Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πακέτο Κανονισμών για το Ψηφιακό Ευρώ, στη βάση εγγράφου προβληματισμού που ετοίμασε η Προεδρία.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την υιοθέτηση του ψηφιακού Ευρώ ως κομβικής σημασίας στη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, αλλά και στη βελτίωση της αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι Υπουργοί, ακολούθως, συζήτησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου τιτλοποίησης (securitisation) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο κ. Κεραυνός τοποθετήθηκε θετικά επί της πρότασης, αναγνωρίζοντας τους επιδιωκόμενους στόχους για διοχέτευση περισσότερων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρωτίστως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα υπονομεύσουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να αποδοθεί, τόνισε, στην απλοποίηση των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας και στην εισαγωγή απαιτήσεων αναλογικότητας, ιδίως για τους μικρότερους συμμετέχοντες στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από παλαιότερες κρίσεις και διαφυλάσσοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των περιττών εμποδίων και την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας ασφαλούς και διαφανούς αγοράς τιτλοποιήσεων που θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών και στη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Δανική Προεδρία στη συνέχεια ενημέρωσε το Συμβούλιο για το πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου Ecofin κατά το επόμενο εξάμηνο. Η Δανική Προεδρία αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο κύριες προτεραιότητες που αφορούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε ακόμη Συστάσεις σε σχέση με τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά και Διαρθρωτικά Σχέδια της Αυστρίας και της Λιθουανίας, καθώς και για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Αυστρία και τη Ρουμανία. Υιοθετήθηκαν επίσης τα νομικά κείμενα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2026 και εγκρίθηκαν οι όροι εντολής της ΕΕ στη Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 (17-18 Ιουλίου 2025).
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πρόοδο υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενέκριναν τα τροποποιημένα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Αυστρίας, Τσεχίας, Γερμανίας, Δανίας, Ιρλανδίας και Βελγίου.
Σε συνεδρία της Ευρωομάδας τη Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2025, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, κατά την οποία ο κ. Paschal Donohoe αναδείχθηκε Πρόεδρος για τα επόμενα 2,5 έτη, χωρίς ανθυποψήφιο. Περαιτέρω, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τη δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης για το 2026, η οποία στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον κρίνεται πως θα πρέπει να είναι περιοριστική. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σχετική δήλωση, ενόψει της ετοιμασίας των προϋπολογισμών για το 2026.