Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κυρίως, αλλά και για όλες τις «κόκκινες» λόγω της πανδημίας περιοχές της Ελλάδας, μέσα στην εβδομάδα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έφεραν «κεφαλαλγίες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι όποιες νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εταιρειών και ιδιωτών που πλήττονται από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, το εμπόριο και τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι πλέον βέβαιο ότι δεν αρκούν για να γιατρέψουν τις πληγές στο «σώμα» της οικονομίας. Η λυπητερή από τα αλλεπάλληλα lockdowns είναι πολύ «αλμυρή» και αδύνατο να την καταπιεί η ταλαίπωρη ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και τα νοικοκυριά.
Έχει, ήδη, ολοκληρωθεί ένας χρόνος από το πρώτο lockdown και η ελληνική οικονομία μετράει μόνο «πληγές». Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, το κλειστό λιανεμπόριο μόνο εντός των ορίων της Αττικής «στοιχίζει» 200 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα. Κοινώς, οι ανακοινώσεις για παράταση των κλειστών μαγαζιών για δύο εβδομάδες αύξησε τον λογαριασμό του κορωνοϊού κατά 400 εκατ. ευρώ.
«Βαθαίνει» η ύφεση
Όσο τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται, εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα, η ύφεση «βαθαίνει» επικίνδυνα. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οικονομολόγοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τοποθετούν τη «βουτιά» της ελληνικής οικονομίας σε άνω του 15% για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες καθώς «ψαλιδίζει» τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης -με τον πήχη επίσημα να φτάνει μόλις στο 3% και ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού έκανε λόγο για 4,8%- επιβαρύνει αναπόφευκτα την απόδοση των ελληνικών ομολόγων ενώ δημιουργεί τόσο δημοσιονομικούς όσο και ταμειακούς κινδύνους στην ελληνική κυβέρνηση.
«Παυσίπονο» Βρυξελλών
Και εάν τα εγχώρια νέα δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Οικονομικών, τα νέα από τις Βρυξέλλες λειτούργησαν -τουλάχιστον- ως ισχυρό «παυσίπονο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε -ανεπίσημα καθώς απομένει η συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο- να παραμένει το Σύμφωνο Σταθερότητας «παγωμένο» έως και το 2022.
Κοινώς, οι δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες πάνε περίπατο δίκην κορωνοϊού ώστε οι χώρες της Ένωσης να αντέξουν οικονομικά τα «βλαβερά» για την οικονομία και «προστατευτικά» για την υγεία lockdowns.
Στήριξη με «βούλα» θεσμών
Την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, υπεύθυνος για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης Θόδωρος Σκυλακάκης επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι και δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των ζημιών για όλους τους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 αυξήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών στα 11,6 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, με δεδομένο ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, χωρίς συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι εάν αυξηθεί και άλλο ο λογαριασμός, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός καθίσταται αναπόφευκτος.
Άρα, επί της ουσίας, επιπλέον μέτρα, παρά την παράταση του lockdown, δεν προβλέπονται. Αυτό που προβλέπεται όμως είναι η επέκταση υφισταμένων με ακόμα πιο «στοχευμένη» διαχείριση και οι επόμενες παρεμβάσεις τοποθετούνται χρονικά στην έξοδο από τους περιορισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται και οι ανακοινώσεις για 500 εκατ. ευρώ επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, με τη μορφή συμψηφισμών φόρων και εισφορών, αλλά και το στοχευμένο κούρεμα των δανείων των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Μένει να δούμε ποιους θα αφορά βεβαίως.
«Δανεικά» από τις αγορές
Η δίοδος για δανεισμό από τις αγορές παραμένει πάντοτε ανοιχτή. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τις πρόσφατες αναταράξεις με την άνοδο των αποδόσεων, ενδεικτικό του ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ανόδου των επιτοκίων δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Επίσης, μια χώρα με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ είναι τουλάχιστον αυτονόητο ότι είναι αδύνατο να δανείζεται δίχως αυστηρό μέτρο. Οι αρχικές ανακοινώσεις για εύρος δανεισμού από 12 έως 14 δισ. ευρώ φέτος πρέπει, με λίγα λόγια, να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Νέα μέτρα και νέοι «πονοκέφαλοι» για την ελληνική οικονομία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.