Το μεγάλο όφελος για την Τουρκία αλλά και για την περιφέρεια, στην περίπτωση που η Άγκυρα βρισκόταν στην ενεργειακή εξίσωση της περιοχής, αναδεικνύει σε συνέντευξή του στον «Π» ο μηχανικός πετρελαίων Ismet Yucetas, στέλεχος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Middle East Air Drilling Services, η οποία συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την TPAO (τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων), την Kolin & Kalyon, τη Socar AQS, την Karkey, την BOTAS, την Perenco, την TransAtlantic, την Condor Petroleum/Marsa BV και την Türkerler, για την κατασκευή έργων και υποδομών πετρελαίου, φυσικού αερίου και σπειροειδών σωλήνων και για την ολοκληρωμένη διαχείριση έργων και υπηρεσιών γεωτρήσεων πετρελαίου και αερίου.
Το στέλεχος της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, που μίλησε στον «Π» στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς, στέλνει την ίδια ώρα το μήνυμα ότι όσες προσπάθειες κι αν κάνει η Τουρκία για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη βόρεια κατεχόμενη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δεν πρόκειται να βρει τίποτα διότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα σε εκείνες τις περιοχές.

Ποιος είναι ο τομέας δραστηριοποίησής σας;
Ασχολούμαστε, μεταξύ άλλων, με έργα υπόγειας αποθήκευσης αερίου με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της συνέχισης της παροχής, στη βάση της ζήτησης. Πριν από δύο χρόνια ολοκληρώσαμε ένα έργο αποθήκευσης αερίου στην Τουρκία. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο ένα έργο στη Βουλγαρία. Η αποθήκη αερίου λειτουργεί σαν κάποιου είδους ρυθμιστική μονάδα για καθημερινή χρήση ή και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Γιατί πιστεύετε ότι δεν εντοπίζονται κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κατεχόμενη βόρεια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου;
Είναι θέμα γεωλογίας. Στην κεντρική Ανατολία δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή λόγω της αραβικής πλάκας. Η βόρεια Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία, όπως βλέπετε στον χάρτη, και μπορείτε να αντιληφθείτε το όριο στο οποίο μπορεί να εντοπιστεί φυσικό αέριο. Στην πλευρά της αφρικανικής ηπείρου υπάρχουν υδρογονάνθρακες, αλλά στην ανατολική πλευρά δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο Ιόνιο δεν υπάρχει ή υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες. Ίσως υπάρχει μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν συγκρίνεται με τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συνεπώς, ανεξάρτητα από τα χρήματα που θα δαπανηθούν και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, δεν θα βρεθεί καμιά ουσιαστική ποσότητα φυσικού αερίου στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, που να αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού». Ωστόσο, στις περιοχές κάτω από την Κύπρο και το νησί της Κρήτης, νοτίως, κάθε σημείο διαθέτει τις προοπτικές να περιέχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Η Τουρκία δεν βρήκε τίποτε
Συνεπώς, οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Τουρκίας στις βόρειες κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι για λόγους πολιτικής.
Ναι, ακόμα κι αν επιτρέψουμε σε όλους να κάνουν γεωτρήσεις, σε εκείνη την περιοχή δεν θα εντοπίσουν τίποτε. Η Τουρκία ήδη κατέβασε τρυπάνι σε πάνω από 10 περιοχές/στόχους και δεν εντόπισε τίποτε. Δεν είναι επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τα μέσα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν κοιτάσματα, είναι στεγνά. Είναι θέμα επιστήμης, γεωλογίας.
Κάποιοι στην Τουρκία ίσως σας κατηγορήσουν γι' αυτά που λέτε;
Πρώτα είμαι επιστήμονας και ύστερα Τούρκος ή οτιδήποτε άλλο ή αν θέλετε, εκτός από Τούρκος, είμαι και επιστήμονας. Η συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ στην περιοχή είναι σημαντική για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Συχνά τίθεται το ζήτημα εάν η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος της ενεργειακής αυτής εξίσωσης. Αν η Τουρκία ήταν μέρος αυτής της εξίσωσης, θα γίνονταν ακόμη μεγαλύτερα βήματα επί του εδάφους.
Θα μπορούσε, αν το Κυπριακό επιλυόταν…
Ναι, το πιο πιθανόν, αλλά η Τουρκία απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε αυτή τη συνεργασία. Δεν εξετάζω τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν βρίσκεται στην εξίσωση, αλλά το γεγονός είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από τις τρεις αυτές χώρες στον ενεργειακό τομέα. Ελλάδα-Αίγυπτος και Ισραήλ ηγούνται της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή διότι υπάρχει πραγματική παραγωγή, ξοδεύουν κεφάλαια, αλλά τα κερδίζουν ξανά, τα επανακτούν με την εκμετάλλευση των πόρων. Η Τουρκία ξοδεύει χρήματα, αλλά δεν εισπράττει τίποτε πίσω. Αυτό καθιστά την Τουρκία αδύναμη σε αυτό το επίπεδο. Αν η Τουρκία ήταν μέρος της ενεργειακής εξίσωσης στην περιοχή από την αρχή, θα επηρέαζε θετικά τις ζωές όλων μας. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στη βελτίωση των σχέσεων Αθηνών-Άγκυρας.