Στα ύψη η ανεργία στους νέους

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΝΝΗ

Header Image
Τα επίπεδα ανεργίας των νέων, παρά τη μείωση των τελευταίων χρόνων και την υποχώρηση σε ιστορικό χαμηλό, είναι υπερδιπλάσια του συνολικού ποσοστού ανεργίας και φθάνουν το 13%

Βελτίωση παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με αύξηση των επιπέδων απασχόλησης αλλά και μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, τα επίπεδα ανεργίας των νέων, παρά τη μείωση των τελευταίων χρόνων και την υποχώρηση σε ιστορικό χαμηλό, εξακολουθούν να είναι πέραν από διπλάσια του συνολικού ποσοστού ανεργίας και φθάνουν το 13%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 4,9% από 5,8% το 2023, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων. Σημειώνεται ότι το 2016 η ανεργία έφθασε το 13%. Το 2020 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανεργία αυξήθηκε στο 7,6% από 7,2% το 2019, ενώ από το 2021 και εντεύθεν ακολουθεί πτωτική τάση.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας στην Κύπρο, στο 1,3%. Πτωτική τάση παρατηρείται επίσης και στα ποσοστά ανεργίας των νέων, που υποχωρούν επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, η ανεργία μεταξύ των νέων προβληματίζει καθώς ανέρχεται σε διψήφια ποσοστά. Μειώθηκε στο 13% από 16,6% το 2023 και 18,1% το 2022. Το 2015, είχε φθάσει το 32,8%.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ), Παύλος Καλοσυνάτος, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, ανέφερε στον «Π» ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Σημειώνει ότι τα επίπεδα ανεργίας έχουν υποχωρήσει στα προ- κρίσης επίπεδα των ετών 2007-2008.

Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για απασχόληση, επισημαίνοντας ότι σε ένα περιβάλλον μείωσης της ανεργίας, είναι φυσιολογικό να υποχωρεί και η μακροπρόθεσμη ανεργία.

Ωστόσο, υπέδειξε, παρά τη μεγάλη βελτίωση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας των νέων εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι ο γενικός δείκτης της ανεργίας. «Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς», τόνισε.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 12.997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 959 θέσεις (8,0%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους που ήταν 12.038.

Το ποσοστό των κενών θέσεων ως προς το σύνολο των υπαλλήλων και των κενών θέσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και του 2023 ήταν 2,8%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 3,5%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2024 παρατηρούνται στους Τομείς των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας (4,7%), Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (4,6%) και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (3,7%).

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο 2025 μειώθηκε στα 9.655 άτομα σε σύγκριση με 10.035 τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 σημειώθηκε μείωση 1.225 ατόμων ή 13,1% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των κατασκευών, του εμπορίου, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς και σε μείωση που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ, το 2024, το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 15-74 ετών στην ΕΕ μειώθηκε στο 5,9% του εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 2009.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είχε η Ισπανία (11,4%) και η Ελλάδα (10,1%) ενώ τα χαμηλότερα η Τσεχία (2,6%) και η Πολωνία (2,9%).

Όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ήταν 14,9% στην ΕΕ, αυξημένο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2023.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, στο 5,4%, και η Ολλανδία το χαμηλότερο (0,5%).

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play