Σημαντική αύξηση στα κέρδη της πέτυχε το 2024 η εταιρεία πληροφορικής Logicom ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει για έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων την καταβολή μερίσματος προς €0,10 ανά μετοχή (29,4% στην ονομαστική αξία της μετοχής).
Η θετική διαφοροποίηση αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεικτού κέρδους και στη σημαντική αύξηση του μεριδίου κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία, παρά τη μείωση των άλλων εισοδημάτων, και την αύξηση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών, των εξόδων διοίκησης, των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης, και του μεριδίου ζημιάς από κοινοπραξίες σε σχέση με το 2023
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε κατά €9,4 εκατ. και σε ποσοστό κατά 21,1%, από €44,5 εκατ. το 2023 σε €53, 9 εκατ.
Για το συγκρότημα τα κέρδη μετά τη φορολογία ανέρχονται σε €51,9 εκατ. από €43,9 εκατ.
Πωλήσεις
Οι μεικτές πωλήσεις του Συγκροτήματος μειώθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το 2023. Οι μεικτές πωλήσεις του Τομέα Διανομής παρουσίασαν μείωση της τάξης του 1,5%, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Ιταλίας σε σχέση με το 2023.
Οι μεικτές πωλήσεις του Τομέα Παροχής Λύσεων Λογισμικού και Ολοκληρωμένων Λύσεων Πληροφορικής παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 4,5%, σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω της πραγματοποίησης πωλήσεων στις αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν τα εισοδήματα από συμβάσεις με πελάτες στις οποίες το Συγκρότημα λειτουργεί ως κύριο μέρος, πλέον το μεικτό κέρδος που προκύπτει από τις συναλλαγές όπου το Συγκρότημα λειτουργεί ως αντιπρόσωπος. Οι πωλήσεις του Συγκροτήματος μειώθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με το 2023.
Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους υπολογιζόμενο στις μεικτές πωλήσεις του Συγκροτήματος, παρουσίασε αύξηση από 7,1% το 2023 σε 7,5% το 2024, κυρίως λόγω της πραγματοποίησης πωλήσεων με μεικτό περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο του μέσου, καθώς και της αύξησης των πωλήσεων του Τομέα Υπηρεσιών όπου το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο.
Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους υπολογιζόμενο στις πωλήσεις του Συγκροτήματος, παρουσίασε αύξηση από 7,7% το 2023 σε 8,9% το 2024.
Τα Άλλα Εισοδήματα του Συγκροτήματος μειώθηκαν από €2.389.018 το 2023 σε €2.195.187 το 2024, και σε ποσοστό μείωσης 8,1%. Η μείωση στα Άλλα Εισοδήματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οφείλεται στη μείωση των συνεισφορών από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους.
Σημαντική αύξηση προβλέψεων
Οι Αναμενόμενες Πιστωτικές Ζημιές για το Συγκρότημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε €2.291.083 από €817.682 το 2023. Η σημαντική αύξηση οφείλεται κυρίως στην επιπλέον απομείωση που αναγνωρίστηκε από τη θυγατρική εταιρεία Verendrya Ventures Limited στο δάνειο εισπρακτέο από την από κοινού ελέγχου εταιρεία Μ.Ν. Larnaca Desalination Co. Ltd, ύψους €1.696.245, λόγω της αναθεώρησης των προεξοφλημένων ταμειακών ροών της εταιρείας μετά και την απόφαση που λήφθηκε μέσω της διαδικασίας Διαιτησίας για τον τελικό διακανονισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων.
Τα Άλλα Έξοδα του Συγκροτήματος για το 2023, αφορούν την κατάπτωση τραπεζικής εγγύησης πιστής εκτέλεσης ύψους €2.860.000 από πελάτη της θυγατρικής εταιρείας Newcytech Business Solutions Limited.
Αγωγή εναντίον ΑΗΚ
Η εταιρεία συμμετείχε στη διαδικασία προσφορών για το έργο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (‘ΑΗΚ’) που αφορά τους έξυπνους μετρητές (Advanced Metering Infrastructure Rollout). Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία στις 16/06/2023 η οποία κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα καθώς και τραπεζική εγγύηση πιστής εκτέλεσης ύψους €2.860.000.
Μετά από διαφωνία για τον τύπο των μετρητών, η ΑΗΚ προχώρησε σε τερματισμό του συμβολαίου και κατάπτωση της τραπεζικής εγγύησης. Η εταιρεία προχώρησε σε αγωγή εναντίον της ΑΗΚ για ανάκληση του τερματισμού του συμβολαίου, επιστροφή του ποσού της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης και απαίτηση για ζημιές που προκλήθηκαν στην εταιρεία.
Τα Άλλα Έξοδα της Εταιρείας, αφορούν απομείωση της αξίας της επένδυσης στη θυγατρική εταιρεία Logicom Information Technology Distribution S.r.l στη Ρουμανία, ύψους €1.400.000, κατά το 2024
Η αύξηση στα Έξοδα Διοίκησης του Συγκροτήματος κατά €4.945.304, και σε ποσοστό 9,0%, σε σχέση με το 2023, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του Συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων και στην αύξηση του κόστους ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων που το Συγκρότημα παρέχει στους πελάτες του.
Επιπλέον κατά το 2024, στα Έξοδα Διοίκησης περιλαμβάνεται πρόσθετος 'ελάχιστος φόρος επί των πωλήσεων' της θυγατρικής εταιρείας Logicom Information Technology Distribution S.r.l στη Ρουμανία που επιβάλλεται από τις φορολογικές αρχές της χώρας, βάσει νομοθεσίας με ισχύ από 1/1/2024
Το Κέρδος από Λειτουργικές Δραστηριότητες του Συγκροτήματος ανήλθε σε €36.985.633, από €36.926.412, οριακά αυξημένο κατά 0,2% σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω της αύξησης του Μεικτού Κέρδους, παρά τη σημαντική αύξηση των Αναμενόμενων Πιστωτικών Ζημιών, την αύξηση των Εξόδων Διοίκησης, και τη μείωση των Άλλων Εισοδημάτων.
Το κόστος των τραπεζικών διευκολύνσεων του Συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των Τόκων Εισπρακτέων και Πληρωτέων, και των συναφών Τραπεζικών Εξόδων, καθώς και των λοιπών εξόδων χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεκπεραίωση των εργασιών του Συγκροτήματος μειώθηκε σε €13.270.664, σε σύγκριση με €14.285.187 το 2023, και σε ποσοστό 7,10%, λόγω της μείωσης του καθαρού δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του κύκλου εργασιών, καθώς και της σταδιακής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων σε Δολάρια Αμερικής και Ευρώ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το 2023.
Η Συναλλαγματική Διαφορά, που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του Δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €1.676.959, σε σχέση με κέρδος €662.172 το 2023.
Μερίδιο κέρδους €40 εκατ. από Demetra Hodings
Οι αναφορές στο Καθαρό μερίδιο κέρδους για το Συγκρότημα από συνδεδεμένες εταιρείες μετά τη φορολογία αφορούν το μερίδιο κέρδους ύψους €39.630.664 σε σύγκριση με το μερίδιο κέρδους €26.259.355 το 2023, από τη συνδεδεμένη με το Συγκρότημα εταιρεία, Demetra Holdings. Στα αποτελέσματα της Δήμητρα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνεται το 21,33% των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας το οποίο αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο της καθαρής θέσης λόγω της σημαντικής επιρροής που ασκούσε η εταιρεία και όπως αξιολογήθηκε με βάση τις πρόνοιες των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Με ισχύ από την 1 Ιουλίου 2024, η επένδυση επαναταξινομήθηκε ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο σε εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων. Η επαναταξινόμηση, προέκυψε από την εξέταση του λογιστικού χειρισμού της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα με βάση τις πρόνοιες των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις με τη συμμετοχή της Eurobank S.A. στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και τη συμμετοχή της Δήμητρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.
Την 1η Νοεμβρίου 2023, το Συγκρότημα αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Δήμητρα στο 29,92% από 29,62%. Από την αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής, προέκυψε αρνητική υπεραξία ύψους €630.282 η οποία περιλαμβάνεται στο Καθαρό μερίδιο κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία μετά τη φορολογία, για το έτος 2023
Μονάδες αφαλάτωσης
Οι αναφορές στο Καθαρό μερίδιο ζημιάς από κοινοπραξίες μετά τη φορολογία αφορούν τα καθαρά αποτελέσματα των Μονάδων Αφαλάτωσης της Λάρνακας και Επισκοπής. Η σημαντική αύξηση της ζημιάς κατά το 2024, σε σχέση με το 2023, οφείλεται κυρίως στην απομείωση της αξίας των, χρηματοοικονομικού και άυλου, περιουσιακών στοιχείων της Μονάδας αφαλάτωσης της Λάρνακας, καθώς και στη δημιουργία υποχρέωσης για επαχθή σύμβαση, λόγω της αναθεώρησης των προεξοφλημένων ταμειακών ροών της εταιρείας, μετά και την απόφαση που λήφθηκε μέσω της διαδικασίας Διαιτησίας για τον τελικό διακανονισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων.
Οι αναφορές στη ζημιά που αναλογεί στο Δικαίωμα Μειοψηφίας αφορούν το 40% των καθαρών αποτελεσμάτων της Verendrya Ventures Ltd που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της Demetra Holdings Plc στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Αβεβαιότητα διεθνώς
Στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρεται και στις εξελίξεις διεθνώς μετά την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Σε απάντηση στις πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές μεταβολές, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εφαρμόσει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων για να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, δημιουργώντας παγκόσμια αναστάτωση και αρχική κατάρρευση στις χρηματαγορές.
Σημειωνεται ότι οι αντιδράσεις των περισσοτέρων χωρών αφήνουν περιθώρια για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων, τόσο με χώρες όπως η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγάλη ανησυχία προκύπτει από την έντονη αντίδραση της Κίνας που ανακοίνωσε την επιβολή σημαντικών δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και να διαταράξει τα εμπορικά ισοζύγια των χώρων που προσπαθούν να καθορίσουν τις αντιδράσεις τους.
Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος και της Εταιρείας έχοντας ήδη διαχειριστεί τις εξελίξεις, έλαβε και λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων παρουσιαστούν που αφορούν τις εργασίες του Συγκροτήματος και τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων σε σχέση με τη διαθεσιμότητα προϊόντων από τον επηρεασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, ως απόρροια του πληθωρισμού που παρατηρείται στις αγορές δραστηριότητας του Συγκροτήματος.
Παράλληλα, η Διεύθυνση έχει θεσπίσει πολιτικές για τη διαχείριση του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους δανεισμού. Η διάθεση των μετρητών και αντιστοίχων μετρητών παρακολουθείται στενά από τη Διεύθυνση και γίνονται αναπροσαρμογές όπου και όταν χρειάζεται.
Το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και κατά συνέπεια του κεφαλαίου κίνησης, δημιουργεί ανάγκες αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η Διεύθυνση, καθώς δεν είναι σε θέση να προβλέψει όλες τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες των χωρών δραστηριοποίησης του Συγκροτήματος, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων παρουσιαστούν λόγω εξωγενών παραγόντων, με γνώμονα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Συγκροτήματος και την επέκταση των εργασιών του στο παρόν επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον
Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός για το 2025 έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ανάπτυξη, τόσο στις υφιστάμενες, αλλά και σε νέες αγορές, και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά.