Η Ιαπωνία και Νότια Κορέα δήλωσαν την Τρίτη ότι θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τους αυξημένους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την 1η Αυγούστου.
Ο Τραμπ αναζωπύρωσε τον εμπορικό του πόλεμο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας σε 14 χώρες ότι θα αντιμετωπίσουν δασμούς από 25% – μεταξύ αυτών η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα – έως 40%, για χώρες όπως το Λάος και η Μιανμάρ.
Ωστόσο, με την εφαρμογή των μέτρων να μετατίθεται για την 1η Αυγούστου, οι χώρες αυτές αξιοποιούν το τρίτο αυτό παράθυρο για να επιδιώξουν ευνοϊκότερους όρους.
Ο Στίβεν Μίραν, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορούν να επιτευχθούν περισσότερες εμπορικές συμφωνίες εντός της εβδομάδας.
«Ωστόσο, εναπόκειται στις άλλες χώρες να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις που θα πείσουν τον πρόεδρο ότι αξίζει να προχωρήσει σε συμφωνίες προς όφελος της Αμερικής», δήλωσε στο Fox News.
Η Ιαπωνία επιδιώκει παραχωρήσεις για τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της, όπως δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ριοσέι Ακαζάουα. Ο ίδιος είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία 40 λεπτών με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, κατά την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν ενεργά τις διαπραγματεύσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει τον αγροτικό τομέα της Ιαπωνίας – έναν ισχυρό πολιτικό παράγοντα στο εσωτερικό – για χάρη μιας γρήγορης συμφωνίας.
Η Νότια Κορέα από την πλευρά της δήλωσε ότι σχεδιάζει να εντείνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες «με στόχο ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα».
Σε ερώτηση αν η νέα προθεσμία είναι οριστική, ο Τραμπ απάντησε τη Δευτέρα: «Θα έλεγα ότι είναι σταθερή αλλά όχι 100% σταθερή. Αν μας καλέσουν και πουν ότι θέλουν να το κάνουν διαφορετικά, είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».
Οι διεθνείς αγορές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να προσαρμόζονται στις εξελίξεις με τους δασμούς, ωστόσο το γεν υποχώρησε λόγω της απειλής επιβολής δασμών σε ιαπωνικά προϊόντα.
Η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, στοχεύει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου, με επίκεντρο των διαπραγματεύσεων την «εξισορρόπηση» και παραχωρήσεις σε βασικούς εξαγωγικούς τομείς, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Ωστόσο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίποινα εάν χρειαστεί.
«Αν δεν επιτευχθεί δίκαιη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα», δήλωσε την Τρίτη στην Bundestag.
Ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν αργά τη Δευτέρα ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμένες παραχωρήσεις στους βασικούς δασμούς των ΗΠΑ 10% για αεροσκάφη και εξαρτήματα, ιατρικό εξοπλισμό και αλκοολούχα ποτά.
Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόνο δύο συμφωνίες – με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ινδία.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν σε ένα γενικό πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας τον Ιούνιο, όμως πολλά σημεία παραμένουν ασαφή. Οι επενδυτές παρακολουθούν για να διαπιστώσουν αν η συμφωνία θα καταρρεύσει μέχρι τη δεύτερη προθεσμία που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 12 Αυγούστου ή αν θα οδηγήσει σε σταθερή αποκλιμάκωση.
Διεύρυνση πιέσεων
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 25% σε προϊόντα από την Τυνησία, τη Μαλαισία και το Καζακστάν, 30% στη Νότια Αφρική και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 32% στην Ινδονησία, 35% στη Σερβία και το Μπανγκλαντές, 36% στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, και 40% στο Λάος και τη Μιανμάρ.
Η Καμπότζη, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από δασμούς τον Απρίλιο, χαιρέτισε την Τρίτη ως σημαντική επιτυχία τη μείωση του δασμού από 49% σε 36% και ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει νέα μείωση.
Οι δασμοί έχουν πλήξει τον τομέα ένδυσης και υποδημάτων της Καμπότζης, ο οποίος είναι ο βασικός εργοδότης και η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας της.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης η κύρια εξαγωγική αγορά για τη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των εξαγωγών της χώρας και απασχολεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Πρόκειται για πραγματικά σοκαριστική είδηση για εμάς», δήλωσε στο Reuters ο Μαχμούντ Χασάν Χαν, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ετοίμων Ενδυμάτων του Μπανγκλαντές.
«Ελπίζαμε πραγματικά ότι οι δασμοί θα κυμαίνονταν μεταξύ 10-20%. Αυτή η απόφαση θα πλήξει σοβαρά τη βιομηχανία μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ