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος των εισροών, με τα νοικοκυριά να δαπανούν λιγότερο τα επόμενα τρίμηνα.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων. 

«Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί. Τα μειονεκτήματα, συνδέονται με τον τουριστικό τομέα υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή» υπογραμμίζεται στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζει ότι «συνεχίζει να σκιάζει την Ευρώπη και την οικονομία μας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έως μια εξαιρετικά αβέβαιη παγκόσμια προοπτική. Είμαστε τυχεροί που ξεκινάμε από θέση δύναμης, έχοντας ξεπεράσει την προηγούμενη κρίση με σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Η οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα επιβραδυνθεί αισθητά στο δεύτερο μέρος αυτού έτος, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη το 2023. Λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, θα είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της μετάβασης προς μια πιο συνετή δημοσιονομική στάση και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους».

 

Ταμείο Ανάκαμψης, ο πυλώνας της ανάπτυξης

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 θα στηριχθεί εν πολλοίς στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και, παράλληλα, η ώθηση του τουρισμού, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, και όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

Φυσικά, η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου και ειδικότερα τις επιπτώσεις του στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και να θιγεί η ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται στην έκθεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιφέροντας νέες αναταραχές στην οικονομία.

Στα θετικά περιλαμβάνονται οι πρόσφατες πτωτικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταθούν, επιφέροντας ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού από ό,τι αναμένεται σήμερα. Επίσης, η ισχυρή αγορά εργασίας επιτρέπει στην ιδιωτική κατανάλωση να αντέξει απέναντι στην αύξηση των τιμών.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play