Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ξεκίνησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση προτείνοντας την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της σχετικά με τις ρυθμίσεις εποπτείας και διακυβέρνησης προϊόντων (POG) για τα προϊόντα λιανικής τραπεζικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΤ, η προτεινόμενη αναθεώρηση στοχεύει στην αποτροπή του greenwashing και στη διασφάλιση ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα επιχειρηματικής δεοντολογίας όταν προσφέρουν στους καταναλωτές προϊόντα με χαρακτηριστικά ESG. Η διαβούλευση διαρκεί έως τις 9 Οκτωβρίου 2025.
Όπως τονίζεται, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διευκρίνισης των υφιστάμενων απαιτήσεων POG για προϊόντα με χαρακτηριστικά ESG, ώστε να αποτραπεί η ζημιά για τους καταναλωτές (πχ. κίνδυνοι παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών, αθέμιτης πώλησης προϊόντων κ.λπ.) που μπορεί να προκύψει εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις δεοντολογίας κατά την προσφορά προϊόντων με χαρακτηριστικά ESG, χωρίς να επιβάλλεται πρόσθετο κανονιστικό βάρος στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2024, η EΑΤ δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το greenwashing, επισημαίνοντας την αύξηση των πιθανών περιπτώσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτής της έκθεσης και των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, όπως οι τροποποιήσεις της Οδηγίας για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD) και του Κανονισμού για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRR) σχετικά με τους κινδύνους ESG, η EΑΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να δοθεί περαιτέρω προσοχή σε προϊόντα με χαρακτηριστικά ESG και κινδύνους greenwashing στις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές POG.
Η EΑΤ αναμένει να δημοσιεύσει τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές της το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου 2026.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το greenwashing ( «πράσινο ξέπλυμα») είναι μία τακτική στον χώρο του μάρκετινγκ, κατά την οποία ένα προϊόν ή μία υπηρεσία παρουσιάζεται ως περισσότερο ωφέλιμη για το περιβάλλον απ’ όσο είναι πραγματικά., επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες ενέργειας, τράπεζες, λιανοπωλητές ή ακόμη και κυβερνήσεις που έχουν κατηγορηθεί για greenwashing.
«Το greenwashing περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι υπερβολικοί, παραπλανητικοί ή απλώς ψευδείς –με στόχο να πειστούν οι επενδυτές και καταναλωτές με οικολογική συνείδηση να αγοράσουν ή να υποστηρίξουν το εκάστοτε προϊόν», καταλήγει η ανακοίνωση.