Πως κυμάνθηκαν τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια τον Μάρτιο σε Κύπρο και ΕΕ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Μείωση στα καταθετικά, μικτές τάσεις στα δανειστικά

Μείωση παρουσίασαν τον Μάρτιο τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα η Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στα δάνεια παρατηρήθηκαν μικτές τάσεις.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά στην Κύπρο σημείωσε μείωση στο 1,41%, σε σύγκριση με 1,51% τον προηγούμενο μήνα, με την Κύπρο να έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Σλοβενία (1,26%) και Ελλάδα (1,40%).

Στην ΕΕ, το μέσο καταθετικό επιτόκιο είναι 2,09%. Τα υψηλότερα επιτόκια λαμβάνουν οι καταθέτες στην Ιταλία (2,71%) και Μάλτα (2,45%).

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες στην Κύπρο παρουσίασε μείωση στο 1,31%, σε σύγκριση με 1,54% τον προηγούμενο μήνα. Τα καταθετικά επιτόκια για επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Επιτόκια δανείων

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 7,40%, σε σύγκριση με 7,11% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ωστόσο το έβδομο πιο χαμηλό στην ΕΕ.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,56%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένει όμως από τα ψηλότερα ΕΕ. Σημειώνεται ότι, το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων των ΝΧΙ αποτελείται από διάφορα είδη τέτοιων δανείων, όπως π.χ. δάνεια για πρώτη κατοικία, για εξοχικό κλπ., τα οποία φέρουν διαφορετικό ρίσκο και επιτόκιο. Η σύσταση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μεταβάλλεται από μήνα σε μήνα, με αποτέλεσμα το ύψος του σταθμικού μέσου επιτοκίου να επηρεάζεται από την πιο πάνω μεταβολή, ανεξαρτήτως από τις αυξήσεις ή τις μειώσεις των επιτοκίων των ΝΧΙ.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 4,96%, σε σύγκριση με 4,66% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση στο 3,87%, σε σύγκριση με 4,48% τον προηγούμενο μήνα.

Τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο είναι τα έβδομα πιο χαμηλά στην ΕΕ.

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.